Annonce
Aarhus

Nu flyver Vanddragen fra Store Torv: Det skal der være i stedet

Fremover skal det åbne og forblæste Store Torv forgrønnes, så der bliver skabt kroge, hvor man får lyst til at sætte sig. Arkitektfirmaet Schønherr har lavet denne illustration af fremtidens Store Torv.
Arbejdet med at flytte Vanddragen fra Store Torv er nu i gang. En midlertidig løsning med fokus på grønne elementer og plads til børn, unge og ældre skal afløse kunstværket.

AARHUS: Puff, hvor kan man finde drager som dig?

Ja, ikke på Store Torv i hvert fald. Her bliver der fremover helt dragefrit, for nu er det praktiske arbejde med at flytte 'Vanddragen' i gang. Inden længe vil det omdiskuterede kunstværk blive løftet væk af en kran og kørt i depot.

Aarhus Byråd besluttede i januar i år, at Torvenes Brøndsløjfe, som kunstværket retteligt hedder, skulle fjernes.

Det glæder rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), at der nu bliver lagt låg på den årelange diskussion om, hvorvidt kunstværket passede ind på Store Torv eller ej.

I stedet skal der skabes et grønnere torv, forklarer han.

- Jeg ser frem til, at vi får et forandret Store Torv, hvor der er markant mere grønt, og hvor der også er plads til børnenes kreative udfoldelser. Det er også vigtigt for mig, at vi får set på, hvordan vi skaber muligheder for udeservering, så det i hvert fald bliver en del af den permanente løsning, siger han og tilføjer, at han håber der kan blive skabt en sammenhængende løsning for hele området fra Aarhus Domkirke til Vor Frue Kirke ved Klostertorv.

Vanddragens omtumlede historie

  • Vanddragen blev skabt af kunstneren Elisabeth Toubro og installeret i 2003, efter værket havde vundet en konkurrence om ny udsmykning af Store Torv.
  • Skulpturens rigtige navn er Torvenes Brøndsløjfe og den er halvt skulptur og halvt vandinstallation.
  • Snart efter afsløringen begyndte kritikken at regne ned over Vanddragen, og den er formentlig det mest omdiskuterede kunstværk i Aarhus' historie.'
  • Den var grim, mente nogle. Den duede ikke, mente andre, med henvisning til vandværket, der konstant gik i stykker. Den er blevet pisset på i nattetimerne af fulderikker, og den har henrykket klatrende børn i dagtimerne. Den har pjasket torvet til i vand, hver gang det blæste, og den har skabt undren blandt besøgende ude fra, for den var vel hverken værre eller bedre end al mulig anden kunst i bybilledet?
  • Kedelig har den i hvert fald aldrig været, Vanddragen. Dens evne til at skabe debat har været uden sidestykke.
  • Nu er den snart en saga blot på Store Torv, men kan formentlig komme i spil til en ny placering et andet sted i Aarhus.

Midlertidig løsning

Der vil nu i en periode på et til to år blive testet en midlertidig løsning, som efterfølgende vil blive evalueret af blandt andre borgere og erhvervsdrivende.

Som navnet antyder har Vanddragen været en vandinstallation (når denne ellers virkede), men den midlertidige løsning bliver uden vand, hvilket betyder, at der er flere penge at lege med til de øvrige testelementer.

Bünyamin Simsek vil i forbindelse med budgetforhandlingerne til efteråret stille forslag om, at der bliver afsat penge til en permanent vandinstallation sammen med en samlet løsning for området mellem de to kirker.

Herudover har rådmanden og Ango Winther (S), næstformand for Teknisk Udvalg, aftalt, at de vil arbejde målrettet for at rejse midler til omdannelsen af torvet gennem fonde.

- Jeg ser frem til et mere aktivt torv med masser af grønt og ikke mindst muligheder for aktiviteter for børn. Vand skal være en naturlig del heraf. Og så kunne det være oplagt at tænke noget udeservering med ind i det fremtidige torv, siger Ango Winther.

Annonce

Byens største pissoir

Det er arkitektfirmaet Schønherr, der også stod bag den midlertidige 'Store Skov' i festugen i 2010, der har udarbejdet forslaget til den midlertidige løsning.

Det primære formål er undersøge, hvordan Store Torv i højere grad kan agere socialt samlingsrum, med plads til alle – fra de ældste til de yngste.

Hos Aarhus City Forening glæder også direktør Claus Bech sig over, at Vanddragen nu bliver flyttet.

- Det er jo nærmest en historisk dag, at Vandragen nu letter fra Store Torv. Det skaber helt nye muligheder for etableringen af et stort og attraktivt uderum på Store Torv med grønne oaser, plads til ophold, leg, springvand og mere udeservering. Set i lyset af corona-situationen og behovet for i endnu højere grad at mødes i byens rum fremover glæder vi os hos Aarhus City Forening over, at nyindretningen af Store Torv tager sin begyndelse, siger Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening.

Med hensyn til Vanddragens fremtid, så flyver den nu i depot, men meningen er, at der skal findes en ny placering til den.

Det var noget, der blev efterspurgt af blandt andre Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen, da byrådet besluttede at fjerne kunstværket tilbage i januar 2020.

- De fleste kan nok blive enige om, at placeringen på Store Torv ikke er optimal. Under Festugen og andre events bliver Vanddragen jo omdannet til byens største pissoir. Det er ikke værdigt. Men det er heller ikke værdigt at blive gemt væk på et depot, sagde Knud Mathiesen dengang og foreslog Aarhus Ø med tæt tilknytning til vandet som en mulig ny placering.

Sådan så det ud, da Vanddragen blev installeret tilbage i 2003. Lige siden har kunstværket været omdiskuteret og udskældt. Arkivfoto: Preben Hupfeld
Det er kunstneren Elisabeth Toubro, der står bag Torvenes Brøndsløjfe, som er Vanddragens officielle navn. Her inspicerer hun værket kort efter det blev færdiginstalleret i 2003. Arkivfoto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Ny bødesag er pinlig for AGF: Direktøren må lære at styre temperamentet

Annonce