Annonce
Aarhus

Kongsgården-dokumentar vises torsdag aften: Det vil du få at se

Efter flere måneder på hylden kan dokumentaren om de meget kritiserede forhold på blandt andet Kongsgården nu vises. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Med fire måneders forsinkelse kan TV2 nu endelig vise dokumentaren, der er blevet til på baggrund af skjulte optagelser på østjyske plejehjem.

AARHUS/RANDERS: Efter at have været påført juridisk mundkurv i månedsvis kan TV2 nu langt om længe trykke 'play' og vise dokumentaren om kritisable forhold i ældreplejen i Aarhus og Randers.

Det sker torsdag 30. juli klokken 20.50, hvor dokumentaren presser et afsnit af 'Gutterne på Kutterne' ud af sendeplanen.

I dokumentaren vil der blive vist skjulte optagelser fra plejecentrene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers.

Annonce

Overgreb på Else

Her optog TV2 i efteråret 2019 dagligdagen hos to demente beboere - Else på 90 og Niels på 91 - for at dokumentere, hvad de pårørende mente var omfattende plejesvigt.


Og hvis de spørger, om vi har skiftet hende…? - Så siger vi, at det siver hele tiden. Det kan vi desværre ikke gøre for. Fy for, py for!

Dialog mellem to plejere på Kongsgården - efter Else Marie Larsen har lavet afføring.


De skjulte optagelser kom i stand, fordi de pårørende i begge tilfælde følte, at de ingen vegne kom med at klage via de officielle kanaler.

Anita Arslan, der underviser på SOSU-uddannelsen, vurderer efter at have set optagelserne over for tv2.dk, at der er tale om magtanvendelse.

- Ud fra det jeg har set, så betragter jeg det faktisk som et overgreb på hende (Else, red), siger hun til tv2.dk.

Annonce

Aftaler at lyve

I dokumentaren vil man blandt andet få følgende ordveksling at høre mellem to plejere, der aftaler at lyve om, at de har skiftet Else Marie Larsen, hvis nogen skulle spørge:

- Altså, hvis hun bliver ved med at skide, så er det åndssvagt at stå og gøre det her nu, så må vi bare sige: ”Hey, vi kan ikke lugte det”. Der er ikke nogen, der kan lugte det, siger den ene plejer.

I stedet lægger de et håndklæde i bunden af kørestolen og sætter den 90-årige blærebetændelsesramte kvinde tilbage.

- Vi skal gøre det igen alligevel. Er du ikke enig? Hun bliver ved med at pisse og skide, siger plejeren, mens den anden hvisker:

- Og hvis de spørger, om vi har skiftet hende…?

- Ja, selvfølgelig. Så siger vi, at det siver hele tiden (…). Det kan vi desværre ikke gøre for. Fy for, py for!

Trods Else Marie Larsens stille protester får hun to tæpper om sig og bliver kørt ud med afføring i bleen og følgende ord fra en plejer:

- Vi skal til halloweenfest!

Annonce

Et væsentligt emne

På TV2 ser nyhedsdirektør Mikkel Hertz frem til endelig at vise udsendelsen.

- Mange af os har pårørende på plejehjem, og før eller siden ender vi der måske selv. Så det er helt indlysende noget, som mange mennesker følger med i og bekymrer sig om, siger Mikkel Hertz.

Mikkel Hertz, nyhedsdirektør TV2. Foto: Miklos Szabo/ TV2

Selv uden at være blevet vist, har dokumentaren allerede ført til stor debat og også ændringer på de konkrete plejehjem. Tror du, der vil være en yderligere effekt ved at vise den nu?

- Det er svært for mig at sige hvilken effekt, den vil få. Nu publicerer vi de afdækninger, vi har lavet, og så må andre tage stilling til, hvad der videre skal ske, siger Mikkel Hertz.

Annonce

Debat i studiet

Når dokumentaren har rullet over skærmen torsdag, vil der efterfølgende være live-debat i studiet med deltagelse af blandt andre sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), den århusianske rådmand Jette Skive (DF), FOA, en demens-psykolog og en pårørende til den 90-årige beboer fra Kongsgården, Else Marie Larsen.

Den lange vej til TV-skærmen

I oktober 2019 blev der med skjult kamera optaget video af plejepersonalets håndtering af en 90-årig kvinde med demens på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus og en 91-årig mand i demensplejehjemmet Huset Nyvang i Randers. Optagelserne skulle indgå i en TV2 dokumentar om svigt i ældreplejen.

Dokumentaren skulle have været sendt allerede i marts, men Aarhus Kommune fik nedlagt fogedforbud mod, at TV2 viste optagelserne.

Sideløbende politianmeldte både Randers og Aarhus Kommune TV2 for at have lavet skjulte tv-optagelser.

Torsdag 23. juli valgte Magistraten i Aarhus Kommune enstemmigt at pille den juridiske mundkurv af TV2 i forhold til dokumentaren ved at droppe fogedforbuddet.

Dokumentaren bliver vist 30. juli klokken 20.50 og bærer titlen 'Plejehjemmene bag facaden'.

Mikkel Hertz, er det normalt, at I laver en live debat umiddelbart efter en TV-dokumentar?

- Vi har gjort det før. Nogle gange ovre på News, men denne gang bliver det på hovedkanalen. Jeg synes, sagen egner sig til det, blandt andet på grund af den megen debat, der allerede har været om den, svarer Mikkel Hertz.

Annonce

Sigtet af politiet

Mens Aarhus Kommune torsdag 23. juli besluttede at droppe fogedforbuddet mod TV2, så ligger der stadig en straffesag og ulmer.

Både Randers og Aarhus Kommune valgte i det tidlige forår at politianmelde TV2 for at have filmet med skjult kamera, og fire medarbejdere hos TV2, heriblandt Mikkel Hertz selv, er nu sigtet i sagen.

- Ja, vi blev sigtet for et par uger siden, og den sag kører stadig, det er helt separat fra alt det med fogedforbuddet, forklarer Mikkel Hertz.

Hvordan har du det med at være sigtet af politiet?

- Det tager jeg stille og roligt. Det følger ligesom med jobbet. Det er jo stadig uvist, om der bliver rejst tiltale, men det tager vi til den tid, hvis det sker.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aarhus

Havnemiljø: Turbåden Liv skaber liv på havnen

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce