Annonce
Erhverv

Ny app skal matche virksomheder og nye medarbejdere på fem minutter

Er der brug for fleksible hænder eller fødder til rengøring, en lagertjans eller andet arbejde i en tidsbegrænset periode, så kan Jobilant måske være løsningen? App'en har i første omgang sit udgangspunkt i Østjylland, men der er ingen hindringer for, at virksomheder og nye medarbejder kan finde hinanden i resten af landet også. Foto: Axel Schütt

Med inspiration fra platforme som Uber og Tinder har Kim Møller-Nielsen skabt en ny app-tjeneste, hvor virksomheder og jobtagere hurtigt kan finde hinanden til korte ansættelsesforhold. Stillinger, som mange virksomheder i dag helt dropper at få besat, lyder det fra stifteren af Jobilant.

Annonce

SKANDERBORG: Du kender det måske allerede fra Tinder.

Dating-app'en, hvor mænd og kvinder lystigt swiper 'interesseret' (det er til højre) eller 'ikke interesseret' (til venstre) på smartphonen mellem massevis af profiler i håb om at finde en kæreste eller et knald. 'Liker' to personer hinanden er der et match, og de kan så chatte videre om et eventuelt møde af mere eller mindre intim karakter.

På omtrent samme måde fungerer Jobilant, som Kim Møller-Nielsen og et par partnere lancerer torsdag 8. marts. App'en er bare ikke et socialt kødkatalog, hvor drifterne har frit spil. Det er derimod en ny løsning for små og mellemstore virksomheder til småjob og korttidsansættelser.

Job, som mange virksomheder i dag ikke slår op, fordi det tager tid, og fordi det er for dyrt via et vikarbureau. Konsekvensen er, at konkrete stillinger og arbejdstimer aldrig bliver besat, og det er det, Kim Møller-Nielsen og Co. nu vil ændre på.

Jobilant

Platformøkonomisk app-tjeneste til at matche arbejdsgivere og arbejdstagere med hinanden i korttidsansættelses-forløb.

Stiftet i 2017 af direktør Kim Møller-Nielsen (drift, salg og teknik), Zdenko Santini (marketing) og advokat Rasmus Thusgaad (jura).

Kontor på Niels Bohrs Vej i Skanderborg.

App'en er i beta-mode fra 8. marts 2018

Annonce

Sådan fungerer det

I app'en Jobilant lægger arbejdsgiveren en stilling eller arbejdsopgave op - typisk en ansættelse på to-tre uger, men det kan også være helt ned til få timers arbejde. En algoritme vælger herefter de profiler fra kataloget af potentielle arbejdstagere, som kunne være interesseret i netop dette job ud fra jobbeskrivelse, erfaringer og geografi. Det kan for eksempel være 100 forskellige brugere af app'en.

De, der har interessere i jobbet, trykker på 'interesseret'. Alle andre trykker 'nej tak' eller swiper forbi. Det giver nu virksomheden en række interesserede personprofiler at vælge ud fra.

Virksomheden kan samtidig se, hvordan andre virksomheder har 'ratet' personen som arbejdskraft, ligesom brugerne i øvrigt kan se, hvordan andre brugere tidligere har 'ratet' virksomheden som arbejdsplads.

Virksomheden tilbyder så jobbet til den interesserede, som lederen finder bedst egnet til jobbet. Det er et match. Og partnerne underskriver kontrakten direkte i app'en.

- Det er vores mål, at alle typer stillinger skal kunne besættes inden for fem minutter. For virksomhederne er det en ny og nem vej til ekstra hænder og korttidsansættelser, og jobtagerne behøver ikke sidde og vente på, at jobcentret eller bureauet ringer. De kan let tage ansvar for deres eget arbejdsliv, forklarer Kim Møller Nielsen.

