Annonce
Aarhus

Nu skal kæmpe udvidelse af havnen undersøges

Frygten for at udsigten til Mols forsvinder ved den store havneudvidelse skaber uenighed i Aarhus Byråd. Foto: Axel Schütt

Stor uenighed i byrådet om nødvendigheden af en langsigtet plan for udvidelse af Aarhus Havn til dobbelt størrelse om 40 år. Venstre mener ikke, at der er brug for en stor havneudvidelse, der vil blokere kigget over bugten til Mols ved Tangkrogen.

AARHUS: Et flertal i byrådet gav onsdag grønt lys til, at de første undersøgelser af mulighederne for en kæmpe udvidelse af Aarhus Havn kan gå i gang.

Havnen forudser, at den får brug for masser af ekstra plads i fremtiden og har skitseret en plan for en etapevis udvidelse over 40 år, så havnen vil ende med at være omtrent dobbelt så stor som i dag.

Det er de planlægningsmæssige og miljømæssige aspekter ved en stor havneudvidelse, der nu skal undersøges.

Socialdemokraterne, SF, radikale, Dansk Folkeparti og konservative bakker alle op om at undersøge ulighederne for en udvidelse af havnen, der er Danmarks klart største containerhavn.

Annonce

V: Har havnen brug for pladsen?

Ikke helt overraskende kunne hverken Alternativet eller Enhedslisten støtte tanken om en udvidelse af havnen med 140 hektar ud i bugten mod den udvidelsesmulighed på 34 hektar, der ligger i kommuneplanen.

Mere overraskende er det, at såvel Venstre som Liberal Alliance, der traditionelt positionerer sig som meget erhvervsvenlige partier, ikke kunne stemme for forslaget.

- En udvidelse i den størrelsesorden vil i den grad ændre byens DNA - udsigten til skov og hav, sagde Heidi Bank (V).

Fra Tangkrogen vil det således om 40 år være svært at se Mols, hvis havnen får opfyldt sit ønske fuldt ud.

Heidi Bank problematiserede i øvrigt, om havnen overhovedet får brug for al den ekstra plads.

- Meget tyder på, at containerhavnen ikke mangler plads. Det ser ud til, at havnen ikke selv ved, hvad den skal bruge de ekstra 140 hektar til. Vi synes, man skal se på, om man kan gøre det her på en anden måde og nøjes med en mindre udvidelse af havnen, sagde Heidi Bank, der mener, at mange af de virksomheder, der har adresse principiel lige så godt kunne ligge andre steder i kommunen.

10.000 arbejdspladser

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) er formand for bestyrelsen i den kommunalt ejede havn.

- Vi skal undersøge, hvordan vi sikrer havnens videre udvikling. Anlægsfasen for en udvidelse er enormt lang, derfor er vi nødt til at tænke mange år frem. Det skal vi gøre i respekt for omgivelserne, sagde borgmesteren og fortsatte:

- Havnen og byen har været hinandens forudsætninger lige siden vikingerne. I dag er havnen grundlag - direkte og indirekte - for 10.000 arbejdspladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Ingen skal være ensomme

”Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen? Men det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med? Ikke bare på Facebook, men rigtigt: ansigt til ansigt under fire øjne med en jævnaldrende eller med en, der er ældre, og som man kan betro sig til. En at dele sine tanker med. Vi har brug for at tale sammen, også om ensomheden. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for at få bekræftet, at vi betyder noget.” Sådan sagde vores kloge dronning blandt andet i sin nytårstale. Og som sædvanligt har majestæten ret: Ingen skal være ensomme. Men ensomheden er opstået i takt med at tidsånden, hvor samfundet har udviklet sig til, at vi alle er vores egen lykkes smed. Vi er omringet af en syg mig-mig-mig-kultur, hvor de stærkeste med lethed overlever på første klasse, mens de lidt svagere fuldstændig kynisk efterlades på perronen, når eksprestoget buldrer afsted. Aldrig har der i Statstidende været så mange efterlysninger af pårørende til en ensom afdød, og det sker oftere og oftere, at man hører om en person, der er fundet død i sin lejlighed – en måned efter døden indtrådte. Og ikke så sjældent er det en besøgsven, der finder afdøde. En besøgsven – smag lige på ordet! Jamen, hvad er det for en uorden? Hvorfor kan vi i et lille land som Danmark ikke tage os bedre af hinanden? Vi skal huske kontakten til familiemedlemmer, til gamle venner, til naboerne og til dem vi møder på vores vej. Glem nu for pokker den dér med, at vi vil ikke blande os – vi skal netop blande os, være nysgerrige, vise interesse og omsorg – ja, kort sagt: gøre noget!

Aarhus

Over for rødt, venstre om helleanlæg og med narko i blodet: Politiet i natlig biljagt gennem det sydlige Aarhus

Annonce