Annonce
Aarhus

Nu skal festen slutte: Borgmesteren beder de unge om at gøre 'det urimelige'

Så skal vi til det igen... Tirsdag afholdt borgmester Jacob Bundsgaard (S) for anden gang på lige så mange måneder et ekstraordinært pressemøde som følge af, at smittetrykket galoperer i den gale retning i Smilets By. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Det ville være let at standse smitten, hvis alle holdt afstand. Det er særligt de unge tilsyneladende ikke gode til, og derfor retter myndighederne nu en kraftig appel til alle unge århusianere om at begrænse deres sociale liv.

AARHUS: Det er særligt blandt de unge, at smitten med coronavirus spreder sig i Aarhus i øjeblikket.

Og derfor er det særligt de unge, der nu skal stramme op.

Sådan lød budskabet fra myndighederne på et pressemøde tirsdag formiddag i rådhushallen i Aarhus.

Annonce

- Jeg ved godt, at den næste fest altid virker som den sidste, når man er ung. Og jeg ved, at det næsten er urimeligt at bede jer om at begrænse jeres sociale kontakt. Men det er nødvendigt, hvis vi skal tage vare på de udsatte i vores samfund, lød det fra borgmester Jacob Bundsgaard (S) direkte henvendt til den yngre del af befolkningen.

- Drop piratfesterne og store komsammen i byen, lød det videre.

Politiet vil ikke tøve

Mest af alt var pressemødet en indskærpelse af de allerede gældende retningslinjer.

Barerne skal lukke allerede klokken 22, og så skal folk gå hjem i seng, understregede politidirektør i Østjyllands Politi, Kirsten Dyrman:

- Det er stadig dejligt efterårsvejr, så der er mulighed for, at folk finder på at flytte festen op i Universitetsparken eller Botanisk Have. Vi vil være til stede og sørge for, at det ikke sker, og vi kommer i det hele taget til at bruge en stor del af beredskabet på at sikre, at retningslinjerne bliver overholdt, lovede hun.


Vi skal holde minimum en meters afstand. Hvor mange af jer her på pressemødet har egentlig tænkt på det?

Charlotte Hjort, Styrelsen for Patientsikkerhed


Samtidig vil politiet heller ikke tøve med at forvandle hotspots til deciderede opholdsforbud, hvis det skønnes nødvendigt, lød det fra Kirsten Dyrman, som sammen med den løftede pegefinger også havde ros til århusianerne:

- Vi har heldigvis ikke haft grund til at udstede opholdsforbud endnu, så jeg vil gerne anerkende, at borgerne - også de unge - indtil videre har rettet sig efter de retningslinjer, som politiet har givet.

Annonce

Let nok at stoppe smitten

På pressemødet deltog også Charlotte Hjort, der er enhedschef ved Styrelsen for Patientsikkerhed.

Der var nok den påkrævede meter - men så heller ikke mere - blandt de fremmødte journalister og kommunale kommunikationsfolk til pressemødet. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Hun italesatte den tvivl, mange nok går med, om, hvorfor corona-smitten er så ustyrlig og tilsyneladende "bølger frem og tilbage".

- Det er i virkeligheden meget enkelt at begrænse smitten. Hvis bare vi sørger for god afstand imellem os, kan vi ikke smitte hinanden. Vi skal holde minimum en meters afstand. Hvor mange af jer her på pressemødet har egentlig tænkt på det, spurgte hun de cirka 20 tilstedeværende presse- og kommunikationsfolk, hvoraf enkelte måske stod og sad lige lovlig tæt.

Annonce

Meget er på spil

I Aarhus er der i snit registreret 45 nye smittede per 100.000 indbyggere over de seneste syv dage, og erfaringerne viser, at selv om de unge som hovedregel har lav risiko for at blive alvorligt syge, er de ikke usårlige.

- Den yngste indlagte i øjeblikket er 25 år, og vi ser også unge, som har problemer med senfølgevirkninger, sagde Lars Østergaard, der er ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital.

Jacob Bundsgaard kaldte efterfølgende tirsdagens pressemøde for en fremstrakt hånd til de unge. En bøn om at tage situationen meget alvorligt.

Bliver den fremstrakte hånd knyttet til en jernnæve, hvis ikke de unge retter ind hurtigt?

- Risikoen for ikke bare de unge, men hele vores samfund, er jo, at vi i langt større omfang end nu bliver tvunget til at lukke aktiviteter ned. Det er det, der er på spil. Og det er det budskab, jeg gerne klart vil kommunikere ud til særligt de unge, fordi det er der, vi har de største udfordringer lige nu, svarer Jacob Bundsgaard.

Radio4 Morgen var efter tirsdagens pressemøde forbi Aarhus Universitet for at spørge byens unge, om de nu vil yde en ekstra indsats for at bremse smittekæder, som borgmester Jacob Bundsgaard (S) beder om. Lyt til indslaget herunder.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Navne

José Carreras fylder 75: Verdensstjerne favner både opera og popmusik

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

Annonce