Annonce
Kultur

Ny biblioteksplan kræver millioner

Står det til Aarhus, kan ordet bibliotek snart henvises til glemmebogen. Medborgercentre og multihuse skal afløse de nuværende 18 lokalbiblioteker i det udspil, som kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) onsdag sendte ud i offentlig høring. Et udspil som over de kommende år vil kræve investeringer på 35-50 millioner kroner.

Står det til Aarhus, kan ordet bibliotek snart henvises til glemmebogen. Medborgercentre og multihuse skal afløse de nuværende 18 lokalbiblioteker i det udspil, som kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) onsdag sendte ud i offentlig høring. Et udspil som over de kommende år vil kræve investeringer på 35-50 millioner kroner.

Vision. Det vil koste 35-50 mio. kroner at omdanne biblioteker i forstæderne til medborgerhuse og multihuse.

»Det er vigtigt for mig at se kommunen som en helhed. Derfor skal vi også prioritere yderområderne og ikke kun midtbyen. Vores 18 lokalbiblioteker arbejder med at omdanne sig til medborgercentre, som er en gentænkning af biblioteket. Medborgercentrene indeholder foruden de traditionelle biblioteksydelser også andre typer af tilbud. Aktiviteter, der er tilpasset og udspringer af det omgivende samfund,« begrunder kulturrådmanden det udspil, som han, når høringsfasen er forbi, regner med at kunne præsentere for byrådet i februar næste år.

Annonce

Det er det politiske flertal bag det seneste budgetforlig, som i fællesskab har formuleret den nye strategi med medborgercentre og multihuse. Foreløbig er der kun afsat en million kroner i hvert af årene 2015 og 2016 til formålet. Og det rækker ikke langt i forhold til den ambitiøse plan, som det ifølge rådmanden vil kræve 35-50 millioner kroner at realisere.

Hovedpunkterne i planen ser således ud:

Fra 2015 åbent ubemandet udlån på de tre største medborgercentre i Viby, Åbyhøj og Højbjerg.

I 2015 nyt kombi-bibliotek i Hasselager-Kolt.

Nyt medborgercenter i Højbjerg til afløsning af det nuværende. Kan måske etableres omkostningsfrit hvis beliggenheden bliver Højbjerg Plads, mens en placering ved Lyseng vil kræve 7-8 mio. kroner.

Senest i 2017 nyt bibliotek i Gellerup. Anslået pris: 7 mio. kroner.

Medborgercenter ved Egelund-hallerne mellem Malling og Beder til afløsning for biblioteket i Beder. Anslået pris: 7-12 mio. kroner.

Medborgercenter i Solbjerg til afløsning for biblioteket på Solbjerg skole. Anslået pris: 7-8 mio. kroner

Renovering af Risskov Bibliotek. Anslået pris: 5,5 mio. kroner.

Evt. nyt medborgercenter i den nye bydel i Lisbjerg. Anslået pris: 9-10 mio. kroner og en årlig driftsudgift på 750.000 kroner.

Desuden skal beboerhuse sundhedsydelser og beskæftigelsesindsatsen i fremtiden også tænkes ind i forhold til medborgercentrene.

Men også det nye Dokk1, der står klar på havnefronten næste sommer til afløsning for hovedbiblioteket i Mølleparken, er omfattet af planen. Her skal blandt andet etableres et udviklingsmiljø for læring og innovation, »FAB LAB«. Anslået pris: 3 mio. kroner og en årlig driftsudgift på 2,6 millioner kroner. Endelig lægges der op til en række tiltag på det digitale og borgerservice-området.

»Der er i første omgang tale om en ønskeseddel, for vi har ikke penge til umiddelbart at føre alle planerne ud i livet. Så det må bero på kommende budgetforhandlinger i hvilket tempo, planen kan gennemføres. Det er et meget enigt kulturudvalg, der står bag visionerne, så man kan sige, at kursen er udstukket, siger kulturudvalgsformand Steen B. Andersen (S), der også er formand for Danmarks Biblioteksforening.

»Kulturudvalget er i det hele taget godt repræsenteret i bibliotekskredse, og det afspejler sig også i planen,« tilføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce