Annonce
Aarhus

Nu mangler letbanen én godkendelse: Stadig håb om åbning i august

Aarhus Letbane forventer stadig, at strækningen mod Odder åbner for kørsel med passagerer inden udgangen af august. Foto: Aarhus Letbane

En åbning af letbanens strækning mod Odder rykker tættere på. Endelig dato afhænger af Trafikstyrelsen.

ODDER: Der er kun 18 dage tilbage af august og af sommeren.

Det til trods tror Aarhus Letbanes informationschef, Jens Velling, stadig på, at letbanen kan overholde sit løfte og åbne kørslen på strækningen mod Odder i løbet af august.

Men en præcis åbningsdato vil han endnu ikke ud med.

Eller rettere sagt: Han kan ikke.

- Jeg har stadig forventning om, at vi kan leve op til vores løfte. Der mangler kun én godkendelse. Det er den endelige sikkerhedsvurderingsrapport, som vores assessor arbejder på. Håbet er, at den snart er færdig, så den kan sendes til godkendelse hos Trafikstyrelsen, forklarer Jens Velling.

Spørgsmålet er så, hvor lang tid Trafikstyrelsen skal bruge på sagsbehandlingen af sikkerhedsvurderingsrapporten.

- Det betyder, at åbningsdatoen stadig er usikker. De kan have nogle spørgsmål, og dem vil vi besvare så hurtigt, vi kan, siger Jens Velling.

Annonce

Alt vil handle om at komme til at køre med passagerer, så vi reagerer så hurtigt vi kan. Og sidst - på strækningen i Aarhus - handlede det om ret få timer

Jens Velling, informationschef hos Aarhus Letbane

To år uden tog

I det øjeblik, Trafikstyrelsen har godkendt letbanen til kørsel med passagerer, kommer det til at gå hurtigt.

- Når vi har godkendelsen, sender vi en pressemeddelelse ud. Her fortæller vi, hvornår vi åbner. Alt vil handle om at komme til at køre med passagerer, så vi reagerer så hurtigt vi kan. Og sidst - på strækningen i Aarhus - handlede det om ret få timer, fortæller Jens Velling.

Søndag 26. august er det to år siden, der sidst kørte tog mod Odder. Og mod Grenaa for den sags skyld.

Siden Aarhus Nærbane lukkede og slukkede for at give plads til anlægget af letbanen, har passagererne på Djursland og Odder været henvist til langsomme erstatnings-busser.

Mens pendlerne på Odderbanen nu har begrundet håb om indenfor de næste 18 dage at kunne bytte bussen ud med hurtigere og langt mere komfortable busser, er udsigterne noget længere på Djursland.

- Men vi tror stadig på en åbning mod Grenaa sidst på året. I sagens natur koncentrerer vi os lige nu om at få Odderbanen åbnet, siger Jens Velling.

Kan gå hurtigt

Godkendelsesproceduren af Grenaabanen kan gå hurtigere end godkendelsen af Odderbanen. For eksempel skal togene ikke gennem en ny godkendelse, fordi det er de samme tog, der kører på de to jernbaner.

- Derfor kan godkendelsen flyttes over fra Odderbanen til Grenaabanen. Men andre ting skal godkendes strækningsspecifikt, siger Jens Velling.

Forskellen på, hvor langt de to jernbaner er fremme, kan ses på antallet af testkørsler. På Odderbanen er de sorte poser, der i næsten to år har dækket skilte og signaler ved overkørsler fjernet, og togene kører testkørsler i massevis.

På Grenaabanen er der meget længere mellem testkørslerne, og toget kører uhyre langsomt, idet bomme og signalanlæg stadig ikke er i funktion.

- Der er fuld fart på testkørslen mod Odder. Mod Grenaa er det mere sporadisk. Det er stadig den spæde start, siger Jens Velling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce