Annonce
Aarhus

Nu går skolebyggeri i gang på Frederiksbjerg

Den gamle hospitalsfløj mod Ingerslev Boulevard bliver revet ned de kommende måneder. Her skal i stedet blandt andet bygges den nye skoles kantine, multisal og teatersal. Foto: Kim Haugaard

Håndværkerne starter nedrivningen af Sct. Annagade Skole i næste uge. Ny skole skal stå klar til skolestart i 2016.

Lokalerne er tømt, og nu er der ved at blive bygget et højt plankeværk omkring Sct. Annagade Skole, der fra på fredag forvandles til en byggeplads.

Annonce
Den nye Midtbyskolen mod Ingerslevs Boulevard. I bygningen bag søjlegangen skal der blandt andet være kantine. Derefter blandt andet en teatersal og en multisal.

Her mod Ingerslev Boulevard og Skt. Anna Gade skal en ny midtbyskole med plads til 920 elever og til 230 mio. kr. stå klar til skolestart i 2016.

De bygger skole

Det er Aarhus Kommune, der bygger den nye midtbyskole til omkring 230 mio. kr.
I alt bliver der bygget små 15.000 etagekvadratmeter skole og 1.500 kvadratmeter kælder.
Der går cirka 400.000 mursten til byggeriet. Og 470 vinduer.
Op mod 100 håndværkere er i sving på byggepladsen, når der er travlest.
Totalentreprenør er Hoffmann A/S, der har lavet projektet sammen med GPP Arkitekter A/S, Henning Larsen Architects A/S, Møller & Grønborg og Niras.
Den gamle Kroghsgade Skole bliver indrettet som byggekontor og informationscenter.
Under vejs i forløbet vil der løbende blive informeret om det på hjemmesiden www.frederiksbjergbyggeriet.dk

920 elever

Den nye midtbyskole skal huse omkring 920 elever fra N. J. Fjordsgade Skole med tilhørende SFO.
Derudover rykker også såvel en børnehave som Frederiksbjerg Fritids- og Ungdomsklub indenfor.
Meningen er, at den nye skole også skal være en slags samlingssted for lokalområdet, og at idrætsforeninger og aftenskoler kan bruge lokalerne.

Børnekunst på plankeværket

Det store plankeværk omkring byggepladsen bliver udsmykket med portrætter, som 1.000 børn og unge har lavet af sig selv. Det er kunstneren Lars Christensen, der er ankermand på det projekt, hvor udsmykningen bliver lavet i samarbejde med børn fra børnehaver, skole og klubber i området omkring Sct. Annagade Skole.

Det var skolerådmand Bünyamin Simsek (V), der i 2007 som rådmandsvikar lancerede ideen om en helt ny skole i midtbyen. I går kunne han så pille den første ud af Sct. Annagade Skole til nybyggeriet. Foto: Kim Haugaard

Første trin er nedrivning af alle de gamle bygninger på området. Det starter mod Skt. Anna Gade med nedrivning af aulaen og gymnastiksalen, fortsætter med bygningerne i skolegården, der blandt andet har huset et beboerhus, og til slut bliver bygningerne mod Ingerslev Boulevard, der engang husede Amtssygehuset, revet ned.

Set fra bagsiden. Mod venstre fløjen mod Skt. Anna Gade. Mod højre fløjen mod Ingerslev Boulevard. I de indhegnede områder på tagene bliver der boldbaner.

Nedbrydningen bliver relativt skånsom. Meningen er nemlig, at flest mulige af de gamle mursten skal genbruges i de nye skolebygninger. Efter nedbrydning bliver stenene kørt til Svendborg, hvor de bliver renset af, inden turen går tilbage til Aarhus.

Et plankeværk deler nu en del af Skt. Anna Gade i to. På den ene side er der byggeplads. På den anden skal trafikken forløbe til den nye midtbyskole står klar om et par år. Foto: Kim Haugaard

Skolerådmand Bünyamin Simsek (V) - udstyret med hammer og mejsel - pillede mandag symbolsk den første sten ud.

»Ved at genbruge stenene bevarer vi noget af det gamle i den nye, moderne skole. Og forhåbentlig også noget af den kultur og historie, stedet har,« lød det fra rådmanden, da han havde fået stenen uskadt ud af muren.

Så mangler der kun de 399.999 andre sten, der skal til for at bygge den nye skole.

Gederne kommer tilbage

De mange fritidsaktiviteter, der hidtil er foregået på Sct. Annagade Skole, er stort set alle blevet genhuset andre steder. Tilbage står skaterne, der skal til Læssøesgade Skole, hvor det nye anlæg dog ikke er bygget endnu.

Andre rykker tilbage, når Midtbyskolen står klar. Det gælder blandt andre fritids- og ungdomsklubben. Og det gælder legepladsen Skolemarken med kaniner, geder og fugle. Den får midlertidig adresse på Baunes Plads, men skal tilbage til Skt. Anna Gade i 2016 - som en del af den nye skoles udemiljø, og som en åben legeplads for kvarterets børnefamilier.

Udover legepladsen får den nye skole ikke de store udearealer. Ikke på jorden i hvert fald. Til gengæld bliver der 2.500 kvadratmeter udeareal på terrasser på bygningernes flade tage. Blandt andet tre boldbaner.

Under byggeperioden vil interesserede kunne følge byggeriet fra en udsigtsplatform, der bliver rejst i udkanten af byggepladsen, lige som der bliver arrangeret guidede ture under vejs i byggeprocessen.

Første spadestik til skolebyggeriet bliver taget i juni. Planen er, at op imod 1.200 børn udstyret med egne skovle skal tage ikke det men de første spadestik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce