Annonce
Debat

Nu strammer smilet hos pædagogerne: Da fritidspædagogikken fik corona

"Det er pædagogernes opgave at støtte og sikre fællesskaber, hvor mangfoldigheden får lov at blomstre, og samtidig være opmærksomme på at støtte det enkelte barns potentialer og muligheder. Lige nu er det brandslukning - der er ikke megen nærvær og pædagogisk relationsarbejde i det arbejde, vi udfører i denne tid, og det dræner os", skriver debattørerne. Tegning: Jens Nex

Hos pædagogerne på skoler og i fritidsordninger i smilets by er smilene reduceret til et venligt vip med mundvigene, når snakken falder på vilkårene for fritidspædagogikkens virke.

Skolefritidsordningerne i Aarhus ser flere og flere udmeldelser. Pædagoger og ledere frygter, at der ikke går længe, før det koster stillinger. I Aarhus er flere pædagoger allerede fyret grundet besparelser på skole- og fritidsområdet.

Skulle dette scenarie fortsætte, da vil der ikke være nok pædagoger til at lave et fritidstilbud af ordentlig pædagogisk kvalitet. Det vil blive ren opsyn.

Annonce

Det giver ikke mening for pædagoger, forældre og børn, at pædagogerne i så høj grad skal benytte den værdifulde tid med børnene på at adskille dem fra hinanden, minde dem om afstand og hindre de vigtige relationsdannelser og sociale aktiviteter på tværs af klasserne på årgangen. Tid, som i forvejen er begrænset fra i bedste fald kl. 13.30 til kl. 17.00. Det giver pædagogerne tre og en halv time at praktisere fritidspædagogik i.

Det er paradoksalt, at pædagogerne skal håndhæve stramme retningslinjer, der spænder ben for det pædagogiske arbejde, vi burde udføre. Vores arbejde er reduceret til pasning med et drys af rengøringsassistent og kalenderpasser, alt imens børnenes fritidsliv fortsætter derudaf.

Vi gør vores bedste for at gøre rent, spritte af og vaske hænder, men når vi i SFO-tiden skærmer børnene fra deres venner fra parallelklassen og efter rengøring af bolde og puder i hallen kan se vores børn mødes udenfor SFO på tværs af klasser, årgange og alder til legeaftale og i fritidslivet i selvsamme hal, så virker det meningsløst og som spild af pædagogiske ressourcer.

Findes corona ikke efter SFO og i fritidslivet?

Der skal være plads til lege, spontanitet og sjov for børnene, ellers vil det resultere i flere udmeldinger. Det bedste kompromis vil være, at man kan sammenlægge klasserne på årgangen, da vi på den måde kan arbejde pædagogisk på tværs af årgangen, samtidig med at børnene stadig ville være adskilt fra de andre årgange. De går alligevel hjem og leger med hinanden, går sammen til minikonfirmand, fodbold m.m. på tværs af klasserne, og samtidig ville vi kunne hjælpe hinanden med rengøring, hygiejne og fordeling af ressourcer i højere grad end nu, da det ikke kræver samme antal kvadratmeter, hvis de er en stor gruppe.

Vi stiller spørgsmålet: Bliver SFO kompenseret for de udmeldelser, vi nu står overfor grundet de retningslinjer, vi arbejder under, så vi undgår fyringer?

Det er problematisk, at retningslinjerne tolkes forskelligt fra skole til skole. Det sender et helt forkert signal, som er grobund for en grim konkurrence mellem skolerne.

Hvis retningslinjerne tolkes frit, så er der mulighed for at: Slække på opdeling af frikvarterer = bedre personaleressourcer, slække på rengøring af legetøj = bedre ressourcer, sammenlægning af grupper/klasser = bedre ressourcer.

Det vil stå i stor kontrast til de skoler og SFO, som tolker det anderledes og holder fast på opdeling af frikvartererne med mange frikvartersvagter til følge, holder på afspritning, rengøring af legetøj og kontaktflader ude og inde, som holder på gruppeopdelingen op gennem dagen.

Der står ikke meget om fritidsordningens dagligdag og vilkår i de retningslinjer, vi får fra kommunen, og dagligdagen kan IKKE sammenlignes med skolens, da vi forsøger at praktisere et godt fritidstilbud med pædagogisk indhold. Da det er børnenes fritid, skulle det gerne smage lidt heraf – ellers står vi med en masse udmeldelser og endnu en gang nedskæringer på skole- og fritidsområdet.

