Annonce
Aarhus

Nu skal brylluppet også være bæredygtigt: Messe i Domen giver inspiration

Preloved har omkring 130 brugte brude- og gallakjoler i deres showroom, og indtil videre har de solgt 10 styks. Foto: Nicolai Foldgast.
Domen ved Aarhus Havn danner 10. november rammen for Danmarks første bæredygtige bryllupsmesse. Arrangøren bag messen er den århusianske startup virksomhed Preloved, som til dagligt sælger brugte brude- og gallakjoler.
Annonce

AARHUS: Genbrug og bæredygtighed er populære strømninger i det danske samfund i disse år. Men harmonerer genbrug og bæredygtighed med bryllup og ekstravagance?

Det mener Anne Katrine Grove og Nanna Busk. De er stiftere af second-hand-kjole virksomheden Preloved i Frederiks Allé 57, og nu har de altså valgt at arrangere en stor bæredygtig bryllupsmesse i Domen ved Aarhus Havn.

Helt konkret er messen et sted, hvor 15 bæredygtige bryllupsaktører vil vise sig frem og gøre kommende brudepar og andre nysgerrige sjæle klogere på netop deres produkter. Det er lige fra Mevino, som sælger biodynamiske og økologiske vine, Ansvarli, der sælger bionedbrydeligt engangsservice, Hærværk, som tilbyder bæredygtig catering med fokus på økologi og ingen madspild og så til Preloved selv, som sælger secondhand brude- og gallakjoler. Altså virksomheder med grønne profiler.

- Med denne messe vil vi gerne skabe opmærksomhed omkring bæredygtighed og vise, at der findes et grønnere og billigere alternativ til de klassiske, dyre bryllupper, siger Anne Katrine Grove.

- Ja, den er tiltænkt som en slags øjenåbner for kommende brudepar. Det vil være fedt, hvis vi kan sætte en dæmper for den store forbrugsfest, et bryllup kan være, supplerer Nanna Busk.

Med denne messe vil vi gerne skabe opmærksomhed omkring bæredygtighed og vise, at der findes et grønnere og billigere alternativ til de klassiske, dyre bryllupper.

- Anne Katrine Grove, medstifer af Preloved.

Annonce

Eksklusivt og personligt

Siden Preloved startede op i januar 2019 med et stort pop-up-event og en indflytning i de midlertidige lokaler i Frederiks Allé 57 i maj, har de to ejere kæmpet med at overbevise forbrugerne om, at genbrug sagtens kan være eksklusivt og ende ud i et personligt produkt.

- Det har været svært at få vendt forbrugernes holdning, for de fleste synes ikke, at det er særlig eksklusivt at købe en brugt kjole, men den store "bæredygtighedsstrømning" er langsomt ved at vinde indpas, siger Nanna Busk.

- Vi har arbejdet meget med at gøre vores butik hyggelig og eksklusiv. Vi vil gerne give kommende brude den samme bryllupsfølelse, som de kan få ved at købe en ny kjole, lyder det prompte fra Anne Katrine Grove.

Og i forsøget på at overbevise forbrugerne har de to veninder tilknyttet en freelanceskrædder, som tilbyder personlige fittings til 300 kroner, så den enkelte kunde får tilpasset genbrugskjolen lige præcis til deres størrelse, behov og ønsker.

Annonce

Ikke ligesom andre på markedet

Preloved er ikke ligesom DBA eller andre fysiske genbrugsbutikker. For udover at man som forbruger kan gøre et godt kup, er det nemlig også muligt at tjene penge ved at indlevere sin gamle kjole.

Preloved tager 40 procent i kommission. Dette betyder, at hvis man indleverer sin brugte kjole, og denne sælges for 1.000 kroner, tager Preloved de 400 kroner, mens de resterende 600 kroner ryger ned i baglommen på indleveringspersonen. Og dét er noget, som vækker folks interesse.

- Vi har faktisk lige oplevet en "cirkulær kjole", hvilket betyder at har modtaget en kjole, som vi faktisk tidligere har solgt. Det er jo hele tanken med bæredygtige genbrugskjoler, siger Anne Katrine Grove.

Save the Date - Bæredygtig bryllupsmesse

  • Løber af stablen d. 10 november fra klokken 11-16.
  • Finder sted i Domen på Aarhus Havn, Inge Lehmanns Gade 2, 8000 Aarhus.
  • Entre i døren koster 50 kr.
  • Men billetter kan også købes her.
  • Arrangøren Preloveds tanke med messen er at vise kommende brudepar et grønnere alternativ til den store dag.
  • I døren udleveres der et begrænset antal bæredygtige goodiebags med gaver fra messens aktører.
  • Der serveres et glas mousserende vin fra Mevino til de første 100 personer.
  • Der vil være 15 grønne bryllupsaktører til stede på messen - virksomheder med ekspertise indenfor udlejning af festartikler, vine, brudekjoler, kager, catering og vielsesringe er eksempler herpå.
Annonce

Fremtiden

Lige nu er Preloveds showroom placeret i lokaler på Frederiks Allé 57, men det er kun midlertidigt. De har nemlig fået lov til at være der, indtil lokalerne bliver solgt. Men heldigvis har de to ejere allerede gjort sig nogle tanker om, hvad fremtidssceneriarne for virksomheden kan indeholde.

- Vi tænker måske at arrangere nogle såkaldte "bryllups-bazarer", som skal minde lidt om et loppemarked, hvor mange mennesker samles på et fysisk sted. Her kan folk komme og se vores store udvalg af kjoler, siger Anne Katrine Grove.

- Og så regner vi med at afholde endnu en bryllupsmesse i Aarhus næste år, og formentlig også én i København, siger Nanna Busk.

Det var Anne Katrine Grove, som fik den oprindelige idé, da hun undrede sig over, at der ikke var ét samlet sted for brugte brude- og gallakjoler. DBA og genbrugsbutikker var svære at navigere rundt i, syntes hun. Foto: Nicolai Foldgast.
Anne Katrine Grove (bagerst) og Nanna Busk (forrest) studerer begge entrepreneurship ved VIA Design & Business. Foto: Nicolai Foldgast
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mette Frederiksen om nye corona-tal: - Vi går ind i en mere alvorlig fase

Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Bakken Bears

Bakken Bears tager første skridt i nyt kapitel: - Vi får nok kærligheden at føle

Annonce