Annonce
Aarhus

Nu kommer de røde rickshaws

De røde rickshaws skal nok få opmærksomhed, når de ruller rundt i Aarhus i løbet af april. Københavneren Ole Kassow (yderst th.) fik idéen, som Jesper Lund Madsen fra Aarhus Kommune (i grå trøje) indfører i Aarhus. Jes Jespersen (nummer to fra højre) er klar til at køre rundt med de ældre. Foto: Flemming Krogh.

Aarhus Kommune har købt tre rickshaws, så de ældre på plejehjemmene kan komme ud og få frisk luft.

Solskin og vind i håret. Det kan være svært at komme ud og opleve byens liv, når man sidder på et plejehjem. Men i løbet af april får de ældre i Aarhus Kommune en ny mulighed for at komme ud af de vante rammer på byens plejecentre.

Tre moderne rickshaws med postkasserøde kalecher er blevet købt ind af kommunen. De skal bruges i projekt »Cykling uden alder«, som i løbet af et års tid er blevet en stor succes i København.

Idéen med cyklerne er, at det er frivillige, som skal køre rundt i byen med de ældre.

Annonce

»Det er gået stærkt. På et år har vi allerede over 300 frivillige i København, der har meldt sig til at køre ældre rundt i byen. Man har det også i andre lande. Oslo og England er steder, hvor man også er ved at indføre det. Jeg er sikker på, at det også bliver en succes her i Aarhus,« lyder det fra Ole Kassow, som fik idéen til at cykle med pensionister i København.

I hovedstaden har man netop udvidet antallet af cykler fra seks til 46. Noget tyder på, at der bliver rift om de tre i Aarhus, som endnu ikke er endeligt placeret.

»Den ene kommer til at stå i Aabyhøj. En anden får sikkert sin faste plads her på Folkestedet (i centrum på Carl Blochs Gade red.), men den tredje cykel har endnu ikke fået en fast plads,« lyder det fra områdechef i Aarhus Kommune, Jesper Lund Madsen, som er tovholder på projektet.

Frivillige kræfter er en uundværlig del af »Cykling uden alder«. Derfor har kommunen indkaldt til en møde på Folkestedet, hvor frivillige kræfter kan høre om de særlige cykler og endda få en prøvetur. Det er der mange af de omkring 20 fremmødte, som gerne vil. En af dem er pensionist Jes Jespersen.

»Det er en god idé med rickshaws. Jeg vil gerne være med til at cykle rundt med de ældre. Som pensionist har jeg god tid, og da jeg er vant til at cykle, kunne det nemt være noget for mig. Brabrand Stien ligger tæt på ældrecentret og på min bopæl i Aabyhøj, så det er oplagt for mig at køre der,« siger den friske pensionist, som både når at styre og få en tur som passager.

København adskiller sig fra Aarhus ved at være flad. Men det, mener Ole Kassow, ikke vil være et problem.

»Cyklerne har en elektrisk hjælpemotor. Derfor kan man komme op ad bakkerne, selvom man har to ældre mennesker med i sædet foran. Bredden på 76 centimeter giver en naturlig begrænsning, der er simpelthen ikke plads til to kraftige personer,« forklarer Ole Kassow, som har kørt op ad Valby Bakke uden problemer.

Cyklerne har en rød kaleche, som kan skærme af for regn og kraftig sol. Men kalechen kan nemt slås ned, så den, der styrer cyklen, kan samtale med de ældre undervejs. Og det er netop et af formålene med cykelturene: At få en samtale i gang. Det har Ole Kassow ofte oplevet.

»På mine ture i København har jeg fået fortalt mange sjove historier. Når de ældre kommer ud i den friske luft og rundt i byen, bliver de mindet om episoder i deres liv. Det er en stor gevinst ved.«

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Aarhus

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Fuld gevinst til patrulje: Nappede to narkosælgere i ét hug

Annonce