Annonce
Horsens

Nu kan der råbes vagt i gevær: Kommunen laver whistleblowerordning for 7000 ansatte

Kommunalt ansatte på Horsens Rådhus og alle andre steder i kommunen kan fra det nye år anonymt indberette alvorlige forseelser i en whistleblowerordning. Arkivfoto: Martin Ravn
Fra det nye år er en anonym whistleblowerordning til kommunens ansatte en realitet.

Horsens: Nu får kommunens knap 7000 ansatte mulighed for helt anonymt at gøre opmærksom på forseelser eller dårlig praksis i organisationen, hvis de er vidner til det. Det besluttede økonomi- og erhvervsudvalget mandag, da man vedtog retningslinjerne for den såkaldte whistleblowerordning for kommenenes ansatte. Den skydes i gang i starten af det nye år.

Og selvom indførelsen af ordningen har været stærkt kritiseret af blandt andet hovedudvalget, kommunens øverste samarbejdsorgan for ledelse og medarbejdere, forsikrer borgmester Peter Sørensen (S), at samarbejdet omkring den konkrete udformning af ordningen med kommunens medarbejderudvalg har fungeret godt.

- Det er vigtigt, at medarbejderne har været hørt og inddraget og føler sig klædt på. MED-udvalgene har indgået meget konstruktivt i samarbejdet, og nu når det skal være, så bakker de også op, siger han.

Med whistleblowerordningen får medarbejdere i kommunen mulighed for at indberette blandt andet grove fejl eller forsømmelser, begrundede mistanker om lovovertrædelser og fare for enkeltpersoners sundhed og sikkerhed. Til gengæld er det ikke en hotline til løse rygter, mindre enkeltstående fejl og forsømmelser, mobning, samarbejdsvanskeligheder og inkompetence, står der i regelsættet for ordningen.

Annonce
For mig betyder en whistleblowerordning endnu et stykke værktøj, man kan bruge, og det kan være godt nok. Men jeg synes, enhver arbejdsplads skal være baseret på tillid, og det synes jeg grundlæggende, at vi har her i kommunen.

Peter Sørensen (S), borgmester

Tillid er det vigtigste

Borgmesteren er tilfreds med ordningens udformning, men pointerer også, at det blot er en af flere muligheder.

- For mig betyder en whistleblowerordning endnu et stykke værktøj, man kan bruge, og det kan være godt nok. Men jeg synes, enhver arbejdsplads skal være baseret på tillid, og det synes jeg grundlæggende, at vi har her i kommunen. Min dør er i hvert fald altid åben, og jeg tror, jeg er en af dem, som er allermest på arbejde her på kommunen, siger han.

Peter Sørensen peger desuden på, at udfordringer kan oplevelse forskelligt, men at ordningens whistleblowerudvalg bestående af borgerrådgiveren, kommunaldirektøren, en ledelsesrepræsentant og to medarbejderrepræsentanter giver sikkerhed for uvildig behandling.

- Det, som den ene oplever som en udfordring, behøver ikke at være det. Men man kan være sikker på at få det undersøgt. Og hvis nogen har lyst til at være anonyme, så er muligheden der nu, og borgerrådgiveren er garant for, at der sidder en uafhængig til at se på sagerne.

- Jeg har den dybeste respekt for kommunens ansatte og den måde, de dagligt deltager i at udvikle kommunen. Det er vigtigt med tillidsbaseret, gensidig respekt, og det er den grundlæggende holdning blandt alle, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bundsgaard: Jeg ser flere fordele ved at afskaffe rådmandsstyret

Læserbrev

Læserbrev: Østjyderne taber på regeringens manglende ambitioner for infrastrukturen

Trængselsproblemerne på det østjyske vejnet er til at tage og føle på. For østjyderne betyder det, at køkørsel dagligt frarøver dem tid, som kunne have brugt meget bedre med familien eller på arbejdet. For de østjyske virksomheder skader trængselsproblemerne mulighederne for at skabe vækst – tid er, som bekendt, penge. Det er med andre ord en fuldstændig uholdbar situation. Både for østjyderne og de østjyske virksomheder, men også for samfundet i sin helhed, fordi vi går glip af vækst og arbejdspladser. Køkørslen koster nemlig et samfundsøkonomisk tab på over 20 milliarder kroner om året. Penge, der kunne have været brugt til vores fælles velfærd og på en fortsat ambitiøs grøn omstilling. Der er behov for en ambitiøs infrastrukturplan, som kan sætte ind, der hvor trængselsproblemerne er størst. Et behov, som altid har haft høj prioritet i Venstre. Sidste år var vi med til at lande en ambitiøs infrastrukturaftale, og i Østjylland bragte aftalen gode nyheder. For med planen skulle E45 udvides både på strækningen mellem Aarhus S og Aarhus N med anlægsstart allerede i 2021 og på strækningen mellem Vejle og Skanderborg S med anlægsstart i 2023. Dertil kom kapacitetsforbedringer på rute 26 og udbygning af rute 15 og en enighed blandt aftaleparterne om at prioritere en fortsat udbygning af E45 fra Aarhus og op mod Randers i en kommende flerårig plan. Samlet set et løft af infrastrukturen i Østjylland på 6,3 milliarder kroner. Ja, faktisk kunne vi næsten ikke få armene ned. Men lykken var kortvarig. Under valgkampen måtte man forstå på Socialdemokratiet, at også de havde store ambitioner om at investere i infrastrukturen. Der var nærmest ingen grænser for, hvor mange vejprojekter, som skulle igangsættes, og det kunne kun gå for langsomt. Derfor må det også undre de østjyske vælgere, at regeringen - med transportminister Benny Engelbrecht i spidsen - i sommer besluttede at skrotte den infrastrukturaftale, som den tidligere regering forhandlede på plads. Man fandt fra regeringens side, at der var behov for at starte helt forfra med et såkaldt blankt kanvas. Og blankt er det til stadighed. Nu er der gået et halvt år, og der er endnu ikke indkaldt til forhandlinger. Transportministeren vil end ikke sætte noget konkret tidsperspektiv for, hvornår forhandlinger skal gå i gang. I værste fald skal vi helt frem i 2022. Det er dybt problematisk, at regeringen hænger i bremsen. Der er store infrastrukturelle udfordringer nu og her, og der er behov for investeringer nu. Vi kan ikke vente til 2021, 2022 eller senere. Så kære regering, lad os nu komme i gang med forhandlingerne, så vi kan få de nødvendige investeringer på plads.

Aarhus

Ransagning af bil førte politiet til skunklaboratorium: 100 ulovlige planter beslaglagt

Aarhus

Elever på nedskæringstruet gymnasium strejker: Vi håber, at de kan se, at det er forkert

Annonce