Danmarks fleksible arbejdsmarked

23.000 fuldtidsstillinger i vikarbranchen årligt svarende til 39 mio. arbejdstimer (Vikarbranchens årsrapport 2017, DI)

Andelen af korttidsansættelser er steget fra 8,63 procent i 2015 til 13,61 procent i 2016 (OECD)

52 procent studerende har studiejob, og af disse ønsker 17 procent (svarende til 48.000) at arbejde mere (TNS Gallup for Nordea, 2016)

62 procent af vikarerne ser arbejdet som et springbræt til fast arbejde (Dansk Erhvervs vikaranalyse 2017)

33 procent har vikararbejde for at få erhvervserfaring (Dansk Erhvervs vikaranalyse 2017)

20 procent har vikararbejde for at få ekstra indtægt (Dansk Erhvervs vikaranalyse 2017)

Annonce

Matchmaking uden bøvl

Idéen fik den tidligere direktør for Abus Nordic i Horsens under en cykeltur med en ven. Her kastede de sig ud i en diskussion om godt og skidt ved platform-økonomi og for eksempel kørselstjenesten Uber.

Efterhånden drejede snakken sig i retning af erhvervslederens frustration over at bruge stadig mere tid på at have det rette antal hænder og fødder i organisationen og den pris, som vikarbureauerne tager for at løse opgaven.

Kim Møller-Nielsen lægger ikke skjul på, at tjenester som Uber og Tinder er en del af idégrundlaget ligesom egne erfaringer som erhvervsleder. Det handler om at matche arbejdsgivere og arbejdstagere nemmest og hurtigt muligt og uden administrativt bøvl.

- Når virksomheden og medarbejderen har fundet hinanden og indgået en aftale, så sørger vi for resten. Vi indberetter løn, skat med mere, så de skal ikke engang oprette medarbejderen i deres eget lønsystem. Vores krav er blot, at virksomheden selvfølgelig overholder sin egen overenskomst på området. App'en er gratis at bruge for jobtageren, og for virksomheden er vores betaling 7,5 procent på toppen af lønnen i gebyr. Her i begyndelsen er vi i beta-mode, og mens vi er i denne fase, har vi besluttet, at systemet er gratis at anvende, siger Kim Møller-Nielsen.

Han vurderer, at Jobilant typisk vil være 30 procent billigere at benytte frem for en standardkontrakt via et vikarbureau.

Tryk 'Interesseret' eller 'nej tak' og swipe videre til næste korttids-ansættelse. App'en læner sig op ad platformtjenester som Uber og Tinder. Foto: Axel Schütt
Annonce

Af lyst eller nød

- Vores mål er at facilitere arbejdsmarkedet på en god måde og komme til at gøre en forskel, og så må virksomheder og jobtagere selvfølgelig gerne blive afhængige af vores løsning. Og ender et match med en fast stilling for vikaren i sidste ende, så klapper vi i vores hænder, for det vil kun sælge vores app endnu bedre, når alle er glade, fortæller Kim Møller-Nielsen.

Jobilant vil i første omgang have sit epi-center i Østjylland, for systemet kræver en tilpas stor kritisk masse. Samtidig er målgruppen i begyndelsen det brede segment inden for 3F som lagerhåndtering, rengøring og servicefagene, men i princippet vil arbejdsgivere og jobsøgende kunne finde hinanden alle steder og inden for alle fag.

- Nogle tager en korttidsansættelse af nød, fordi de ikke kan få en fast stilling inden for deres fag, men der er også folk, der vælger det af lyst og den frihed, der følger med. Det kan for eksempel være elektrikeren, som gerne tager en ekstra vagt eller to om ugen for at tjene lidt ekstra til husholdningen eller familiens sommerferie.

Annonce

Sværere at være leder

Ifølge Kim Møller-Nielsen er det blevet sværere at være virksomhedsleder i løbet af de seneste 10 år. Det er i hvert fald hans egen oplevelse.

- Mange virksomheder møder i dag store krav til hastighed. Alt er efterhånden lean, og driften er optimeret så meget som muligt. Samtidig er verdenen blevet meget mere kompleks med fænomener som bigdata, disruption, Internet of Things og den nye persondataforordning at forholde sig til. Det har bestemt ikke gjort behovet for korttidsansættelser mindre, og netop derfor skal det også være nemt og bekvemt, forklarer Kim Møller-Nielsen og fortsætter:

- I Danmark har vi et reguleret og fleksibelt arbejdsmarked, som vores digitaliserede løsning er udviklet til i modsætning til for eksempel Uber, som ikke passede til danske forhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Jens Jønsson har mod på et nyt eventyr

Danmark

Fra to til 12 testbiler i Aarhus: - Interessen for at blive testet for coronavirus er eksploderet

Annonce