Annonce
Erhverv

Nur er nordisk enkelhed

<p>Foto: Axel Schütt</p>

Det er gået stærkt, Nur-eventyret. Meget stærkere end designer og studerende Maja Bøgh Vindbjerg havde kunnet forestille sig.

Annonce

Hun læser til arkitekt og for bedre at kunne forstå de materialer, hun arbejder med,begyndte hun i slutningen af 2013 i praktik hos forskellige håndværkere. Hun besøgte en smed, en snedker og lærte at støbe i beton.

Lysestagen kan også bruges som vase. Foto: Maja Bøgh Vindbjerg

»Her byggede jeg forskellige produkter, som jeg havde designet. Det gav mig en stor indsigt og forståelse at færdes på værkstederne og ikke mindst at lære om de forskellige materialers begrænsninger og muligheder,« fortæller Maja Bøgh Vindbjerg.

Nur

  • Nur blev grundlagt i slutningen af 2013
  • Stifter og designer Maja Bøgh Vindbjerg, 28 år
  • Færdiguddannet ved Arkitektskolen Aarhus til sommer
  • Se mere på www.nur.dk, Instagram @nur_design og facebook.com/NurDesignDk
Maja har fået opfyldt drømmen om at blive sin egen chef. Foto: Axel Schütt

Med sine nyproducerede designs - en bakke, en lysestage, et sofabord og en hylde - tog hun på Formland i Herning. Det er en udstillingsmesse, hvor forhandlere kan komme og udse sig nye ting til deres butikker.

Bakkerne fås i flere størrelser og farver. Foto: Maja Bøgh Vindbjerg

»Det var lidt et sats, at jeg tog med, men der var stor interesse, og jeg endte med at indgå nogle spændende samarbejder. På det tidspunkt var alting så nyt, at jeg ikke engang havde prissat mine designs,« griner Maja.

Bakken med navnet »nur« skåret ind i materialet. Foto: Maja Bøgh Vindbjerg

Herefter begyndte efterspørgslen at rulle.

Foto: Axel Schütt
Annonce

Sociale medier

»Det er vildt at tænke på,« siger Maja om det faktum, at hendes produkter kan købes på den anden side af kloden.

Forhandleren i Australien er hun kommet i kontakt med gennem Instagram. Her poster hun dagligt billeder for at markedsføre Nur. Det er en strategi, hun har lagt fra starten. Hun skulle lægge ét billede op om dagen for at have et online nærvær. I begyndelsen var det skitser og billeder fra værkstedet, der blev lagt op, mens Maja i dag deler mange billeder, som hendes kunder har lagt op af produkterne.

»Det giver et skulderklap både til mig og dem. Det er vigtigt for mig at vise nærvær over for mine trofaste følgere.«

Og der kommer mange billeder fra kunder, for Nur er efterhånden blevet et kendt mærke. Maja peger på, at produkternes enkelhed er medvirkende til, at det er blevet så populært. Designet er letforståeligt og funktionelt, og det støjer ikke i hjemmet.

»Nur er tysk og betyder 'kun'. Navnet er i tråd med enkeltheden i designet. Og så er det også grafisk flot,« siger Maja og henviser til det ingraverede »nur«, der står i kanten på bakkerne.

Enkelheden er gennemgående i Majas designs, og når hun skal designe nye ting, tænker hun over, hvordan hun kan lave et produkt, som er så enkelt som muligt, men som stadig er funktionelt. Det er også vigtigt for hende, at produkterne har et twist. For eksempel er kanten på sofabordet skåret omvendt, så det skiller sig ud, men stadig bibeholder det rene udtryk.

»Det er den stil og genre, jeg bevæger mig i. Jeg kan selvfølgelig ikke sige noget om, hvordan jeg kommer til at designe om ti år, og i takt med at moden skifter. Men det er den stil, der tiltaler mig.«

Annonce

Trives med travlhed

Det var ikke planen, at det skulle gå så stærkt med Nur, men Maja Bøgh Vindbjerg nyder at have travlt. Og dét har hun - hun er eneste kvinde i firmaet, og der er hele tiden noget at lave.

»Jeg får meget støtte fra min kæreste, familie og mine venner - men de har ingen såkaldte roller i forhold til driften af virksomheden.« siger Maja.

At designe nye produkterne er kun en lille del af det at drive et firma. Der skal også besvares mails, holdes styr på varelageret, bestilles materialer hjem, sendes regninger ud og sørge for, at de bliver betalt, opdateres sociale platforme og tages imod bestillinger. På sigt regner Maja med at ansætte nogen til at hjælpe med det praktiske, men lige nu kan hun godt lide at bestemme alting selv.

»Det er noget af en rutsjebanetur at drive mit eget firma, og der er mange op- og nedture. Det er vigtigt, at kunne prioritere og planlægge tiden og holde fokus. Og så er det vigtigt at give sig selv lov til at holde fri og få tingene lidt på afstand - på den måde glæder jeg mig altid til at komme tilbage igen. Det er en fed følelse.«

Annonce

På tapetet

Maja Bøgh Vindbjerg færdiggør sit speciale til juni, og så skal hun »være endnu mere fuldtid« med Nur. Afgangsprojektet handler om entréen og i den forbindelse er Maja i gang med at designe og udvikle nye produkter. Hun tænker over, hvilke behov folk har og forsøger at tilpasse det til sine egne værdier om enkelhed og rene linjer. Det er samme proces som med de andre designs.

»Jeg er heldig med, at studiet kan kombineres med arbejdet. Ellers ville jeg nok have svært ved at få det færdiggjort,« siger Maja.

Og selvom det har været hårdt, er hun rigtig glad for, at hun har kastet sig ud i at starte egen virksomhed.

»Jeg er rigtig stolt af, at jeg har formået at holde tungen lige i munden. Og at jeg har kunnet jonglere med så mange bolde i luften og lære mig selv så mange nye ting,« fortæller Maja.

»Det har givet mig en enorm selvtillid, at jeg har kunnet få tingene til at hænge sammen. Og jeg glæder mig til at se, hvad fremtiden bringer.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Aarhus-rådmand vil ikke anmelde avis for forbudte optagelser

Annonce