Annonce
Aarhus

Nu skal indsatsen mod rockere og bander styrkes

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg svingede saksen i dagens anledning. Den traditionelle snor var erstattet med afspærringsbånd. Til venstre vicepolitiinspektør Morten Veger, som bliver den nye afdelings daglige leder. Foto: Flemming Krogh.

Århus Stiftstidende har været på besøg hos den nye efterforskningsenhed på Politigården i Aarhus, Særlig Efterforskning Vest. Her skal de 80 ansatte bekæmpe organiseret kriminalitet.

Annonce

AARHUS: Det må være her, de hårde hunde arbejder.

På væggene er der ingen malerier, og på skrivebordene er der ingen blomster eller nipsting. Kun rå computerskærme.

Læg dertil, at ingen af medarbejderne vil fotograferes. Så står vi med et sted, der er som skabt til at danne myter.

Og skulle den nye afdeling på Politigården i Aarhus, Særlig Efterforskning Vest, blive en myte, vil det ikke genere politiet det mindste. Den er sammen med sin søsterafdeling i København, Særlig Efterforskning Øst, sat i verden med samme formål: At skabe resultater, der er så gode, at afdelingen i bedste fald ender med at blive en myte.

Sammen skal de to efterforskningsenheder bekæmpe den organiserede kriminalitet i Danmark, og bag computerskærmene sidder efterforskere, analytikere, specialister og anklagere, som er dedikerede til at efterforske og retsforfølge tung organiseret kriminalitet.

Eksempelvis bander, der har specialiceret sig i indbrud og handel med narko. Eller handel med våben eller mennesker.

Kun efterforskning

Den nye afdeling, Særlig Efterforskning Vest, er med politiet udtryk en "skærmet ressource".Det betyder på godt dansk, at afdelingen kun skal tage sig af efterforskning. Den skal ikke løse andre opgaver i dansk politi.

Afdelingen kan dog indsættes ved en større uventet hændelse, eksempelvis et terroranslag.

Kilde: Rigspolitiet.

Annonce

Får "de svære opgaver"

De to nye enheder får populært sagt de svære opgaver, forklarede rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, som tirsdag officielt åbnede Særlig Efterforskning Vest.

- Det er den kriminalitet, som organiserede kriminelle styrer, og hvor almindelige borgerne er ofre. Der skal en særlig slagkraft og ekspertise til at sætte hårdt ind, stoppe og retsforfølge kriminelle grupper og deres bagmænd, og det får vi med de særlige efterforskningsenheder.

I spidsen for afdelingen i Aarhus står politiinspektør Brian Olsen.

- Vi får et stærkt efterforskningsfagligt miljø, og det vil hele dansk politi få glæde af i indsatsen mod organiseret kriminalitet, lover han.

Som bekendt er det kun lommeuld, der kommer af sig selv, og derfor er det ikke omkostningsfrit for politiet at opruste ét sted. Dannelsen af Særlig Efterforskning Vest betyder, at der må skæres andre steder. Således forsvinder Task Force Indbrud, Task Force Øst og Task Force Vest.

Politiet regner med, at de to nye afdelinger får så stor slagkraft, at de vil overstråle de 'gamle' enheder. Og måske - hvem ved - skabe positive myter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Østjylland

Amerikanske tilstande i Odder

Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce