Annonce
Aarhus

Nu skal indsatsen mod rockere og bander styrkes

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg svingede saksen i dagens anledning. Den traditionelle snor var erstattet med afspærringsbånd. Til venstre vicepolitiinspektør Morten Veger, som bliver den nye afdelings daglige leder. Foto: Flemming Krogh.

Århus Stiftstidende har været på besøg hos den nye efterforskningsenhed på Politigården i Aarhus, Særlig Efterforskning Vest. Her skal de 80 ansatte bekæmpe organiseret kriminalitet.

AARHUS: Det må være her, de hårde hunde arbejder.

På væggene er der ingen malerier, og på skrivebordene er der ingen blomster eller nipsting. Kun rå computerskærme.

Læg dertil, at ingen af medarbejderne vil fotograferes. Så står vi med et sted, der er som skabt til at danne myter.

Og skulle den nye afdeling på Politigården i Aarhus, Særlig Efterforskning Vest, blive en myte, vil det ikke genere politiet det mindste. Den er sammen med sin søsterafdeling i København, Særlig Efterforskning Øst, sat i verden med samme formål: At skabe resultater, der er så gode, at afdelingen i bedste fald ender med at blive en myte.

Sammen skal de to efterforskningsenheder bekæmpe den organiserede kriminalitet i Danmark, og bag computerskærmene sidder efterforskere, analytikere, specialister og anklagere, som er dedikerede til at efterforske og retsforfølge tung organiseret kriminalitet.

Eksempelvis bander, der har specialiceret sig i indbrud og handel med narko. Eller handel med våben eller mennesker.

Annonce

Kun efterforskning

Den nye afdeling, Særlig Efterforskning Vest, er med politiet udtryk en "skærmet ressource".Det betyder på godt dansk, at afdelingen kun skal tage sig af efterforskning. Den skal ikke løse andre opgaver i dansk politi.

Afdelingen kan dog indsættes ved en større uventet hændelse, eksempelvis et terroranslag.

Kilde: Rigspolitiet.

Får "de svære opgaver"

De to nye enheder får populært sagt de svære opgaver, forklarede rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, som tirsdag officielt åbnede Særlig Efterforskning Vest.

- Det er den kriminalitet, som organiserede kriminelle styrer, og hvor almindelige borgerne er ofre. Der skal en særlig slagkraft og ekspertise til at sætte hårdt ind, stoppe og retsforfølge kriminelle grupper og deres bagmænd, og det får vi med de særlige efterforskningsenheder.

I spidsen for afdelingen i Aarhus står politiinspektør Brian Olsen.

- Vi får et stærkt efterforskningsfagligt miljø, og det vil hele dansk politi få glæde af i indsatsen mod organiseret kriminalitet, lover han.

Som bekendt er det kun lommeuld, der kommer af sig selv, og derfor er det ikke omkostningsfrit for politiet at opruste ét sted. Dannelsen af Særlig Efterforskning Vest betyder, at der må skæres andre steder. Således forsvinder Task Force Indbrud, Task Force Øst og Task Force Vest.

Politiet regner med, at de to nye afdelinger får så stor slagkraft, at de vil overstråle de 'gamle' enheder. Og måske - hvem ved - skabe positive myter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce