Annonce
Østjylland

Nu kører det for købmanden

Masser af frivilligt arbejde og støtte fra lokalbefolkningen betyder, at Hundslund fortsat har en købmand.

Efter to lukninger ser det ud til, at tredje gang er lykkens gang for en købmand i Hundslund. Efter lokale beboere gik sammen om at købe andele i butikken, og frivillige tilbød deres arbejdskraft, kan Hundslund Købmandsgård nu præstere en omsætningsfremgang på ni procent.

Formand for Hundslund Købmandsgård, Claus Christiansen, glæder sig over resultatet.

»Målet har været, at vi skulle have en positiv stigning. Det er svært i sig selv, når man er i vores situation, men det ser ud som om, at det er lykkedes. Vi synes selv, at det er imponerende,« siger Claus Christiansen.

I 2007 måtte Brugsen i Hundslund - ligesom mange andre købmandsbutikker i landets mindre byer - dreje nøgle om. Beboerne i Hundslund måtte frem til 2011 udenbys, når de skulle handle. Men byen har herefter kunne glæde sig over, at mælk, brød og andre nødvendigheder igen kunne købes i byen. Man har formået at vende den skepsis, som var omkring, at man nu igen forsøgte sig med en lokal købmand.

»Vores største problem var i starten, at folk ikke troede på, at vi kunne holde det kørende. Men vi fejrer tre års jubilæum til august. Vi har fået det til at virke i kraft af de frivillige, og vi prøver hele tiden at få nye produkter,« fortæller Claus Christiansen.

De nye produkter er ofte lokale produkter. Kunderne kan hos Hundslund Købmandsgård nu for eksempel købe friske grøntsager fra Tunø, ost fra mejeriet i Them og frugter fra Karensminde Frugtplantage. Man er dog ikke så lokalpatriotisk med, hvor varerne kommer fra.

»Det skal ikke nødvendigvis være lokalt, men det er noget, folk spørger efter. Vi vil fremover prøve at arbejde mere med økologi, og vi arbejder stadig på at få lokale udbydere ind. Vi vil både have det basale og det lidt bedre,« fortæller Claus Christiansen.

Han mener, at byen med en etableret købmand nu kan glæde sig over, at man har de basale muligheder, som en by bør have.

»Vi har skabt den sammenhængskraft, vi gerne ville. Byen har skole, børnehave og sportshal,« siger han.

Den lokale købmand er dog ikke kun et sted, hvor man køber sine dagligvarer. Det er i høj grad også blevet et sted, hvor de lokale beboere mødes.

»Butikken har betydet en helt anden opmærksomhed. Folk mødes her, og især de ældre har fornøjelse af det. De har god tid, og så kan de sidde og drikke kaffe og snakke. Det er en social funktion, fordi nogle af vores hjælpere er typisk efterlønnere, der får lidt ekstra indhold i tilværelsen,« fortæller Claus Christiansen.

Butikken har nu 34 frivillige medhjælpere, som primært kommer fra byen. Man har lige nu kun én fuldtidsansat, men det vil man meget gerne ændre på i fremtiden.

»Vores primære mål er at få en butiksbestyrer mere, så de kan arbejde i hold. Men der er ikke luft i økonomien, så vi skal øge vores omsætning med et par millioner. Vi tror selvfølgelig på det, men det er hårdt arbejde,« siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Ny AGF-sportschef: Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen - jeg hader det

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce