Annonce
Kultur

Nu må Martin Bigum af med billeder, han helst vil beholde

Martin Bigum hos Galleri Charlotte Fogh i Mejlgade mellem værkerne "Venskab" og "Veninder". Foto: Axel Schütt

Der sker så meget i havet, også om natten. Det har kendis fra tv's kunstquiz lavet store værker om, og de kan ses hos Charlotte Fogh.

AARHUS: Aldrig før har Martin Bigum holdt så længe på sine billeder, før han har sat dem til salg. Men nu kan maleren, som mange kender fra tv's kunstquiz, blive nødt til at gå af med tre værker, som han har en særlig forkærlighed for.

De er til salg på den udstilling, som fra lørdag kan ses i Charlotte Fogh Gallery i Aarhus.

Om der er købere til dem alle er en anden sag, for det kræver en spækket tegnebog at få fingre i de spændende og interessante værker. Tre af de syv udstillede koster 170.000 kroner pr. styk. Et af dem er allerede solgt.

Prisen bør bestemt ikke afholde nogen fra at se dem. Der er interessante historier og symboler i de tre store billeder, som man ikke lige er færdig med ved et øjekast. Der er nok at studere.

De handler om havet og mennesker og er malet med olie på lærred.

Martin Bigum og udstillingen


  • Martin Bigum: "Havet sover ikke om natten". Charlotte Fogh Gallery, Mejlgade 44 A, Århus. Kan ses fra 5. oktober til 10. november. Fernisering: Fredag 5. oktober kl. 17-19. Åbningstider: Onsdag kl. 12-19, torsdag-fredag 12-17, lørdag 11-15.
  • Syv oliemalerier, 22 tegninger og en entimes klaverkomposition.
  • Martin Bigum (f. 1966) bor og arbejder i København. Han er primært maler, men har siden 1990'erne eksperimenteret med grafik, tegninger, fotografering, installationer, videokunst, musik og poesi.
  • Bigum har udstillet i Danmark og i udlandet, og hans værker er repræsenteret i danske og internationale samlinger som Arken, Aros og SMK og i private samlinger i Sverige, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Belgien, Holland, Schweiz, Spanien, Portugal, USA og Japan.
  • Bigum er også foredragsholder og fast deltager i tv-programmet DRK Kunstquiz. Han har skrevet mange essays, og i 2015 kom han med den omfattende bog "Min personlige kunsthistorie" om hans baggrund og personlige inspirationer. Den er ude i syvende udgave.
  • Samme sted og tidspunkter: Krestine Harboe: "Ragnarok".
Festugeplakaten er blevet til et oliemaleri på lærred, og farverne er meget kraftigere end på plakaten. Foto: Hans Petersen

Skriver drømme ned

"Havet sover ikke om natten" er titlen på udstillingen, og i hvert fald et af billederne er opstået efter en drøm, Bigum har haft.

- Jeg har altid en skriveblok liggende ved siden af min seng. Når jeg vågner i en drøm, skriver jeg handlingen ned. Selv om det er mørkt, kan jeg næste dag huske hovedtrækkene efter noterne, forklarer Martin Bigum, mens han viser rundt i Charlotte Foghs ret nye galleri i Mejlgade 44A.

Værkerne er store, tre af dem på 170 gange 170 cm, og de er smækfyldt med detaljer.

"Veninder" hedder et, hvor to kvinder er i samtale, mens de er ude i bølgerne. "Venskab" hedder et, hvor to mænd også er ude i bølgerne, men viser helt andre ansigtsudtryk end kvinderne. "Moderen" er det tredje, og det viser en mor med to børn på stranden. Det er i øvrigt ikke til at få fat i, for det er allerede solgt.

Krestine Harboe fik hjælp af Henning Schultz fra galleriet med at sætte værkerne på plads. Foto: Axel Schütt
Annonce

Fra Jammerbugten

- Siden 2015 har jeg malet med havet som motiv. Hvilket hav, tænker nogle måske. Det kan være ved Jammerbugten og Svinkløv, hvor jeg er kommet på det berømte badehotel, indtil det brændte for et par år siden, siger Martin Bigum og forklarer om indholdet:

- Vi forbinder ofte havet med ro, men her oplever vi et farverigt, vildt hav med mange facetter. Der sker også meget under vandet. Og havet fortsætter uhindret sit liv og sin puls, mens vi sover.

De syv store malerier i udstillingen er som kapitler i en bog, og der er en rød tråd igennem dem og temaer. I malerierne kan seks-syv sansninger ryge sammen i noget, jeg ikke kan forudse, fortæller Martin Bigum.

Annonce

Egne erfaringer

Da han havde malet "Veninder", tænkte han, om han kunne skabe en mandlig pendant, og det blev til værket "Venskab".

- Mine værker er altid inspireret af levet liv, af egne erfaringer. I "Venskab" taler de to mænd sammen. Den ene crawler, men han går i stykker, den ene arm falder af, og der er noget galt under vandet, siger Martin Bigum og tilføjer, at malerier giver mulighed for at behandle emner, som er svære at tale om.

I værket "Moderen" kigger moderen til de to børn i strandkanten efter noget ukendt.

- Der er som regel en konflikt, noget alvorligt i mine ting, siger Martin Bigum, der også viser 22 tegninger og en entimes klaverkomposition lavet til denne udstilling.

Annonce

Billede drejer rundt

Et fjerde af værkerne på udstillingen har særlig interesse for Aarhus og bør have Aarhus Kommune eller Aarhus Festuge som køber.

Det er dette års festugeplakat, nu malet med oliemaling på et 190 gange 135 cm stort lærred.

Farverne træder meget tydeligere frem end på de tryk, som vi så i festugen. Den oprindelige skitse er også med, og den er allerede solgt.

Der er den særlige finesse ved oliemaleriet, at det skal snurre rundt.

- Det kan vendes op og ned, ses fra alle formater, så bag på det bliver monteret en motor, der drejer det rundt under udstillingen. Køberen får motoren med til prisen på 160.000 kroner.

Annonce

Havbund

Charlotte Fogh Gallery viser også den talentfulde lokale kunstner Krestine Harboe i et andet lokale og med åbning samtidig med Martin Bigum.

Udstillingen hedder "Ragnarok" og viser omkring 25 skulpturer, som er skabt efter den nordiske mytologi.

Krestine Harboe har fokus på klimaforandringerne og har blandt andet taget aftryk af og lavet afstøbninger af havbunden ved Vadehavet.

Ud over stof bruger Krestine Harboe ofte grene og andre organiske materialer i sine værker, der dyppes i porcelæns- og stentøjsmasse. Derefter bliver de brændt mange gange, indtil porelænsskallen og aftrykket står tilbage.

Krestine Harboe har for nylig haft en udstilling i Kina i forbindelse med et studieophold, og lige nu er hun med på en international gruppeudstilling i et galleri i Bergen i Norge.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce