Annonce
Norddjurs

Ny alliance skal binde Grenaa og Halmstad sammen

Den nye kattegatalliance blev underskrevet af: Mattias Rossköld, kommunaldirektør i Halmstad Kommune, Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune, Lina Siljegård, tillväkstdirektør i Halmstad Kommune, Jonas Bergman, borgmester i Halmstad Kommune og Christian Bertelsen, kommunaldirektør i Norddjurs Kommune. Pressefoto
Halmstad bliver Norddjurs’ nye nabo, når Stena Line får ny færgerute efter nytår. Nu er der skrevet under på et tæt partnerskab om at udnytte de muligheder, det giver for en Kattegatregion mellem Danmark og Sverige.
Annonce

GRENAA: De to kommuner Norddjurs og Halmstad knytter tættere bånd og har indgået en partnerskabsaftale forud for, at Stena Line i starten af 2020 vil erstatte den nuværende færge Grenaa-Varberg med ruten Grenaa-Halmstad.

Torsdag havde Norddjurs' borgmester Jan Petersen besøg af en større delegation fra Halmstad Kommune.

- Havet er ikke en barriere. Det er en forbindelse. Vi har allerede forbindelser på den svenske side, men de bliver stærkere nu. Stena Lines nye færge bliver en korridor mellem Østjylland og Halland. Tilsammen er vi nu en Kattegatregion, siger Jan Petersen.

Formålet med besøget var at underskrive partnerskabsaftalen ’Kattegatalliancen’ mellem Halmstad og Norddjurs Kommuner, som sætter rammerne for vækst og udvikling på tværs af Kattegat til gavn for ikke bare indbyggere og erhvervsliv i de to kommuner, men også i hele oplandet bag.

- Det er dejligt, at der nu kommer fokus på et dansk-svensk samarbejde nord for Kronborg. For Djursland er Halmstad en nærmere nabo end København, sagde Bertel Haarder på mødet i Grenaa. Pressefoto
Annonce

Kattegatalliancen samler Norden

Under mødet blev samarbejdets muligheder ridset op af bl.a. folketingsmedlem Bertel Haarder (V), der er formand for Nordisk Kulturfond og Grænsehindringsrådet og i 2021 også bliver præsident for Nordisk Råd.

- Det er dejligt, at der nu kommer fokus på et dansk-svensk samarbejde nord for Kronborg. For Djursland er Halmstad en nærmere nabo end København, sagde Bertel Haarder.

Grænsehindringer mellem vores nordiske naboer er noget, der altid har optaget Bertel Haarder både som minister og delegeret i Nordisk Råd. Blandt andet mener han, at der skal være en gensidig anerkendelse af uddannelserne, så det f.eks. er lettere for en social- og sundhedshjælper fra Sverige at få arbejde i Danmark.

Annonce

Attraktive priser

Jonas Bergman, der er borgmester i Halmstad, glæder sig som alle andre i hans kommune til at få den nye forbindelse. Det er første gang i 20 år Halmstad får en færge.

Den svage svenske krone gør Halmstad til en billig og attraktiv destination for danske turister.

- Vi bliver pludselig tilgængelige for mange mennesker fra hele Østjylland, og vi vil sammen med resten af Halland forsøge at holde dem i vores nærområde, så de ikke bare kører igennem. Og når de så er der, så kan de jo samtidig få lavet bil og gå til frisøren til attraktive priser, siger Jonas Bergman.

Selvom Danmark omvendt er et dyrt land at rejse i for svenskerne, så vurderer borgmester i Norddjurs Jan Petersen, at der også er et stort turistpotentiale for Djursland.

- Når Stena Line gør, som de gør, så er det jo, fordi færgen dermed får en bedre strategisk placering. Det får betydning for hele regionen. En ny og stærkere transportkorridor til Sverige kan også både tiltrække og fastholde virksomheder i området, vurderer borgmester Jan Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Høj hastighed, ulovlige overhalinger, venstre om helleanlæg og kørsel over for rødt: - Vi ser det hele, siger politikommissær

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Aarhus For abonnenter

Bilist på flugt mejede kvinde ned: Hvornår skal politiet forfølge bilister, der stikker af?

Aarhus

Dagens corona-tal viser en lille stigning, men der er langt op til de grimme tal fra december

Annonce