Annonce
Østjylland

Ny behandling med vidunder-medicin stormer frem

Ved en PRP-behandling skal man bruge 10-20 milliliter af patientens eget blod. Under en centrifugering skilles de røde og de hvide blodlegemer fra, og tilbage er blodplasma, som er det, der skal bruges i behandlingen. Arkivfoto

Ved en PRP-behandling anvendes patientens eget blod. Behandlingen vinder frem herhjemme, hvor der er sket skader i bevægeapparatet, f. eks. muskel- og ledbåndsskader, bruskskader og sene-overbelastninger.

Annonce

RANDERS: I starten blev den såkaldte PRP-behandling primært brugt til eliteidrætsudøvere, men nu tordner behandlingen frem til rigtig mange forskellige patientgrupper herhjemme. Behandling med denne forholdsvis nye metode til skader i bevægeapparatet, eksempelvis bruskskader, muskel- og ledbåndsskader samt sene-overbelastninger, vinder frem over hele landet, ja sågar plastikkirurgiske klinikker bruger metoden til kosmetiske problemer. Flere læger er ikke bange for at sige, der nærmest er tale om vidunder-medicin. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er rent faktisk patientens eget blod, der bruges i behandlingen, og foruden den risiko, der altid er for infektion, når huden gennembrydes af en nål, så er der ingen bivirkninger ved behandlingen.

På disse sider har jeg tidligere været inde på mange forskellige skader i bevægeapparatet, fordi de skader eller tilstande fylder meget i klinikken. Ikke bare hos de mange idrætsaktive, vi ser, men hos næsten alle, der tager den sunde livsstil alvorligt med megen motion, kan risikoen for at få en skade være til stede.

Men selv uden motion slides kroppen også af vores dagligdags aktiviteter på jobbet eller i fritiden, og man behøver derfor ikke at være idrætsaktiv for at kunne få glæde af den nye behandling. Den nye behandlingsmetode hedder som nævnt PRP-behandling og har været kendt herhjemme i cirka 10 år, men har først inden for de seneste år vundet indpas på de offentlige sygehuse, men det er stadig ikke alle hospitaler, der kan tilbyde denne form for behandling.

Gennem årene har den professionelle sport søgt efter forskellige stoffer, der på lovlig vis kunne gøre idrætsudøveren så hurtig klar efter en skade som overhovedet muligt. Årsagen var selvfølgelig en blanding af håb om at finde netop vidundermidlet og en frustration over, at der manglede et godt middel til behandling af de patienter, som ikke havde effekt af træning og rehabilitering.

Annonce

Næsten ingen grænser

Metoden, som i starten stort set kun blev brugt til professionelle idrætsudøvere, især i fodbold- og cykelverdenen, blev fra begyndelsen anvendt især til fibersprængninger og akutte seneskader for at fremme helingen af skaderne. I dag er der stort set ingen grænser for, hvad behandlingsmetoden kan bruges til. Både nationalt og internationalt kører der i øjeblikket et hav af forskningsforsøg, hvor metoden for eksempel suppleres med stamcelleforskning for at afdække til hvad og i hvilket omfang, behandlingen kan udnyttes bedst.

Inden en PRP-behandling sættes i gang, undersøges skaden eller tilstanden naturligvis grundigt af en læge, såvel klinisk som med forskellige billede-diagnostiske metoder. Meget anvendt er ultralydsscanning, som også er det, vi bruger i klinikken, og som viser skader på muskel-, sene- og bindevæv, mens MR-scanning bruges, når skader på bruskvæv eller bindevæv, for eksempel inde i et led, skal identificeres. Når skadens omfang kendes tilstrækkeligt, kan behandlingen begynde.

PRP-behandling består af indsprøjtninger af patientens eget blod i form af pladerigt plasma, deraf navnet PRP.

Når man behandler med PRP, tapper lægen 10-20 ml af patients eget blod som ved en helt almindelig blodprøve. Efterfølgende centrifugeres blodet, sådan at først de røde og sidenhen de hvide blodlegemer adskilles, og tilbage bliver plasmaet. Plasma udgør cirka 55 procent af blodet, hvilket hos en voksen person svarer til i alt 2,7-3,0 liter, så de små mængder, der udtages, kan sagtens undværes. Blodplasmaet er det stof, kroppen bruger til at reparere skader, uanset hvilket væv i kroppen der er ødelagt. Det består primært af en vandig opløsning med 92 procent vand og otte procent opløste stoffer, hovedsageligt plasmaproteiner, elektrolytter og små mængder af hormoner og næringsstoffer.

Annonce

Skånsom behandling

Ved hjælp af ultralydsscanning kan man nøjagtigt se, hvor plasmaet vil gøre mest gavn, og det sprøjtes herefter via en kanyle nøjagtigt ind på det sted. På den måde nærmest booster man vævshelingen med kroppens egen medicin, som i sig selv er hel uden de bivirkninger, man eksempelvis ser med binyrebarkhormon, som har været alternativet tidligere.

Hele behandlingen tager cirka 30-40 minutter.

Det giver næsten selv sig, men det skal selvfølgelig nævnes, at denne behandlingsform er langt mere skånsom for kroppen end de tidligere anvendte metoder. Populært sagt er denne type "blodblokade" kun forbundet med en bivirkning, nemlig at én blokade ikke er nok, der skal to-tre stykker til for at få den mest optimale effekt. Man giver blokaderne med cirka en uges mellemrum, og der skal ikke tages synderlig hensyn efterfølgende. Man skal dog samme dag, som indsprøjtningen er givet, ikke dyrke nogen former for motion, men dagen efter kan man sagtens gå i gang igen.

Annonce

Genoptræning

Behandlingen kan anvendes til bruskskader i led, hvor plasmaet kan være medvirkende til, at brusken får de bedste forudsætninger for at gendanne sig. Dette gælder også ved slidgigt. Irritationstilstande i sener som kontorskulder, tennisalbue, akillessene- eller knæskalsene-problemer kan afhjælpes med PRP-behandling, og forskning viser, at selv sener, som har været irriteret meget længe og dermed har taget permanent skade, heler pænere op end før. Man kan meget hurtigt indenfor få dage mærke en tydelig forskel på symptomerne, og man kan derfor hurtigt komme i gang med hverdagen igen.

Alle behandlinger med PRP følges op med et genoptræningsforløb, så sener, muskler og led genoptrænes for at få det mest optimale ud af behandlingen og naturligvis for at undgå fremtidige skader.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce