Annonce
Aarhus

Nu skal kæmpe udvidelse af havnen undersøges

Frygten for at udsigten til Mols forsvinder ved den store havneudvidelse skaber uenighed i Aarhus Byråd. Foto: Axel Schütt

Stor uenighed i byrådet om nødvendigheden af en langsigtet plan for udvidelse af Aarhus Havn til dobbelt størrelse om 40 år. Venstre mener ikke, at der er brug for en stor havneudvidelse, der vil blokere kigget over bugten til Mols ved Tangkrogen.

AARHUS: Et flertal i byrådet gav onsdag grønt lys til, at de første undersøgelser af mulighederne for en kæmpe udvidelse af Aarhus Havn kan gå i gang.

Havnen forudser, at den får brug for masser af ekstra plads i fremtiden og har skitseret en plan for en etapevis udvidelse over 40 år, så havnen vil ende med at være omtrent dobbelt så stor som i dag.

Det er de planlægningsmæssige og miljømæssige aspekter ved en stor havneudvidelse, der nu skal undersøges.

Socialdemokraterne, SF, radikale, Dansk Folkeparti og konservative bakker alle op om at undersøge ulighederne for en udvidelse af havnen, der er Danmarks klart største containerhavn.

Annonce

V: Har havnen brug for pladsen?

Ikke helt overraskende kunne hverken Alternativet eller Enhedslisten støtte tanken om en udvidelse af havnen med 140 hektar ud i bugten mod den udvidelsesmulighed på 34 hektar, der ligger i kommuneplanen.

Mere overraskende er det, at såvel Venstre som Liberal Alliance, der traditionelt positionerer sig som meget erhvervsvenlige partier, ikke kunne stemme for forslaget.

- En udvidelse i den størrelsesorden vil i den grad ændre byens DNA - udsigten til skov og hav, sagde Heidi Bank (V).

Fra Tangkrogen vil det således om 40 år være svært at se Mols, hvis havnen får opfyldt sit ønske fuldt ud.

Heidi Bank problematiserede i øvrigt, om havnen overhovedet får brug for al den ekstra plads.

- Meget tyder på, at containerhavnen ikke mangler plads. Det ser ud til, at havnen ikke selv ved, hvad den skal bruge de ekstra 140 hektar til. Vi synes, man skal se på, om man kan gøre det her på en anden måde og nøjes med en mindre udvidelse af havnen, sagde Heidi Bank, der mener, at mange af de virksomheder, der har adresse principiel lige så godt kunne ligge andre steder i kommunen.

10.000 arbejdspladser

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) er formand for bestyrelsen i den kommunalt ejede havn.

- Vi skal undersøge, hvordan vi sikrer havnens videre udvikling. Anlægsfasen for en udvidelse er enormt lang, derfor er vi nødt til at tænke mange år frem. Det skal vi gøre i respekt for omgivelserne, sagde borgmesteren og fortsatte:

- Havnen og byen har været hinandens forudsætninger lige siden vikingerne. I dag er havnen grundlag - direkte og indirekte - for 10.000 arbejdspladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Uheld forsinker trafikken på E45

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce