Annonce
Aarhus

Nu skyder den op: Aarhus får sin første minaret

Arbejdere findpudser Aarhus' første minaret, der skyder 24 meter op på Sintrupvej i Brabrand bag genbrugspladsen. Foto: Søren Willumsen

Den 24 meter høje minaret er næsten fiks og færdig for Aarhus´ 7.000 tyrkere. Det er den første i Aarhus og skyder op i industrikvarteret i Brabrand.

BRABRAND: Nu er den næsten færdig med sine 24 meter højde. Kranen gør i disse dage de sidste detaljer færdige på Aarhus' første minaret.

Bygherren er Tyrkisk Kulturforening, der for år tilbage byggede den tyrkiske moské på Sintrupvej i Brabrand, og nu er den første minaret i Aarhus snart helt på plads. Det sker bag genbrugspladsen, side om side med vognmandsfirmaer og andet industri, hvor kuplen på moskéen også er på plads.

Minareten er først og fremmest et symbol, har Tyrkisk Kulturforening tidligere udtalt til Stiften.dk. Et symbol på, at de 7.000 tyrkere i Aarhus nu har fået en reel moské, et værdigt sted at dyrke deres religion. Brabrand Ulu Cami, som det nye tyrkiske kulturcenter hedder, rummer den første nybyggede moské i Aarhus og den første tyrkiske moské i Danmark.

Minareten bliver ikke et bønnetårn, hvorfra imamen, eller den religiøse forkynder, som han hedder her, kommer til at kalde til bøn. Det har formanden for Tyrkisk Kulturforening, Bedir Toy, sagt til avisen.

- Vi har en aftale med byrådet. Vi sagde nej dengang, da byggeriet skulle godkendes, og i islam er en aftale en aftale. Jeg ser det heller ikke som nødvendigt. Vi ligger midt i et erhvervsområde, forklarede Bedir Toy.

Akustikken i bederummet med den 14 meter høje og 14 meter brede, smukt udsmykkede kuppel er klar og tydelig. Bønnekaldet foregår indendøre.

At kunne invitere århusianske tyrkere til bøn i en moské, der er indrettet og udsmykket til formålet, var en drøm, der gik i opfyldelse for kulturforeningen.

- En stormoské var en mangel. Jeg synes ikke, det var gode vilkår, at man skulle tage sit bedetæppe med til Globus 1 for at gå til storbøn, sagde Bedir Toy, da avisen første gang besøgte byggeriet.

Hans store ønske var, at moskéen blev placeret ved siden af City Vest og Gellerup Kirke. Det skete ikke.

- Så ville der ligge to Guds huse ved siden af hinanden. Men nu har byrådet placeret os her, og vi takker alligevel, både for opbakningen og godkendelsen, forklarede Bedir Toy til avisen.

Annonce
Foto: Søren Willumsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce