Annonce
Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Bus 118 skulle fra 8. august erstatte rute 918x, samt dele af rute 115 og 117. Det er ikke helt gået som forventet, og det er Midttrafik nu klar til at lære af. Foto: Eva Maria Jørgensen
Rutiner og småændringer i tider på busplaner bliver ikke nok. Sådan ser de foreløbige konklusioner ud i Midttrafiks egen lynundersøgelse af den nye rute 118, hvor brugerne har klaget over mange og store forsinkelser på ruten mellem Randers og Aarhus. Blandt andet Julius, hvis bus ikke er kommet til tiden een eneste dag.

ØSTJYLLAND: Midttrafiks endelige køretidsmålinger og -analyser af rute 118 er først klar i næste uge. Men svarene begynder at tegne sig.

Ifølge planchef Henrik Juul Vestergaard har Midttrafik nemlig konkluderet, at hele grundpræmissen for den nuværende 118-busplan ikke holder for de pendlere, som skal langt.

- Vi kan se, at der er et grundlæggende problem i myldretiden, siger han.

Annonce

Det nye rutesystem er ikke den brugbare løsning, som man forventede, at det ville blive, fordi rejsen i realtid er meget langsommere, end køreplanerne lover. I hvert fald i myldretiden.

Selvom konklusionerne ikke ligger færdige, kan Henrik Juul Vestergaard godt løfte sløret for nogle af de ændringer, som bliver nødvendige. Én af dem vil vække stor glæde hos rigtig mange Randers-Aarhus pendlere.

- Vi skal have nogle ekstra lynafgange i myldretiden, siger han.

Den løsning er der kommet grønt lys for fra regionen. Også selvom det betyder, at nogle af de besparelser, som den store rutesammenlægning gav, forsvinder. Men der er stadig sparet noget. Eller effektiviseret, som Midttrafik kalder det.

Én bus

Men der er også problemer udenfor lynbus-området, der skal løses. For den nye 118-rute erstatter ikke bare 918X. Der er også flere lokale ruter, som delvist skal dækkes af den nye køreplan. Deriblandt den tidligere 115'er, som kørte mellem Hadsten og Randers.

Hver morgen er der nu én - ja én - bus, som passer, så unge mennesker fra Hadsten kan komme til Paderup og være klar til skolestart klokken 8.30.

En af passagererne på den bus er Camilla Krabbes søn Julius Krabbe, som bor i Hadsten og går på gymnasiet i Paderup. Ifølge ham er den ikke kommet til tiden én eneste dag siden skolestart.

- Nogle gange har det været få minutter, andre gange op til et kvarter eller 20 minutter, fortæller Camilla Krabbe.

Og der har indimellem været flere udfordringer på ruten end forsinkelserne.

- Der var to morgener, hvor buschaufførerne glemte at dreje af mod Paderup og ikke reagerede, før passagererne råbte på ham, fortæller Camilla Krabbe.

Hun har også kontaktet Midttrafik med information om rutens problemer. For som helt ny gymnasieelev er det ikke fedt at være presset på mødetiden, selvom der er sat ekstra tid af i køreplanen til mindre forsinkelser.

Planchefen hos Midttrafik har tidligere bekræftet de store udfordringer med rute 118 - særligt i forhold til forsinkelser. Men også omkring forkerte ruteangivelser på busserne og fejlkørsler af chaufførerne.

Annonce

Mere end opstartsproblemer

I første omgang var der stort fokus på opstartsproblemer, som da også har været en faktor, da det nye selskab på ruten ikke som normalt havde muligheden for at begynde at køre efter køreplanen op til sommerferien. Det plejer nemlig at at afhjælpe de værste børnesygdomme.

Men der skal mere til.

Udover de ekstra lynbusafgange skal der ændres i køreplanerne generelt, så tiderne passer, og så forsinkelserne forhåbentligt ikke hober sig op længere. Her er der godt nyt til Julius Krabbe og andre passagerer på ruter, der er tilpasset skolernes mødetid.

- Vi har jo de der skoletider i vores system. Hvis der er den slags problemer, vil vi sørge for, at bussen kommer tidligere fra start, så der er nok at give af i den anden ende, forklarer Midttrafiks planchef.

Sideløbende har trafikselskabet i samarbejde med Vikingbus arbejdet på at få elimineret børnesygdommene. Blandt andet skal et automatiseret system sørge for, at der står rigtig ruteangivelse på bussens front. Og der er ekstra fokus på rutekendskab hos chauffører og lavest mulige overførsel af forsinkelser fra afgang til afgang.

Vi vil gennem dialog selvfølgelig arbejde på, at ændringerne kan slå igennem hurtigst muligt.

Henrik Juul Vestergaard, planchef hos Midttrafik

Selve omstillingen af køreplanen tager lidt længere tid. Selv håber Midttrafik at have planen klar i uge 40. Derefter har busselskabet, som kører ruten, seks ugers varselsfrist i forhold til deres chauffører.

- Vi vil gennem dialog selvfølgelig arbejde på, at ændringerne kan slå igennem hurtigst muligt, understreger Henrik Juul Vestergaard.

Annonce

Set i bakspejlet

Men som det ser ud nu, er den nye køreplan først klar i slutningen af november. Og selvom planchefen er klar over, at det er længe at vente, håber han på en succes.

- Vi vil jo gerne have en løsning, som folk bliver glade for, siger han.

Når Henrik Juul Vestergaard kigger tilbage på forløbet, er der mange ting, som han ved nu, han gerne ville have vidst, da busplanerne blev lagt.

Dengang fulgte man nogenlunde tidsangivelserne for bus 118, som ruten så ud i 2019. En strategi, som har vist sig at være urealistisk.

- Der er helt klart nogle ting, vi kan tage med videre, siger han.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

Debat

Den nye pige i klassen: Det klæder ikke debatten, at der er snakken og uro i salen

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce