Annonce
Aarhus

Nu kan el- og hybridbilerne parkere gratis i Aarhus

Der er kommet nye skilte op på ladepladserne i Aarhus så de bliver lettere at lade sin elbil op. Foto: Jens Thaysen
Aarhus Kommune vil være grøn. Derfor skal det være lettere at parkere og oplade sin elbil. I første omgang bliver det gratis at parkere elbilen på byens ladepladser, og til efteråret gælder det på alle kommunale parkeringspladser.

AARHUS: Kører man i en elbil, parkerer man lige nu gratis i Aarhus Kommune, hvis man vel og mærke stiller bilen på en af de ladepladser, hvor kommunen er ved at sætte nye skilte op.

Til efteråret gælder det alle offentlige parkeringspladser.

- Overordnet set skal det være let at være elbilist i Aarhus. Og det skal være mere attraktivt at køre elbil end benzinbil. Derfor er det politisk bestemt, at det i de næste fire år skal være gratis at parkere i fire timer, fortæller Anna B. Alligood, der er trafikplanlægger i Aarhus Kommune.

Annonce

Den gratis parkering gælder allerede nu på de ladepladser, hvor der er sat skilte op med tre timers parkering.

- Vi håber på, at alt falder på plads, så det fra oktober vil være gratis at parkere i fire timer på alle offentlige parkeringspladser i Aarhus, siger hun.

Aarhus Kommune vil være CO2-neutral i 2030, og det går selvfølgelig ikke uden elbiler. Det er kommunens målsætning at mindst 40 procent af bilerne i kommunen kører på strøm i 2030.

Ikke en parkeringsplads

Læg mærke til ordet ladeplads. Meningen er, at bilen kun skal holde på pladsen, mens den rent faktisk lader batteriet op, så der så hurtigt som muligt bliver plads til den næste el- eller hybridbil.

Denne elbil lader faktisk ikke, selv om den holder på en ladeplads. Der er nemlig ikke hjemmel i loven for at kræve det. Aarhus Kommune ser meget gerne, at der kommer en lovændring på området. Foto: Jens Thaysen

Man parkerer nemlig også gratis, hvis man kører i en såkaldt plug-in-hybrid, der både kan køre på el og benzin.

Er der ikke en fare for, at pladserne optages af plug-in-hybride biler, så elbilerne ikke kan blive ladet op?

- Parkeringen er tidsbegrænset til tre timer, så man ikke holder der hele dagen, siger Anna B. Alligood.

Skal man lade op, når man holder på en ladeplads?

- Det så vi jo gerne. Desværre er der ikke hjemmel til det i lovgivningen. På længere sigt kan det komme som en lovændring, siger hun.

Annonce

Optaget af benzinbiler

Lige nu er der 110 offentligt tilgængelige ladestandere i Aarhus med tilsammen 205 ladepunkter. Og der er givet tilladelse til 40 nye punkter, der efter planen er etableret inden for det næste halve år.


Der er sket et skift, hvor det førhen var forholdsvist let at finde en ladeplads, er der nu kommet mange flere biler, der har brug for at lade op.

Anna B. Alligood, trafikplanlægger i Aarhus Kommune


Og der er flere gode nyheder på vej til el-bilisterne. Mange flere ladepunkter forbeholdes nu elbiler.

- I Aarhus har det i lang tid været sådan, at der kun var et elbil-skilt ved den ene af to pladser, så andre biler må holde på den anden plads, siger Vibeke Agerdal Kristiansen, der er kommunikationschef hos ladevirksomheden E.on.

Det har længe stået endnu være til på mange af byens parkeringspladser. På Kalkværksvej på havnen i Aarhus findes fem E.on-ladepladser, perfekt placeret for pendlere, der arbejder i området.

Men hvis man vil være sikker på at kunne oplade sin elbil, så skal man stå tidligt op. Allerede fra morgenstunden er pladserne som oftest optaget af benzin- eller diselbiler, da det kun er den ene plads, der er forbeholdt elbiler.

Med den gratis tretimers parkering laves der om på det.

- Der er sket et skift, hvor det førhen var forholdsvist let at finde en ladeplads, er der nu kommet mange flere biler, der har brug for at lade op, siger Anna B. Alligood.

Annonce

Bedre udnyttelse af laderne

At elbilisten ikke kan lade sin bil op er kun en del af problemet. E.on, der driver en række af ladestanderne i Aarhus, har også sværere ved at få forretningen til give overskud, når der kun sælges strøm fra halvdelen af laderne.

- Derfor har det ikke været en særlig god investering at sætte ladestandere op i Aarhus. Så derfor har det ikke været planen at sætte flere ladere op, før dem vi allerede har bliver udnyttet, siger Vibeke Agerdal Kristiansen.

I Nordborggade kan man se de nye skilte, som kommunen sætter op. Af de seks pladser er en reserveret århusianske delebiler, fire er kun til elbiler, og fremover er kun en af pladserne åben for alle biltyper.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce