Annonce
AGF

Ny AGF-angriber vil vise, hvad han er gjort af efter masser af alenetid på den amerikanske østkyst

Mathias Jørgensen i aktion i OB-trøjen i en testkamp mod AGF i vinteropstarten 2019. Kort tid efter skiftede han til New York Red Bulls. Arkivfoto: Ole Nielsen
20-årige Mathias Jørgensen er nyt ansigt i AGF-truppen. Angriberen er lejet i New York Red Bulls, og er mere end almindelig sulten efter at vise sig frem efter et par svære år. Det skal komme århusianerne tilgode i foråret.

FODBOLD: To år i amerikansk fodbold hos New York Red Bulls har måske ikke ligefrem budt på sportslige minder for livet for Mathias Jørgensen, men han har - om noget - lært at stå på egne ben - uden venner, familie og kæreste - i et coronahærget USA, og de ekstra hår, der med en stor, olieprustende pick-up er parkeret på brystkassen i 2020, satser han på vil komme AGF til gode henover de kommende måneder.

Så han smiler, insisterende, bredt, selvbevidst, da han træder ind i det halverede partytelt, der agerer pressezone på Fredensvang og beskytter næser og mikrofoner fra de listigt dalende snefnug udenfor.

AGF har efter endt juleferie startet træningen op, og med i torsdagens flok på kunstgræs, der talte alle i truppen med undtagelse af australske Zach Duncan og fortsat skadede Søren Tengstedt, var Mathias Jørgensen, 20 år, angriber, fortid i FC Nordsjælland og OB, nu lejet ud til AGF de kommende seks måneder fra New York Red Bulls.

Annonce

Han røg til den amerikanske østkyst i januar 2019 fra OB, og det første år blev han vejet og fundet for let, så han spillede med andetholdet, hvor han scorede 11 gange i 21 kampe. I 2020 blev han indlemmet i førsteholdstruppen, fik kampe i MLS (den bedste amrikanske lige, red.), men mest som indhopper.

Hvorfor er du hoppet tilbage til Danmark?

- For det første fik jeg ikke den spilletid, jeg havde håbet på eller følte mig berettiget til derovre. Det har været et irritationsmoment, men jeg føler selv, at jeg hele tiden har holdt snuden i sporet, og knoklet for det. Så det handler om spilletid. Og så kom der så corona. Det gjorde ikke tingene meget bedre, griner han.

- Jeg fløj tilbage til USA efter julefeiren i januar 2020, skulle have haft familien på besøg i marts, men alt lukkede ned, og det betød, at jeg ikke så hverken venner eller familie fra januar til 1. december, hvor jeg kunne rejse hjem til Danmark igen. Jeg har også en kæreste, som jeg ikke så i et halvt år. Jeg sad bare alene i min lejlighed, når jeg ikke spillede fodbold, for jeg kunne ikke bare bevæge mig rundt, så da sommeren kom, begyndte jeg at tænke, at jeg også havde brug for et liv udenfor banen, hvis jeg også skulle kunne præstere fodboldmæssigt, fortæller han.


Jeg ser rigtig meget frem til alt det, der venter. Det er et spændende forår, vi som trup går i møde, og der ligger potentielt masser af gode ting for os. Jeg vil forsøge at bidrage med alt det, jeg kan, og mit udgangspunkt er, at giver jeg mig 100 procent for holdet, giver de sig også 100 procent for mig.


Mere fysik end taktik

I 2020 blev det kun til 14 førsteholdskampe, hovedparten korte indhop, en halvlunken amerikansk drøm.

- Det var været et virkelig hårdt år. Jeg følte mig helt isoleret, og det var jeg jo også, for jeg kunne ikke rejse hjem til Danmark, og de kunne ikke kommer over til mig. Jeg havde masser af timer til at tænke over tingene.

Det lærte han så også en hel del af.

- Jeg er modnet rigtig meget som menneske i min tid i USA. Jeg har fået meget med i rygsækken, er endnu mere klar på, hvad jeg vil og kan, og derfor tror jeg også på, at jeg kan bidrage med noget positivt til AGF, lyder det fra Jørgensen, født i Hundested, der fortsætter:

- Det har været et virkelig spændende eventyr. Det er jo ikke sikkert, at det er slut, men jeg vil sige, at jeg har lært rigtig meget om mig selv ved at være så meget alene og tage kampen op. Jeg håber, at det bliver til min fordel, at jeg i en alder af kun 20 år allerede har oplevet så meget.

Han rynker dog på næsen af niveauet og den taktiske forståelse på de amerikanske fodboldbaner.

- Det er en anderledes måde at spille fodbold på. Det er meget frem over stepperne, frem og tilbage-fodbold, og det er sindssygt fysisk. Det er vildt så mange timer, de bruger på at være i styrkerummet og træne. Og jeg tænkte da indimellem, at de måske brugte lidt for meget tid på det i stedet for det taktiske. Det har så gjort, at jeg er klart stærkere fysisk i forhold til, da jeg tog afsted fra OB, men der er også ting, jeg ikke har fået udviklet så meget på, for jeg følte mig aldrig rigtig til rette inde på banen i forhold til den måde, de spiller fodbold på.

- Men jeg fortyder ikke mit skifte til New York Red Bulls. Jeg har været der i to år, og måske ikke haft så stor succes, men det seneste år har været noget af det sværeste, du kan opleve som fodboldspiller. Jeg sagde til mig selv, at hvis jeg kunne komme gennem den periode, ville der ikke være meget, der kunne stå i vejen for mig. Og det er sådan jeg har det lige nu. Jeg synes, at jeg har lært at tage alle de små bump med oprejst pande, for jeg har set ind i noget, der er meget større.

Annonce

Bekymret? Nej, nej

Han blev præsenteret som nyt lejet AGF-aktiv primo december, kiggede med over skulderen hos sine kommende holdkammerater i efterårets sidste kampe, fik sagt "goddag", så var det overstået, og derfor føler han allerede efter et par træninger, at han kender folk, tonen, det hele.

- Det kan da kun være en fordel, at jeg ikke starter helt fra nul, når nu opstarten er kort, siger han, der helst vil spille som topangriber, men også kan begå sig på kanterne.

Er du ikke bekymret for, at du har for kort tid til at finde dit tidligere niveau?

- Nej, overhovedet ikke. Den tanke har faktisk slet ikke strejfet mig. Jeg ved, hvad jeg står for, og ved med mig selv, at det på ingen måde var fortjent, at jeg ikke spillede mere derovre. Jeg følte tit, at jeg havde været bedste mand til træning, men fik ikke chancen. Jeg ved, at jeg kan bidrage med noget.

Han er hverken benovet eller forsigtig, når han svarer for sig, snarere temmelig optimistisk på egne vegne. Og ja, coronaen har såmænd også forfulgt ham herhjemme, han har været smittet, nyheden fik han 24. december, så juleaften blev en afdæmpet affære med mor og far på behørig afstand, resten af familien andetsteds.

- Det var en hård omgang med corona, men heldigvis også hurtigt overstået, så det har ikke haft nogen indvirkning på mig i forhold til at starte træningen op igen. Fysikken er i top, kommer det fra Mathias Jørgensen.

Håret stritter, kinderne er røde, pulsen på retræte. Han ligner en knægt, der glæder sig til juleaften.

- Jeg ser rigtig meget frem til alt det, der venter. Det er et spændende forår, vi som trup går i møde, og der ligger potentielt masser af gode ting for os. Jeg vil forsøge at bidrage med alt det, jeg kan, og mit udgangspunkt er, at giver jeg mig 100 procent for holdet, giver de sig også 100 procent for mig.

Annonce

Fuld fokus på AGF

Spørgsmålet er så, hvorvidt AGF er et springbræt til noget nyt, en mellemstation eller måske ligefrem fast arbejdsgiver?

- Som ung spiller vil drømmen altid være at spille i udlandet, men jeg var aldrig i tvivl om, at jeg gerne ville til AGF, da tilbuddet kom på bordet. Det er så et halvt år frem, at jeg skal være her, og jeg fokuserer fuldt ud på at gøre det godt for AGF. Hvad der så skal ske efter det, vil jeg ikke bruge energi på, for tænker jeg for meget over det, kan jeg ikke koncentrere mig om AGF, og det vi skal.

Men det kunne godt være en mulighed for dig at fortsætte her i AGF på den anden side af lejeaftalen?

- Bestemt. Det vil jeg bestemt ikke være afvisende over for.

Han tager armene op over hovedet. Parader behøver han ikke. Det er ærlig snak.

Og cheftræneren, David Nielsen, hvad siger han?

- Vi har nogle træningskampe nu, og her skal vi se, hvad hver enkelt spiller har at byde ind med. Mathias Jørgensen har nogle egenskaber, vi gerne ret hurtigt vil se, og hvordan det kan gøre noget ved vores spil.

Han har spillet meget spids, men kommer I også til at prøve ham på kanten?

- Ja, i vores system kan han spille begge steder, lyder det kort og kontant fra David Nielsen.

Jamen, så er det på plads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ny aflysning: Corona-epidemien spænder igen ben for kæmpe fællesfest

Aarhus

Krig om titler på rådhuset: Hvem har patent på at være byrådssekretær?

Aarhus For abonnenter

Slut med smalle cykelstier på Frederiks Allé: Kommunen vil forbedre sikkerheden for cyklister

Annonce