Annonce
Debat

Nu skal vi se, om byrådspolitikerne vil prioritere

Onsdag får partierne i byrådet i Aarhus en enestående mulighed for at vise, om de står ved deres løfter på børneområdet. SF har stillet forslag i byrådet om minimumsnormeringer i de århusianske dagtilbud. Nu skal vi se, om byrådspolitikerne vil prioritere, helt konkret, at gøre noget ved det i Aarhus.

Fra BUPL's side bakker vi op om minimumsnormeringer. I BUPL ønsker vi en minimumsnormering på 1:3 i vuggestuerne og 1:6 i børnehaverne. Flere opgørelser har gennem tiden vist, at normeringerne i Aarhus ikke lever op til minimumsnormeringen.

Gode normeringer og uddannede pædagoger et helt afgørende for børns trivsel og udvikling. En ekstra pædagog på stuen til børnene gør en kæmpe forskel i hverdagen. Det betyder, at pædagogerne kan tage børnene ud i mindre grupper, tage på ture og udflugter, have mere tid til det enkelte barn og være mere nærværende og opmærksomme.

Der er plads til både at beslutte en forbedring her og nu og til at beslutte at lave en analyse, der afdækker, hvordan forholdene konkret ser ud i Aarhus. BUPL indgår gerne i en sådan afdækning, der tegner et realistisk hverdagsbillede af forholdene for børn og pædagoger i dagtilbuddene i Aarhus.

Vi ser frem til, at byrådet laver en plan, så vi om ikke ret længe har en normering svarende til anbefalingerne. Det er glædeligt, at det tilsyneladende er så stort et ønske, nu gælder det bare om at komme i gang.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce