Annonce
Aarhus

Nu mangler letbanen én godkendelse: Stadig håb om åbning i august

Aarhus Letbane forventer stadig, at strækningen mod Odder åbner for kørsel med passagerer inden udgangen af august. Foto: Aarhus Letbane

En åbning af letbanens strækning mod Odder rykker tættere på. Endelig dato afhænger af Trafikstyrelsen.

Annonce

ODDER: Der er kun 18 dage tilbage af august og af sommeren.

Det til trods tror Aarhus Letbanes informationschef, Jens Velling, stadig på, at letbanen kan overholde sit løfte og åbne kørslen på strækningen mod Odder i løbet af august.

Men en præcis åbningsdato vil han endnu ikke ud med.

Eller rettere sagt: Han kan ikke.

- Jeg har stadig forventning om, at vi kan leve op til vores løfte. Der mangler kun én godkendelse. Det er den endelige sikkerhedsvurderingsrapport, som vores assessor arbejder på. Håbet er, at den snart er færdig, så den kan sendes til godkendelse hos Trafikstyrelsen, forklarer Jens Velling.

Spørgsmålet er så, hvor lang tid Trafikstyrelsen skal bruge på sagsbehandlingen af sikkerhedsvurderingsrapporten.

- Det betyder, at åbningsdatoen stadig er usikker. De kan have nogle spørgsmål, og dem vil vi besvare så hurtigt, vi kan, siger Jens Velling.

Alt vil handle om at komme til at køre med passagerer, så vi reagerer så hurtigt vi kan. Og sidst - på strækningen i Aarhus - handlede det om ret få timer

Jens Velling, informationschef hos Aarhus Letbane
Annonce

To år uden tog

I det øjeblik, Trafikstyrelsen har godkendt letbanen til kørsel med passagerer, kommer det til at gå hurtigt.

- Når vi har godkendelsen, sender vi en pressemeddelelse ud. Her fortæller vi, hvornår vi åbner. Alt vil handle om at komme til at køre med passagerer, så vi reagerer så hurtigt vi kan. Og sidst - på strækningen i Aarhus - handlede det om ret få timer, fortæller Jens Velling.

Søndag 26. august er det to år siden, der sidst kørte tog mod Odder. Og mod Grenaa for den sags skyld.

Siden Aarhus Nærbane lukkede og slukkede for at give plads til anlægget af letbanen, har passagererne på Djursland og Odder været henvist til langsomme erstatnings-busser.

Mens pendlerne på Odderbanen nu har begrundet håb om indenfor de næste 18 dage at kunne bytte bussen ud med hurtigere og langt mere komfortable busser, er udsigterne noget længere på Djursland.

- Men vi tror stadig på en åbning mod Grenaa sidst på året. I sagens natur koncentrerer vi os lige nu om at få Odderbanen åbnet, siger Jens Velling.

Annonce

Kan gå hurtigt

Godkendelsesproceduren af Grenaabanen kan gå hurtigere end godkendelsen af Odderbanen. For eksempel skal togene ikke gennem en ny godkendelse, fordi det er de samme tog, der kører på de to jernbaner.

- Derfor kan godkendelsen flyttes over fra Odderbanen til Grenaabanen. Men andre ting skal godkendes strækningsspecifikt, siger Jens Velling.

Forskellen på, hvor langt de to jernbaner er fremme, kan ses på antallet af testkørsler. På Odderbanen er de sorte poser, der i næsten to år har dækket skilte og signaler ved overkørsler fjernet, og togene kører testkørsler i massevis.

På Grenaabanen er der meget længere mellem testkørslerne, og toget kører uhyre langsomt, idet bomme og signalanlæg stadig ikke er i funktion.

- Der er fuld fart på testkørslen mod Odder. Mod Grenaa er det mere sporadisk. Det er stadig den spæde start, siger Jens Velling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Hætteklædte tyveknægte på båd skaber utryghed på Aarhus Ø

Annonce