Annonce
Sport

Nu skal muskelmassen øges: Tunge løft og større muskler i Århus Håndbold

Torben Petersen er i fuld gang med at bygge på til næste sæson i ligaen. Foto: Axel Schütt

Århus Håndbolds spillere er i fuld gang med at forberede kroppen på en ny sæson i landets bedste håndboldrække. I disse måneder er fokus rettet på fysikken.

HÅNDBOLD: Der lyder et klonk med jævne mellemrum, når jern støder mod jern, eller vægtskiverne rammer gulvet. Der løftes, slides og arbejdes med kroppen i et forsøg på at få større muskler bygget på kroppe, som i forvejen er væsentligt mere trimmet end gennemsnittet i den danske befolkning.

Maj og juni er månederne, hvor spillerne i Århus Håndbold har mulighed for at bygge på og blive endnu stærkere til efterårets kampe i Ceres Arena.

Alle spillere har fået tildelt et program af klubbens fysiske træner Morten Frank, der skal følges i den kommende tid, mens de fortsat deltager i haltræning. Her er fokus dog også på det fysiske, mens de to håndboldtrænere Erik Veje Rasmussen og Simon Sørensen arbejder spillernes tekniske færdigheder.

- Det program, som spillerne træner efter lige nu, er skabt ud fra, at vi skal bygge på. Du ville måske kunne snige et enkelt pas som dette ind i en uge, hvor sæsonen er i gang, men det vil maksimalt være en enkelt dag, fordi træningspasset er så hårdt for kroppen, at de vil mangle styrke og energi til haltræningen, fortæller Morten Frank og tilføjer, at fokus bliver tilpasset jo tættere man kommer en ny opstart.

Lige nu handler det om at øge muskelmassen. Senere bliver det mere eksplosiv og tung træning.

Annonce

Du ville måske kunne snige et enkelt pas som dette ind i en uge, hvor sæsonen er i gang, men det vil maksimalt være en enkelt dag, fordi træningspasset er så hårdt for kroppen, at de vil mangle styrke og energi til haltræningen.

Morten Frank, fysisk træner i Århus Håndbold
Århus Håndbold har i den senere tid benyttet sig af occlusionstræning. Her fysisk træner Morten Frank ved at gøre Nikolaj Læsø klar til at træne med apparatet Occlude på overarmen. Foto: Axel Schütt

Katalysator

I den forgangne sæson og i denne periode har holdet arbejdet meget med okklusions-træning. En teknik indenfor styrketræning, der både kan bruges, når der skal bygges på og i genoptræningsforløb. Århusianernes venstreback Torben Petersen brugte det blandt andet, da han arbejdede sig tilbage fra en korsbåndsskade i sit ene knæ.

- Det er lidt som katalysatoren i en bil. Ved tung styrketræning får du noget ekstra ud af træningen. En større styrke og større tilvækst i muskler. Du får lidt ekstra ud af det, som atleterne allerede laver, forklarer fysisk træner Thomas Cortebeeck, der har udviklet træningsredskabet Occlude, som Århus Håndbold og blandt andre Skanderborg Håndbold benytter sig af.

- Det begrænser ilttilførslen og trætter musklerne hurtigere. Det er nærmest et fysiologisk hack til hurtig muskeltilvækst, fortæller Cortebeeck.

Metoden bliver også brugt meget i genoptræning, fordi det ikke kræver meget vægt for at være effektfuld.

Arbejdet med Occlude bliver lavet til sidst i træningspasset, når spillerne har været igennem de andre øvelser.

I Århus Håndbold arbejder de ud fra to programmer. Enten laver de et full body program to gange om ugen ved siden af haltræning eller også køre de splittræning fire gange om ugen.

Ofte går spillerne sammen og laver øvelserne. Denne formiddag er Nikolaj Læsø og Mathias Møller eksempelvis i gang sammen, mens Torben Petersen går rundt for sig selv.

Koncentrationen er i højsædet, når de tunge vægte skal løftes. Foto: Axel Schütt

Tilvænning

Han fik for alvor puttet styrketræningen ind i sin daglige rutine, da han var skadet for to år siden og arbejder meget koncentreret i denne periode. Eksempelvis er der stadig fokus på det knæ, der gik i stykker.

- I løbet af sæsonen forsøger jeg bare at vedligeholde min styrke, mens der bliver lagt på i denne periode. Jeg mangler stadig noget styrke i mit højre ben efter operationen og det er noget af det, som jeg har fokus på lige nu. Det er ikke noget andre måske bider mærke i, men jeg kan se og mærke forskellen, siger Torben Petersen.

Han lægger ikke skjul på, at han hellere vil være i hallen end at træne fysisk. På den anden side finder man hurtigt ind i den træningsrutine, der opstår når sæsonen er overstået.

- Du skal lige finde ind rutinen og vænne dig til programmet og den tunge træning, siger han.

Klubbens fysiske træner Morten Frank sørger for at sende tidspunkter ud til spillerne, hvor der er mulighed for at være flere til stede i Team Danmarks træningscenter. Han behøver dog ikke at være lige så hård, som han var i begyndelsen, da der efterhånden er blevet opbygget en god kultur omkring styrketræningen på holdet.

- Det kan godt være, at de ikke lige er her klokken halv ti, men de skal nok komme og få arbejdet gjort. Jeg behøver ikke at holde folk i ørerne. De passer deres træning og de presser hinanden. Når nogle af de unge ser, hvordan de mere rutinerede gør eller klare sig, smitter det af og motiverer dem i deres træning. Det fungerer rigtigt godt med de her fællespas, siger Morten Frank.

Torben Petersen har flere fokusområder i sin styrketræning. Her er det ryggen, han er i gang med.Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Annonce