Annonce
Livsstil

Ny bistro har slået dørene op - bringer Mejlgade tættere på Middelhavet

Sådan ser der ud på Just Bistro, hvor prisniveauet er lavt, men kvaliteten i top ifølge indehaver Joser Marcus. Foto: Michael Svenningsen

Ny bistro med sydlandsk koncept: Mejlgade er kommet tættere på Middelhavet

AARHUS: En café i Bagdad, i Kairo eller i Ankara. I Grækenland, i Libanon eller måske endda i Spanien eller Italien.

Just Bistro, som den hedder, har lidt af det hele. Her er ægte tæpper på gulvene, rødhvidternede gardiner for ruderne og borde, stole, vaser, telefoner, billeder, olieflasker og kridttavler i et stort, men kontrolleret sammensurium.

Stort er her ellers ikke. Just Bistro ligger i en baggård til Mejlgade i et lille lokale med plads til cirka 20 gæster, men der er noget charmerende og fremmed over at skulle ind bagved gadens trængsel for at træde ind i en anden verden.

Værten og indehaveren herinde hedder Josef Marcus, og han åbnede bistroen i januar. Navnet Just Bistro er lige ud ad landevejen - just betyder "bare" på engelsk, og det er "bare" en bistro, slår han fast.

- Og det er også bare mad, men det er god og frisk mad. Mad er min hobby, jeg elsker at spise den, at lave den og rejse verden rundt for at blive inspireret af den, siger Josef Marcus.

Annonce

Mad er min hobby, jeg elsker at spise den, at lave den og rejse verden rundt for at blive inspireret af den.

Josef Marcus, Just Bistro
De rigtige og friske varer er en central del af konceptet på Just Bistro. Foto: Michael Svenningsen

Originalitet i maden

Josef Marcus har boet 30 år i Danmark, 20 af dem i Aarhus, og er oprindeligt fra Grækenland, men har også egyptisk blod i årerne.

Det passer perfekt til hans nye bistro, hvor maden netop er med Middelhavsområdet i fokus med alt fra fyldte pitaer, souvlaki (mad på spyd) og mezze (småretter) til burger, bagte auberginer og tapas.

- Med tapas mener jeg ikke chorizo, skinke og oliven, men tapas i den rigtige forstand, som er rester lavet som småretter - det kan være hvad som helst, jeg har noget til overs af eller bare noget, jeg har lyst til at lave af råvarer, jeg har tilbage. For sådan er det her. Det er vigtigt for mig, at alt er lavet originalt. Så når jeg laver souvlaki, laver jeg det som i Grækenland og serverer det med tzatziki og friske tomater og løg, forklarer Josef Marcus.

Han tilføjer, at han kun bruger friske råvarer, ligesom han laver alt fra bunden og tilbereder det hele frisk.

- Jeg går også meget op i, at mine retter er afbalancerede i smagene, og jeg er åben for at lave lige præcis, hvad folk bedst kan lide, så længe jeg har råvarerne. Min egen yndlingsret, måske min signaturret, er kylling grillet hel med specialkrydderier og serveret med en parmesan-cremesauce, bagt aubergine og hjemmelavede pommes frites, slutter Josef Marcus.

Just Bistro holder åbent til både frokost og aften, og laver også maden som takeaway.

Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce