Annonce
Aarhus

Nu skyder den op: Aarhus får sin første minaret

Arbejdere findpudser Aarhus' første minaret, der skyder 24 meter op på Sintrupvej i Brabrand bag genbrugspladsen. Foto: Søren Willumsen

Den 24 meter høje minaret er næsten fiks og færdig for Aarhus´ 7.000 tyrkere. Det er den første i Aarhus og skyder op i industrikvarteret i Brabrand.

BRABRAND: Nu er den næsten færdig med sine 24 meter højde. Kranen gør i disse dage de sidste detaljer færdige på Aarhus' første minaret.

Bygherren er Tyrkisk Kulturforening, der for år tilbage byggede den tyrkiske moské på Sintrupvej i Brabrand, og nu er den første minaret i Aarhus snart helt på plads. Det sker bag genbrugspladsen, side om side med vognmandsfirmaer og andet industri, hvor kuplen på moskéen også er på plads.

Minareten er først og fremmest et symbol, har Tyrkisk Kulturforening tidligere udtalt til Stiften.dk. Et symbol på, at de 7.000 tyrkere i Aarhus nu har fået en reel moské, et værdigt sted at dyrke deres religion. Brabrand Ulu Cami, som det nye tyrkiske kulturcenter hedder, rummer den første nybyggede moské i Aarhus og den første tyrkiske moské i Danmark.

Minareten bliver ikke et bønnetårn, hvorfra imamen, eller den religiøse forkynder, som han hedder her, kommer til at kalde til bøn. Det har formanden for Tyrkisk Kulturforening, Bedir Toy, sagt til avisen.

- Vi har en aftale med byrådet. Vi sagde nej dengang, da byggeriet skulle godkendes, og i islam er en aftale en aftale. Jeg ser det heller ikke som nødvendigt. Vi ligger midt i et erhvervsområde, forklarede Bedir Toy.

Akustikken i bederummet med den 14 meter høje og 14 meter brede, smukt udsmykkede kuppel er klar og tydelig. Bønnekaldet foregår indendøre.

At kunne invitere århusianske tyrkere til bøn i en moské, der er indrettet og udsmykket til formålet, var en drøm, der gik i opfyldelse for kulturforeningen.

- En stormoské var en mangel. Jeg synes ikke, det var gode vilkår, at man skulle tage sit bedetæppe med til Globus 1 for at gå til storbøn, sagde Bedir Toy, da avisen første gang besøgte byggeriet.

Hans store ønske var, at moskéen blev placeret ved siden af City Vest og Gellerup Kirke. Det skete ikke.

- Så ville der ligge to Guds huse ved siden af hinanden. Men nu har byrådet placeret os her, og vi takker alligevel, både for opbakningen og godkendelsen, forklarede Bedir Toy til avisen.

Foto: Søren Willumsen
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Redaktør: Statsminister har al interesse i at tale i minksag

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Stiften mener: Derfor spiller kvinde-sporten fallit i øjeblikket

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Hilsner fra landsholdet, OB, Brøndby og Odenses borgmester: Mange er dybt berørt over Lars Høghs død

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Annonce