Annonce
Danmark

Nu kan den blive din: Jan har bygget sin egen helikopter fra bunden - men har aldrig fløjet den

Jan Holmer har haft den hjemmebyggede helikopter til at stå og køre på jorden, og han er sikker på, at den godt kan flyve. Privatfoto
For lidt over 10 år siden købte Jan Holmer alle delene til en helikopter hjem fra USA. Det tog tre år at samle den, men nu har han sat den til salg.

Ringe: Den har aldrig sluppet jorden, men Jan Holmer forsikrer, at den godt kan flyve.

- Det kan den, siger den 40-årige mekaniker fra Ringe.

Jan Holmer har bygget sin egen helikopter, og nu har han sat den til salg på Gul og Gratis for 750.000 kroner.

Annonce

Det er lidt over 10 år siden, at han med egne ord "fik en skør idé" og købte delene fra USA. Han anslår, at han har brugt i omegnen af 2500 timer fordelt over tre år på at samle den.

- Det har været et stort arbejde og nok også større, end jeg havde regnet med. Men det har været spændende og sjovt at prøve, fortæller Jan Holmer.

Der kan sidde to personer i helikopteren - det er ikke helt nok, når man er en familie på fire, siger Jan Holmer. Privatfoto

Selv om Jan Holmer har alle foreløbige godkendelser fra Trafikstyrelsen, har den to personers helikopter aldrig været i luften. Og det er der en helt særlig grund til.

- Når man bygger en helikopter, så er der en regel om, at den, der melder den færdig, også er den, der altid skal servicere helikopteren. Så hvis jeg melder den færdig, får jeg svært ved at få den solgt, fordi så skal jeg altid stå for at lave service på den, forklarer han.

- Man kan sige, at den bare står klar til, at der er en, der vil lave papirarbejdet færdigt og færdigmelde den. Så kommer han billigt ud at flyve, siger Jan Holmer.

For lille til familien

Jan Holmer fortæller, at det koster flere tusind kroner i timen at leje en helikopter, og at det var årsagen til, at den 40-årige mekaniker besluttede at bygge sin egen.

- Jeg ville bare gerne have en billigere måde at flyve helikopter på, siger han.

Inden Jan Holmer nåede at få helikopteren bygget færdigt, skete der imidlertid en lille familieforøgelse, og to børn kom til verden. Derfor blev den topersoners helikopter hurtigt for lille.

Det har været et stort arbejde og nok også større, end jeg havde regnet med. Men det har været spændende og sjovt at prøve.

Jan Holmer

I dag lejer Jan Holmer derfor en firepersoners helikopter i stedet, når lysten til lidt højder melder sig.

- Jeg vil gerne have en, der er større. Men det skal der jo lige være råd til. En brugt koster fra 2,5 millioner og opefter, mens en ny koster fra 5,5 millioner, siger han og fortæller, at han og en kammerat drømmer om at købe en fælles firepersoners helikopter, som de kan have stående på en flyveplads.

Annonce

Få en tur

Men selv om den hjemmebyggede helikopter endnu ikke har prøvet at lette fra jorden, kan det faktisk godt lade sig gøre at få en prøvetur, hvis en potentiel køber skulle melde sig.

Alle delene er kommet fra USA, og Jan Holmer vurderer, at han har brugt 2500 timer på at samle den. Privatfoto

- Hvis der kommer en prøvesagkyndig eller en instruktør med, så må man faktisk gerne flyve en tur i den. Men så skal man først søge om en prøveflyvning hos Trafikstyrelsen, forklarer Jan Holmer.

- Det er dog lidt mere omstændeligt end at sætte et par prøveplader på en bil og så køre en tur, tilføjer han og griner.

Jan Holmer har altid interesseret sig for helikoptere, og så faldt han over et samlesæt på nettet. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce