Annonce
Aarhus

Nu skal kursisterne ikke løbe spidsrod fra klasse til klasse

<p>Det store bygningskompleks på 22.500 kvadratmeter har en fløj, som i daglig tale går som »fængslet«. Her foregår undervisningen i nyrenoverede lokaler med smart undervisningsudstyr som whiteboards, der kan bruges både som analoge tavler og smartboards. På billedet Malou Lassen, der læser HF enkeltfag og er glad for det større fællesskab, skolen på én adresse giver. Foto: Kim Haugaard</p>

VUC Aarhus er endelig blevet samlet under et stort tag på Dalgas Avenue 2. Det giver mere socialt samvær og har gjort undervisningen bedre.

Annonce

»Jeg gik i den hemmelige bygning. Sådan føltes det ihvertfald, for når jeg sagde, jeg gik i bygning F, var der ingen, der vidste hvor den lå.«

VUC er flyttet i nye lokaler på Dalgas Avenue i den tidligere Ingeniørhøjskole

Sådan beskriver Malou Lassen på 22 sidste år, hvor hun fulgte et fag på én af VUC-satelitterne, Bygning F på Dalgas Avenue 6. Hun er både kursistrådsformand (også kendt som elevrådsformand), og så læser hun HF enkeltfag på andet år. Hun har således haft undervisning på skolen både før og efter, den flyttede.

VUC er flyttet i nye lokaler på Dalgas Avenue i den tidligere Ingeniørhøjskole

»Og bare sådan noget som fredagscafe, følte jeg ikke rigtig var noget for mig, fordi det lå så langt væk,« uddyber hun.

VUC er flyttet i nye lokaler på Dalgas Avenue i den tidligere Ingeniørhøjskole

Nu er hun og alle VUC's 6.000 kursister samlet under ét og samme tag på Dalgas Avenue 2.

VUC er flyttet i nye lokaler på Dalgas Avenue i den tidligere Ingeniørhøjskole

Jesper Fogh på 33 år er en anden af de enkeltfagskursister, som har oplevet forandringen. Sidste år tog han dansk og engelsk - fag der lå i to forskellige af VUC's bygninger. Dansk havde han i førnævnte Bygning F på Dalgas Avenue, mens engelsk foregik på Skt. Pauls Gade 25.

Naturfagsfløjen samler både AVU?erne, der tager fag svarende til folkeskolens 9./10. klasse og HF enkeltfags­studerende såvel som dimittender, der gerne vil supplere studentereksamen. Foto: Kim Haugaard

»Det var okay, fordi jeg kun havde to fag, men jeg havde været træt af det, hvis jeg som i år havde haft syv fag, jeg skulle have løbet efter,« siger han.

Ingerslevs Boulevard Skole ved Ingerslevs Boulevard i 1965. Foto: Børge Venge, fra Den Gamle Bys billedsamling. Aarhus Stadsarkiv

Begge kursister beskriver, hvordan skolen har fået en stærkere identitetsfølelse af at være samlet under ét tag - man føler sig som studerende på en skole, når alle samles til forberedelse i de samme studielokaler eller køber kaffe samme sted.

VUC er flyttet i nye lokaler på Dalgas Avenue i den tidligere Ingeniørhøjskole

Da VUC 17. august rullede den røde løber ud og åbnede til nye lokaler i Ingeniørhøjskolens gamle bygning på Dalgas Avenue 2, var det første gang i VUC Aarhus' 57 årige historie, at skolen er samlet på én adresse i byen. Og flytningen til større lokaler har givet mange flere muligheder end tidligere, hvor skolen løbende har udvidet fra ét til to og fire lokationer i byen.

»Vi har ikke kunnet tænke skolen samlet fra start, så de forskellige fag har ligget spredt, som vi lige kunne få det til at passe. Og der er sket en kæmpe udvikling siden 2008, hvor skolen er blevet fordoblet i kursusdeltagere,« forklarer rektor Erik Ernø-Kjølhede.

Dramaunderviser Mette Lindholdt hæfter sig ved kollegaskabet, hvor underviserne er kommet tættere på hinanden ved at færdes i samme bygning.

»Man får virkelig en fornemmelse af, hvor stor en maskine VUC er. Det giver en stærkere profil, også indadtil, hvor vi kan lave mere sammen,« siger hun.

Drama er ét af de fag, som udgør det store kreative område, VUC har satset på i de nye bygninger. Festsalen er blevet bygget med en scene, med plads til skuespil eller musik, og musiklokalerne er blevet lydisoleret.

Udfordringen nu er, at bygningen er så stor, så man skal huske at sprede sig fra niveau til niveau og ikke altid kun spise frokost på 3. niveau men også gå op på 6. og møde dem, der spiser der.

I ét af naturfags-fløjens laboratorier møder vi pigerne Josefine Ferrari og Rebecca Henneberg, der hver tager forberedende kurser for at komme ind på hhv. veterinærmedicin og medicin. I laboratoriet ved siden af står en større gruppe kursister, som tager en såkaldt AVU - sammenlignelig med 9/10 klasse. Alle de forskellige naturvidenskabelige fag, VUC udbyder, er nemlig som noget nyt blevet samlet ét sted, hvor det før var delt på to adresser. Så på rad og række ligger det ene moderne forsøgslokale efter det andet. Kemikerne fylder da også på skolen og svarer i antal til, hvad man har på universitet snarere end gymnasierne. Det samlede område opleves af underviserne som et løft til det faglige og sociale miljø blandt de til tider meget forskellige kursister såvel som for underviserne selv.

»Vi sender mange fra AVU til HF, så det er dejligt for os som undervisere at se dem igen på HF og høre, og så er flere også rollemodeller for hinanden,« siger Anne Friis Jørgensen, der underviser i naturvidenskab.

Men også bare det, at underviserne kan låne materialer af hinanden og ikke skal slæbe kompendier og materialesamlinger fra den ene bygning til den anden, betyder meget for den daglige trivsel.

»Lærere og kursister pendlede jo fra adressse til adresse. Og hvis man så skulle have 50 kompendier med fra det ene sted til det andet. Man kunne godt have et skema uden meget pausetid, fordi pausen gik med det.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce