Annonce
Aarhus

Ny Beder-Beringvej har lange udsigter

Flertal i Aarhus Byråd anbefaler en Beder-Beringvej tættest på Mårslet og Tranbjerg. Men uanset synspunkterne har vejen lange udsigter.

Beringvej har lange udsigter

Annonce

I mere end 20 år har Aarhus Syd ventet på en ny ringvej, der skulle forbinde Oddervej med E45 - den såkaldte Beder-Beringvej. Men alt tyder på, at sydbyen kommer til at vente længe endnu på den 12 km lange vej, der skulle aflaste det overordnede vejnet.

For selv om et flertal i Aarhus Byråd (S, SF, K) anbefaler en linjeføring A tættest på Mårslet og Tranbjerg, og selv om hele byrådet onsdag aften sendte de i alt tre forslag til en linjeføring ud i offentlig høring, er der ingen penge til vejen. I hvert fald ikke flere end de 57 mio. kr., som budgetpartierne S, SF, DF, R og to løsgængere afsatte i budgettet for 2014. Det svarer dog kun til en tiendedel af udgiften til en Beder-Beringvej, som ifølge rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz, vil komme til at koste cirka 600 mio. kr.

»Der skal fra Venstre lyde en klar opfordring til byrådet om at lægge sig i selen for at finde pengene eller at sige åbent og ærligt, at denne vej ikke kommer foreløbig.

For hvornår mener Socialdemokraterne, at vi skal have denne vej? Er det om 10 eller om 30 år?« spurgte Gert Bjerregaard (V).

Det svarede Socialdemokraterne ikke direkte på, men rådmand Kristian Würtz erkendte, at det var træls, at kommunen ikke har pengene.

»Vi har nu afsat 57 mio. kr., og det er et skridt i den rigtige retning. Men vi kommer senere til at diskutere finansieringen.«

Der er langt fra enighed om vejen. Enhedslistens Peter Hegner Bonfils mener f.eks., at der er andre projekter, som giver mere mobilitet for pengene.

I aftes drøftede byrådet også en ny mobilitets- og vejfond. Men her er store ønsker om forbedringer på Viborgvej og Ringgaden og krav om flere cykelstier og cykelparkering i midtbyen, at det næppe bliver vejfonden, der skal redde Beder-Beringvejen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce