Annonce
Byudvikling

Nu lysner det for boligbyggeri i 25 etager: Folketinget fjerner omstridt lugtparagraf

Nu kan planlægningen af det 25 etager høje bolighus - til højre - på Frederiks Plads fortsætte, efter at Planlovens lugtparagraf er fjernet. Til venstre ses den erhvervsbygning, som NCC er i gang med at opføre, og hvor Nordea får sit århusianske hovedsæde. Illustration: C.F. Møller
I snart to år har hovsa-paragraf i Planloven bremset planer om et boligbyggeri i 25 etager på Frederiks Plads. Nu har Folketinget ændret den del af planloven, der lagde store begrænsninger på byudviklingen i dele af det centrale Aarhus.
Annonce

AARHUS: Efter næsten to års kamp er det nu lykkedes at få Folketinget til at ændre den lugtparagraf i Planloven, der lagde betydelige begrænsninger på byudviklingen i det centrale Aarhus.

Torsdag besluttede et flertal i Folketinget at ændre Planloven, så mulige – ufarlige – lugtgener fra virksomheder på Aarhus Havn ikke længere er en hindring for boligbyggeri i højden i en større zone omkring virksomhederne.

Nu må der igen – som før hovsa-paragraffen for snart to år siden blev skrevet ind i den nye planlov – bygges boliger i højden med altaner og terrasser og med vinduer, der kan åbnes, i områder, hvor der kan forekomme lugtgener fra virksomheder.

Det kræver blot, at der er lugt-frie friarealer ved jorden, og at det er tinglyst på boligerne, at der kan være lugtgener.

Annonce

En glædens dag

I Aarhus har lugtparagraffen stoppet planlægningen af et 25 etager højt boligbyggeri på Frederiks Plads.

- Det projekt kan vi komme videre med nu, siger Martin Busk, der er direktør i Bricks, der står bag boligprojektet.

Og han fortsætter:

- Opgøret med lugtparagraffen betyder, at industri og byudvikling nu kan leve side om side. Industrien lægger ikke længere unødvendige begrænsninger på byudviklingen. Det er en glædens dag for Aarhus.

Annonce

Højt byggeri på rutebilstationen

For selv om det aktuelt kun er boligbyggeriet på Frederik Plads, lugtparagraffen har bremset, lagde den store begrænsninger på kommende byudvikling i Aarhus.

- Fremadrettet får det stor betydning, at det nu endelig er lykkedes at få ændret lugtparagraffen, siger kommunens bystrategiske chef, Bente Lykke Sørensen.

Området ved rutebilstationen er et af de steder, hvor lugtparagraffen lagde begrænsninger, som nu er væk.

Her har Aarhus Kommune gennem en årrække opereret med planer om nybyggeri blandt andet i form af flere høje bolighuse, når rutebilstationen på et tidspunkt bliver flyttet.

Det er kun boligbyggerier, lugtparagraffen har lagt store begrænsninger på. Kontor- og erhvervsbyggerier har ikke været ramt. Derfor har kommunen for eksempel uden problemer kunnet planlægge omdannelsen af Sydhavnen, der blandt andet kommer til at indeholde fire høje erhvervsbyggerier – det højeste på hele 108 meter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Hætteklædte tyveknægte på båd skaber utryghed på Aarhus Ø

Annonce