Annonce
Aarhus

Nu går Lighthouse igen efter at nå op i 142 meter

Lighthouse med et tårn på mellem 128 og 142 meter - og med udsigtsplatform og restaurant på toppen - rykker nærmere byggestart. Byggeriet går i gang indenfor det kommende år

Byggeriet af Danmarks højeste boligejendom - Lighthouse på Aarhus Ø - går i gang indenfor det kommende år. Ny og dyrere funderings-teknik gør, at tårnet måske alligevel kommer helt op i 142 meter. I alt kommer den nye del af Lighthouse til at rumme flere end 400 boliger - foruden blandt andet udsigtsplatform og restaurant på toppen

Annonce

AARHUS: Efter 10 år i støbeskeen er Lighthouse-projektet på Aarhus Ø tilbage ved start. I hvert fald når det gælder højden. 142 meter.

Det høje fyrtårn på spidsen af Aarhus Ø var blandt de første projekter på tegnebrættet i den nye havnebydel og tænkt som et vartegn for ikke bare bydelen men hele byen, men en kombination af finanskrise og usikre jordbundsforhold har betydet, at det ikke står der for længst.

Nu går byggeriet i gang i slutningen af 2018 eller i starten af 2019, når lokalplanen for sidebygningerne er vedtaget. Selve tårnet derimod er der allerede en lokalplan for.

Samlet omfatter projektet til et par mia. kr. flere end 400 lejligheder og et bugtcenter til blandt andet undervisningsbrug. Øverst i tårnet bliver der en udsigtsplatform med offentlig adgang og en restaurant.

Forventningen er, at det hele står færdigt i slutningen af 2021 eller starten af 2022.

Fra toppen af Danmarks højeste boligejendom bliver der lidt af et kig udover byen og bugten.Illustration: 3XN

Lighthouse

AARHUS: Dele af Lighthouse-projektet på spidsen af Aarhus Ø er for længst opført. Tilbage står selve tårnet med omgivende bygninger.Den del af projektet, der nu skal opføres over de kommende år består udover tårnet på mellem 128 og 142 meter af en base bestående af tre sidebygninger - de to med boliger og det sidste med et beboerhus for alle beboerne på Aarhus Ø.

I alt komme de nye dele af Lighthouse til at rumme flere end 400 boliger.

Projektets stueetage indeholder desuden udadvendte aktiviteter samt klasseværelser til undervisning om livet i Aarhus-bugten. Fra stueetagen fører en elevator op til en offentlig tilgængelig udsigtsplatform og restaurant.

Aftalen med kommunen er, at prisen for en tur op til udkigsplatformen skal koste nogenlunde det samme som en bybusbillet.

Du kan læse mere om Lighthouse på projektets hjemmeside www.lighthouse-aarhus.dk

Annonce

Tårnhøjt tårn

Tidligere har Domis Ejendomme og byudviklerne Kilden & Hindby, der står bag Lighthouse, opereret med et tårn på 128 meter i det, der under alle omstændigheder bliver Danmarks højeste boligbygning. Nu overvejer de at bygge endnu højere - helt op til de 142 meter, der er lokalplanens maksimum.

- Vi kigger på muligheden for at bygge de ekstra etager på, siger Rune Kilden og fortsætter:

- Det er en dyrere løsning, fordi tårnet så skal funderes på pæle, der er to meter i diameter, og som skal bores 50 meter ned i undergrunden. Det kunne være sjovt, hvis vi kan få det op i de 142 meter.

Byggeriet går i gang indenfor det kommende år.Illustration: 3XN
Annonce

Priser fra 3 til 17 mio. kr.

Tårnet bliver - på grund af jordbundsforholdene - smallere, end det var i det oprindelige projekt. Til gengæld bliver basen - bygningerne omkring - større.

Boligerne i tårnet kommer prismæssigt til at koste i spændet fra omkring tre mio. kr. til omkring ni mio. kr. I bygningerne i basen kommer der også større - og dyrere - lejligheder. Prisen for de dyreste ligger omkring 17 mio. kr.

Lighthouse-konsortiet har indgået en samarbejdsaftale med Per Aarsleff A/S og et rådgiverteam for at sikre, at byggeriet kan realiseres.

- Aarsleff kan sammen med rådgiverteamet være med til at sikre bedst muligt beslutningsgrundlag for den løbende tilpasning af projektet - herunder om højden kan øges til de oprindelige 142 meter, siger Rune Kilden.

Arkitektfirmaet 3XN har været med fra starten af Lighthouse og begynder nu at kunne ane, at også det meget høje tårn materialiserer sig.

- Lighthouse-projektet er et helt særligt projekt for mig. Projektet har været længe undervejs, men nogle gange kan det faktisk være en gave, at man har tid til at genbesøge ideerne efter noget tid. Det har givet os en mulighed for at løfte niveauet og skabe et endnu stærkere projekt, siger partner i 3XN Kim Herforth Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye tal: Fortsat højt smittetryk i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce