Annonce
Kultur

Nu lyser Ringgadebroen hver aften indtil 2023

Som en slags vartegn for en af byens kreative bydele, området ved Godsbanen, stråler Ringgabroen oplyst af en række store projektører.

Kulturhovedstad 2017 tyvstartede med indvielsen af et nyt kunstværk i Aarhus. Det er en af byens lokale kunstnere, Signe Klejs, som står bag lysinstallationen der oplyser Ringgadebroen.

AARHUS: Flere hundrede unge og ældre århusianere gik torsdag aftenvandring på godsbanearealet. I forventning om at se den tidlige start på kulturåret 2017 - eller på Kulturhovedstad 2017, som det officielt hedder.

Igennem to år har den århusianske kunstner Signe Klejs arbejdet på sit projekt med at oplyse Ringgadebroen.

- Navnet på installationen 'Hesitation of Light' er inspireret af videnskabsmanden Ole Rømer, som beviste, at lyset har en hastighed. Mit værk ændrer sine farver konstant, efter hvordan solen farver lyset på himmelen bag broen. Lyset bliver opfanget af nogle kameraer, som styrer hvilken farve, der skal oplyse broen. På den måde opstår der en lille forsinkelse, der referer til titlen på værket, forklarede kunstneren, som ikke var nervøs inden knappen skulle tændes.

- Vi har afprøvet det flere gange, men jeg må indrømme, at jeg blev en smule rørt, da jeg så den lysende bro og fornemmede folks positive reaktion, lød det fra Signe Klejs.

Værket vil stå indtil år 2023. Hver aften vil folk i området kunne nyde den lysende bro indtil midnat. Lyset på broen vil igen blive tændt om morgenen, men ellers være slukket i dagstimerne.

Annonce
Lys på Ringgadebroen. Signe Klejs. Foto: Flemming Krogh
I aftentimerne og morgentimerne vil århusianerne kunne nyde synet af den oplyste bro.
Der var mange mennesker som havde trodset kulden og mørket, for at opleve indvielsen af det nye kunstværk.
Kunstneren Signe Klejs har skabt det lysende værk, hvor byens ikoniske Ringgadebro fra 1938 indgår.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce