Annonce
Danmark

Nu må du købe fyrværkeri - men du skal vente lidt med at fyre det af

Fra søndag 15. december er det lovligt at købe og sælge fyrværkeri. Man må dog væbne sig med tålmodighed, for de nyindkøbte raketter og batterier må først affyres fra 27. december. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fra i dag, søndag 15. december, er det lovligt at købe nytårskrudt. Årets fyrværkerisalg åbner rundt omkring i landet, men affyring af det indkøbte fyrværkeri er endnu ikke tilladt.

Fra søndag 15. december er det lovligt at købe og sælge fyrværkeri.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse søndag.

Nu er det derfor tilladt at gå i gang med årets indkøb af raketter, batterier og heksehyl, mens der stadig er mere end to uger til nytårsaften.

I Danmark er det lovligt at sælge og købe nytårsfyrværkeri fra 15. december til og med 31. december.

Det er dog ikke tilladt at affyre ens indkøbte batterier og raketter endnu. Det må man først fra 27. december. Og de sidste raketter må senest fyres af 1. januar.

Når tømmermændene har lagt sig, og kalenderen viser 2. januar 2020, er det ikke længere tilladt at affyre fyrværkeri.

Annonce

Der er god grund til at tænke sig om, når man går på gaden med årets nytårskrudt.

Sidste nytår havnede 225 danskere på skadestuen efter en fyrværkeriulykke. De fleste af skaderne skyldes forkert anvendelse af fyrværkeriet. Heraf 30 alvorligt. 67 af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.

- Vi kan se i statistikkerne, at mange af ulykkerne sker, fordi folk glemmer beskyttelsesbriller og står for tæt på fyrværkeriet. Det gælder både, når man er den, der tænder batteriet eller raketten, og når man er tilskuer, siger kommunikationschef Mette Cramon i pressemeddelelsen.

Budskabet fra Sikkerhedsstyrelsen er derfor: Husk sikkerhedsbriller, hold afstand og brug kun lovligt fyrværkeri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Husk nu 2020

Det er blevet nytårsaften. En aften, som af mange ses som “årets aften”. En aften, hvor vi kollektivt gør status og giver en ny chance. Festen nytårsaften skal være vildere og større end den plejer at være. Og vi skal spise endnu mere mad og være endnu smukkere klædt end nogensinde før. Og så skal vi huske at gøre os nogle nytårsforsætter. Nytårsforsætter er lidt en sjov størrelse. De er blevet vores årlige “touch-base” på den personlige udvikling, som vi egentligt gerne vil tage, men ifølge statistikkerne har svært ved at indfri. Så mange af os gør som kartoffelavler Oluf Sand gør det, med sine julegaver, nemlig ønsker os det samme i år, som vi plejer at ønske os, for det nye år. Og det er jo egentligt lidt skørt, at vi bruger nytåret til at ville forbedre noget i vores liv. For dagen i dag, er jo ikke mere særlig end dagen i går. Det øjeblik, du oplever lige NU, er altid det samme. Begreber som “sidste år”, “næste år”, “2019” og “2020” - er begreber der KUN findes i den kollektive fantasi. Det eneste sted, du nogensinde kommer til at møde “morgendagen”, det er i dit hoved. Der er kun lige NU! I det lys burde det eneste ønske, vi mennesker har, være ønsket om at være tilstede i nuet. Det må, alt andet lige, være det vigtigste sted at være - hele livet. Og mon egentligt ikke, at mange af de andre ønsker vi går og har for os selv, ville “gives os i tilgift” - når vi er til stede i nuet? For i det at være tilstede i nuet byder os at være nærværende og mere mindfull. Og dermed også mindre fyldt af vores ego-styrede tanker om hvad vi; burde, kunne, skulle og må gøre. Sådan oplever jeg det i hvert fald, i min model af verden. Nytårsaften 2019 havde jeg mange overvejelser omkring. Skulle jeg rejse væk og opleve noget nyt? Eller skulle jeg blive hjemme i DK og takke ja til den ene eller den anden festlige sammenkomst? I stedet for nogle af mulighederne, valgte jeg i år noget helt andet. Nemlig at tilbringe min aften, med det menneske der kender mig allerbedst - mig selv. Jeg skal ikke noget - og jeg var kun mig selv.

Aarhus For abonnenter

Dyreforsøg: Salamanderen skal lære os at gendanne rygsøjlen

Aarhus For abonnenter

Protester og vedtægt fra 1959 lammer kommunalt trafik-projekt: Halvfærdig busholdeplads i Skåde har en uvis fremtid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];