Annonce
Aarhus

Nu har du muligheden: Bliv klogere på byens rivende udvikling

Alexander Muchenberger og Aysha Amin på Godsbanen, hvor de studerer programmet for arkitektur-festivalen. Foto: Axel Schütt
Fire dage med foredrag debat, film og byvandringer sætter spot på indtrykket af det nye Aarhus.

AARHUS: Byudviklingen i Aarhus har aldrig tidligere haft så stor interesse som nu, hvor huse skyder op overalt, og byen fortættes.

Debatten er ofte voldsom, og nu får byens borgere en ny mulighed for at få luftet deres synspunkter om byens udvikling, tilmed på et kvalificeret grundlag.

Det sker, når en festival om arkitektur afvikles 4.-7. april. "Aarhus Architecture Festival" er dens titel, og den har pendanter i København og Odense.

- At vi er tre byer om festivalen betyder, at vi kan invitere større navne, end hvis vi stod alene, siger Alexander Muchenberger, 35 år. Han er designer med arbejdsplads på Godsbanen og i Gellerup og står for at afvikle festivalen sammen med 22-årige Aysha Amin, der har galleriet Andromeda i Gellerup. Muchenberger arbejder meget med byrum.

- Vi ønsker og håber, at byens borgere vil deltage i de 28 arrangementer. Ingen kan være med i alle på de fire dage, de foregår, så man skal vælge ud, siger de to arrangører.

Annonce

Aarhus Architecture Festival

Aarhus Architecture Festival. Torsdag 4.-søndag 7. april. "Skiftende idealer 1919 - 2019 - 2119". Udviklingen af idealer for boliger, byliv og byudvikling i 100 år.

28 arrangementer. Se dem på www.cafx.dk. Her kan også købes billetter.

Aarhus Ø

- Der er film og debatter med oplæg fra arkitekter og andre kyndige folk på området, så diskussionerne kan føres på et kvalificeret grundlag. Vi hæver debatten ved at folde faget ud. Vi skal turde tage diskussionen i stedet for at dysse den ned. Festivalen er skabende og ikke kun underholdende, og den skulle gerne være med til at gøre byen stærkere, og vi bør have tiltro til, at arkitekter gør deres bedste, siger Alexander Muchenberger.

Der bliver mulighed for at diskutere udviklingen på Aarhus Ø, især i forbindelse med filmen "Architecting after Politics".

- Er der lempet på kvalitetskravene, og hvorfor ligger Navitas-bygningen lige der, siger Alexander Muchenberger, der endnu ikke vil drage en konklusion om Aarhus Ø.

- Det er for tidligt. Der skal noget kultur op, siger han, der understreger, at festivalen ikke har fokus på tegnestuerne, men vil trække byudviklingen ud til folket.

Også Godsbanen og Sydhavnen bliver diskuteret.

Ændringerne

Festivalen har temaet "Skiftende idealer - 1919 - 2019 - 2119", og den fører status over værdigrundlaget for by- og samfundsudviklingen i 100 år. Den ser på, hvordan idealer for boliger og byudvikling har ændret sig radikalt fra, at foreningen for almene boligforeninger og den modernistiske højborg Bauhaus-skolen blev grundlagt i 1919.

Åbningen sker med en fest på Godsbanen. Blandt det store, øvrige program er en diskussion om, hvem der skabte Gellerup. Tv-værten Ane Cortzen står for debat og forevisning af filmen "Fantastiske Forvandlinger" på Godsbanen. På Kvindemuseet er der film og diskussion, og i biografen Øst for Paradis vises filmen "The Bauhaus Spirit". En bydelsvandring i Sydhavnskvarteret med den ikoniske kulbro er også med.

Sydhavnen - hvad skal der blive af den? Kom med på en vandring i området. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politiet beder om hjælp: Forsvundet kvinde er ikke er set siden 8. januar

Annonce