Rådmanden i Aarhus Kommune har udmeldt, at vores område tilføres midler, men der er ingen klarhed om, hvor meget, for hvad og hvornår de er på kontoen i institutionerne. Lederne står derfor lige nu og vakler mellem det gode arbejdsmiljø og en fastholdelse af de pædagogiske stillinger. Hvor skal de lægge pengene og ressourcerne?

Pædagogerne føler sig pressede grundet ekstra rengøring, isolation fra kollegaer, for mange børn pr. pædagog og derfor manglende tid til det pædagogiske arbejde. De normeringer, som er på skolefritidsområdet lige nu, er ikke nok til at leve op til retningslinjerne og samtidig lave et fritidstilbud af god kvalitet, ganske enkelt!


Lad forældre, børn og pædagogerne i smilets by igen få et naturligt smil på læben. Pust liv i fritidspædagogikken og pædagogernes arbejdsvilkår.


De tillidsvalgte melder om dårligt arbejdsmiljø. Pædagogerne er matte i sokkerne og forsøger på bedste vis ikke at lade sig gå på af det daglige kompromis med fagligheden. Der lurer en skræk for fyringer, dårlig samvittighed over at melde sig syg grundet ondt i halsen, da vi alle ved, at der nemt går en uge med testning og svar, før vi igen er på arbejde. Imens skal vores kollegaer løbe ekstra stærkt. Langtidsplanlægning forsøges, men må dagligt tilrettes, hvilket er svært, da vi ikke ser meget til hinanden i dagligdagen.

Der er fokus på det psykiske på de enkelte skoler og SFO, men vi bliver stadig mere presset af at skulle mødes og snakke herom, når det, vi har brug for, er mere tid til planlægning, samarbejde og flere hænder til at løfte opgaven. Der er en stor bekymring om, at vi kommer til at se et stigende fravær grundet psykisk pres. Flere tillidsrepræsentanter fortæller om kollegaer, som giver udtryk for, at de er ved at miste arbejdsglæden.

Til byråd i Aarhus Kommune, Børn og Unge i Aarhus Kommune og Folketinget: Vi forsøger at lave et opråb. Hvad gør vi ved ovenstående?

Pædagogernes omsorg, nærvær og anerkendelse skal fylde meget i hverdagen. Børnene skal opleve at blive set, lyttet til, snakket med og føle sig trygge. Pædagogerne skal have muligheden for at tilgodese det enkelte barns voksende behov for at indgå i relationer med jævnaldrende børn.

Det er pædagogernes opgave at støtte og sikre fællesskaber, hvor mangfoldigheden får lov at blomstre, og samtidig være opmærksomme på at støtte det enkelte barns potentialer og muligheder. Lige nu er det brandslukning - der er ikke megen nærvær og pædagogisk relationsarbejde i det arbejde, vi udfører i denne tid, og det dræner os!

Flere af landets største kommuner har erkendt nødvendigheden af og lovet minimumsnormeringer i løbet af de næste år. Imens har Aarhus Kommune sparet så meget på tidligere budgetforlig, at der ikke er noget tilbage til børnene, og pengene til flere pædagoger bliver stort set væk i besparelser.

Hvis vi skal praktisere pædagogik på denne måde, da har vi brug for prioritering af flere pædagoger, så vi kan løfte opgaven fra pasning med brandslukning, til et fritidstilbud med et pædagogisk indhold og pædagoger nok til at yde omsorg og støtte.

Lad forældre, børn og pædagogerne i smilets by igen få et naturligt smil på læben. Pust liv i fritidspædagogikken og pædagogernes arbejdsvilkår. Det kan kun lykkes med en politisk og økonomisk prioritering, der sætter børnene først.

Annonce
AGF For abonnenter

AGF og David Nielsen har dårlige erfaringer med upåagtede modstandere: - Jeg er aldrig tryg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Aarhus

Politiet søger vidner: Buspassager lavede kysselyde og onanerede foran ung kvinde

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Østjylland

Chris Ankers bror: 'Jeg ved, Chris ville have, vi skulle mindes ham med et smil, men lige nu er det med tårer'

Annonce