Annonce
Sport

Ny ballade om Atletion: Skanderborg Aarhus flytter træningen væk på grund af 'markant højere husleje'

Morten Hempel Jensen blev kampens spiller i sin debut tirsdag aften, da Skanderborg Aarhus mødte KIF Kolding. Arkivfoto: Ole Nielsen.
AGF A/S er tidligere blevet kritiseret heftigt for huslejen af de andre århusianske sportshold i Atletion. Håndboldklubben Skanderborg Aarhus havde planlagt at træne halvdelen af tiden i Aarhus, men den nye klub vurderer, at det simpelthen er for dyrt.

HÅNDBOLD: Skanderborg Aarhus har trukket træningen væk fra Ceres Arena og kommer udelukkende til at træne i Skanderborg, som tingene er nu.

Årsagen er, at klubben vurderer, at det simpelthen er for dyrt at leje hallen i Aarhus til træning. Det er AGF A/S, som forpagter Ceres Arena, akkurat som de også er forpagter af de to haller i Søjlehallen samt af stadion.

De i alt fire haller og stadion er samlet under navnet Atletion.

Annonce

Skanderborg Aarhus' oprindelige tanke var at træne lige meget i både Ceres Arena og i Fælledhallen i Skanderborg, ligesom kampene også skal fordeles ligeligt. Men økonomisk er huslejen i Ceres Arena "markant højere" end i Skanderborg.

Det er også dyrere at spille kamp i Aarhus, end det er i Skanderborg, men det har vi valgt at prioritere. Det beløb må vi bruge ekstra, for det her er et ligeværdigt projekt mellem Aarhus og Skanderborg, og derfor kan vi ikke leve med, at vi ikke skal spille hver anden kamp i Aarhus.

Peter Bredal, sportschef i Skanderborg Aarhus Håndbold

Det siger Skanderborg Aarhus' sportschef Peter Bredal.

- Den forpagtning, AGF har med kommunen, gør, at vi har en markant højere husleje i Aarhus, så vi har truffet beslutningen ud af økonomisk ansvarlighed, desværre.

Hvor stor er forskellen? 

- Det er markant. Det er voldsomt, men mere kan jeg ikke sige. Der er virkelig forskel, og det er ikke ligegyldigt, for så havde vi bare trænet halv-halv begge steder. Det flytter noget økonomisk, siger Peter Bredal.

Halvdelen af kampene skal stadig spilles i Aarhus

Skanderborg Aarhus har dog truffet beslutningen om at fastholde halvdelen af kampene i Ceres Arena. Den næste hjemmekamp mod Aalborg Håndbold 25. september skal derfor stadig spilles der.

I første omgang vil det så betyde, at Skanderborg Aarhus blot kommer til bruge Ceres Arena til at spille syv kampe i denne sæsons grundspil, samt en eller to kampe yderligere, når holdet går i enten slut- eller nedrykningsspil.

- Det er også dyrere at spille kamp i Aarhus, end det er i Skanderborg, men det har vi valgt at prioritere. Det beløb må vi bruge ekstra, for det her er et ligeværdigt projekt mellem Aarhus og Skanderborg, og derfor kan vi ikke leve med, at vi ikke skal spille hver anden kamp i Aarhus.

- Træningsmæssigt mærker omverdenen det ikke, og der kan vi simpelthen ikke forsvare at bruge så mange penge på at træne i Aarhus i forhold til Fælledhallen.

Men hvorfor er det vigtigt for jer overhovedet at spille kampe i Aarhus? 

- Fordi det som sagt er lige så meget et Aarhus-projekt som et Skanderborg-projekt. Det er tanken fra start, og det står på alle papirer, man har lavet. Hvis man spillede alle kampe i Skanderborg, er det svært at være troværdig og sige, at det er et ligeværdigt projekt, siger Peter Bredal.

Annonce

AGF er uenige

Hos forpagteren AGF genkender man ikke nødvendigvis, at det skulle være for dyrt for Skanderborg Aarhus at træne i hallen.

Administrerende direktør Jacob Nielsen fortæller, at Skanderborg Aarhus har fået de præcis samme vilkår tilbudt, som det hedengangne Århus Håndbold havde.

Betalingen ville være i rater, hvilket betyder, at Skanderborg Aarhus kun skulle betale det halve i forhold til tidligere, da håndboldholdet nu kun skulle bruge hallen halvdelen af tiden.

- Vi tager de priser, som er aftalt med kommunen. Jeg kender i sagens natur ikke priserne i Skanderborg, men vi har de priser, som er afstemt med kommunen i forhold til forpagtningsaftalen.

- Generelt har Århus Håndbold altid kun fået bedre vilkår i de syv år, jeg har været med, og deres økonomiske betingelser blev markant forbedret i deres favør.

Hvad er det for nogle vilkår, der er blevet bedre? 

- Det er for eksempel priser eller fleksibilitet i forhold til maden. Jeg har igennem årene forhandlet aftaler fire gange med Århus Håndbold, og dengang blev det altid markant forbedret. Og det mest markante var dengang, hvor de selv fik lov at tage mad med i vores lounge, hvilket drejer sig om et større sekscifret beløb, siger Jacob Nielsen.

Annonce

Langt fra første gang

Det er langt fra første gang, at der er problemer med den dyre halleje i Atletion.

I 2019 beskrev Århus Stiftstidende, hvordan mange af de lejende klubber havde problemer med den markante husleje og beskyldte blandt andet AGF A/S for at drive erhvervspark i stedet for at drive sportspark.

Dengang blev der skrevet en evalueringsrapport i forbindelse med, at den daværende forpagteraftale mellem AGF A/S og Aarhus Kommune udløb i 2020. Siden da er den blevet forlænget uden budrunde til udgangen af 2022.

Blandet andet det daværende Århus Håndbold, kvindehåndboldklubben Aarhus United og volleyballklubben ASV kom til orde i rapporten og var enige omkring den alt for høje husleje.

Atletion

  • Siden 2005 har AGF forpagtet Ceres Park og Arena inklusive stadionhallerne. I alt råder området over fire haller, fodboldbanen og atletikfaciliteterne.
  • Området blev i sin tid døbt Atletion, og navnet optræder stadig på det selskab, der under AGF A/S driver området. I daglig tale omtales området dog som Ceres Park og Arena.
  • Den nuværende forpagtningsaftale mellem Aarhus Kommune og AGF A/S løber ud til udgangen af 2022. 
  • En række eliteidrætsklubber bruger området. Heriblandt kvindehåndboldholdet Aarhus United, volleyballholdet ASV og Aarhus 1900 Atletik. 
  • Skanderborg Aarhus Håndbold kommer udelukkende til at bruge området til at spille halvdelen af holdets kampe i, som tingenes tilstand er lige nu. 

På dette tidspunkt havde basketballholdet Bakken Bears allerede valgt at flytte væk fra hallen af samme årsag.

Dengang sagde Århus Håndbold:

- Med den nuværende prissætning er det svært for Århus Håndbold at udvikle sin kommercielle del. Der betales cirka 35.000-60.000 kr. per kamparrangement for leje af faciliteter. Disse dækker drikkevarer (øl, vand, kaffe, service, tjenere og materialer til restaurantpriser), svarede Århus Håndbold i rapporten.

Aarhus United var enige:

- Hver kamp giver et underskud på 25.000 kr. Til sammenligning tjener Odense - og andre, som selv har forpagtningen – store penge på bodsalg, fanevents, sponsor-promotions. Og de kan frit benytte sponsorerede drikkevarer og stille med alle de frivillige, de vil, svarer Aarhus United.

AGF kom også til orde i sagen dengang. Her svarede Jacob Nielsen, at der igennem tiden er blevet lyttet til Århus Håndbolds ønsker.

- I mine fem år som direktør har jeg forhandlet tre aftaler med Århus Håndbold. Og hver gang er vilkårene blevet forbedret væsentligt for dem. Ikke mindst i 2015, hvor de på deres opfordring selv fik lov til at komme med mad i VIP-loungen, svarede Jacob Nielsen dengang.

Men da Århus Håndbold blev til Skanderborg Aarhus skulle der laves en ny aftale, og det har altså gjort, at håndboldklubben måtte søge ud.

- Det kan jo være, det er ændret om et halvt eller helt år. Det drejer sig om, hvorvidt der er en husleje, som er spiselig. Det hedder sig ikke sådan, at vi skal træne i Skanderborg i al evighed, og vi håber på, at det på sigt kan blive fuldstændig ligeværdigt. Men på den korte bane er vi nødt til at træne i Fælledhallen, for det er markant billigere, siger Peter Bredal.

Skanderborg Aarhus' første hjemmekamp i sæsonen blev spillet tirsdag i netop Fælledhallen og var en imponerende sejr på 34-22 over KIF Kolding.

Fredag aften spiller holdet sin anden kamp i sæsonen. Det er mod Sønderjyske på udebane.

Annonce
AGF For abonnenter

AGF og David Nielsen har dårlige erfaringer med upåagtede modstandere: - Jeg er aldrig tryg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Aarhus

Politiet søger vidner: Buspassager lavede kysselyde og onanerede foran ung kvinde

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Sport

To tredjedele af VSK-holdet var nye spillere i pokalnederlag til superliga-hold: - Det er rimeligt at sige, at vi er startet lidt forfra

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Østjylland

Chris Ankers bror: 'Jeg ved, Chris ville have, vi skulle mindes ham med et smil, men lige nu er det med tårer'

Annonce