Annonce
Debat

Nu, hvor Aros alligevel skal have ny direktør: Vi bør reservere et rum til de århusianske kunstnere

"Vi er mange, som finder det underligt, at man som kunstinteresseret turist i mindre byer som Skagen, Bornholm, Fåborg, Kerteminde m.fl. kan besøge museer, som udelukkende udstiller lokale kunstneres værker, men i Aarhus, Danmarks næststørste by, er det ikke muligt", skriver Finn Grabowski. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: Aros skal have en ny direktør. Inden en ny direktør bliver ansat, vil jeg foreslå, at medlemmerne af Aarhus Byråd og bestyrelsen for Aros beslutter, om ikke det netop nu kunne være det helt rigtige tidspunkt for byrådet at pålægge bestyrelsen, at den skal sikre – via ansættelseskontrakten - at den kommende direktør skal sørge for, at besøgende på Aros i Vestgalleriet altid vil kunne se og studere udstillede værker af både afdøde og nulevende lokale kunstnere fra Aarhus og omegn.

Vi er mange, som finder det underligt, at man som kunstinteresseret turist i mindre byer som Skagen, Bornholm, Fåborg, Kerteminde m.fl. kan besøge museer, som udelukkende udstiller lokale kunstneres værker, men i Aarhus, Danmarks næststørste by, er det ikke muligt.

Måske vil nogle hævde, at vi har flere gallerier i Aarhus, hvor man kan se, hvad de lokale kunstnere formår, men der er bare lige den hage ved det, at man stort set kun kan se udenbyskunstneres værker på byens gallerier, da galleristerne ikke ønsker at konkurrere med det "stalddørs-salg", som de fleste af byens kunstnere ikke kan undvære for at kunne ernære sig af deres kunst.

Annonce

Og i Kunsthal Aarhus er det stort set kun på Kunstnernes Påskeudstilling, at man har mulighed for at se, hvad de lokale kunstnere formår.

Det er derfor, at jeg foreslår, at Aros reserverer Vestgalleriet til fremover udelukkende at lave udstillinger med værker af afdøde og nulevende kunstneres værker. Vestgalleriet på Aros vil efter fleres mening nemlig kunne være et særdeles velegnet lokale som et permanent udstillingssted for Aarhus-kunstnernes værker.

Og ydermere er jeg overbevist om, at mange efterkommere og nulevende kunstnere ligger inde med pæne samlinger, som de ikke nænner at sende på auktion eller at sælge, og som de med glæde sikkert vil donere til Aros.

Aros kostedei i 2009 kommunen 18 millioner kroner pr. år – nyere tal har jeg ikke kunnet finde – men under alle omstændigheder er beløbet så stort, at Aarhus Byråd med rimelighed bør kunne få så meget indflydelse på museets drift, at byrådet kan forlange, at en kommende direktør skal sikre, at Aros fremover reserverer Vestgalleriet til at udstille værker af afdøde og nulevende lokale kunstnere.

Hvis kommunen kræver, at direktionen på Aros fremover anvender Vestgalleriet til at udstille de lokale kunstneres værker, vil dette ikke være i strid med armslængde-princippet, idet byrådet heller ikke fremover vil bestemme, hvilke værker som skal udstilles på Aros, idet dette kuraterings-arbejde som bekendt hører til direktionens ansvarsområde.

Idehistorikeren, forfatteren og kunsteksperten Lars Morell har i sin bog "200 års kunst i Aarhus" gjort opmærksom på, at kulturhistorisk set har Aarhus fostret en lang række betydningsfulde kunstnere – ikke at forglemme de kunstnere, som har bosat sig i Aarhus i kortere eller længere perioder for at male byen og dens omegn, hvilket man kan forvisse sig om, når man hører de mange navne:

Janus la Cour, C.D. Gebauer, Emmerik Høegh-Guldberg, Valdemar Foersom Hegndal, Svend Engelund, Emil Hansen og Martin Kaalund Jørgensen, Krull-familien, Ulla Diedrichsen, Per Kramer, Jens Hansen Aarslev m.fl.

Og da jeg har hørt, at de fleste politikere stemmer på sig selv på trods af Jantelovens lange arm ved byråds- og folketingsvalg, så vover jeg også pelsen og stemmer for, at jeg kan tillade mig at nævne, at Lars Morell har udtalt, at også jeg, Finn Ulf Grabowski, hører til i dette selskab.

Aros har en pæn samling af lokale kunstneres værker i sine magasiner og har udlånt en del malerier, som hænger på Aarhus Rådhus og på kommunale institutioner – for ikke at glemme den betydelige samling af fremragende malerier, som købstadsmuseet Den Gamle By med historiske motiver fra Aarhus og omegn råder over.

Og ydermere er jeg overbevist om, at mange efterkommere og nulevende kunstnere ligger inde med pæne samlinger, som de ikke nænner at sende på auktion eller at sælge, og som de med glæde sikkert vil donere til Aros, naturligvis forudsat, at de ikke blot bliver sat på lager til evig tid uden at blive udstillet, samt at de bliver givet videre til et kommende ”Aarhus-kunstnernes Kunstmuseum" den dag, hvor Aarhus Byråd beslutter at etablere et sådant lokalt bykunstmuseum.

Om alle omstændigheder så burde det være evident at ændre Aarhus' gode gamle slogan "Smilets by" til som foreslået af mig: ”Smilets og kulturens by".

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Debat

Debat: Hvad gør myndighederne ved giften?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Annonce