Annonce
Danmark

Ny bog går tæt på ondskaben: Politiet fandt 21 poser med kvindelige kønsdele i danskers fryser i Sydafrika

Sidste gang Helle Maj taler med Peter Frederiksen er den 15. marts 2018, da han modtager sin straf. Hun spørger ind til et par navne i USA, hvor journalistparret mener, at Peter Frederiksen står bag et dobbeltdrab på to børn. Foto fra bogen

Helle Maj kalder ham Danmarks mest dæmoniske dræber. I bogen "Tækkemanden" fortæller hun historien om den danske mand, der blev kendt verden over, da politiet fandt 21 poser med kvindelige kønsdele i hans fryser i Sydafrika. I den periode, Helle Maj læste Peter Frederiksens dagbøger, vaskede hun sine hænder meget grundigt og tit. Men ikke alt kan vaskes af med vand og sæbe.

Det er mod slutningen af interviewet, forfatteren pludselig selv stiller et spørgsmål:

- Må jeg høre engang - kan du holde ud at læse den bog, eller er den for frastødende? Det er der nogen, der synes, siger Helle Maj.

Det er hende, der har skrevet "Tækkemanden", som udkom i denne uge. Og det er hendes mand, fotograf Jørn Stjerneklar, der har taget billederne og har været hendes makker på en vanvittig researchtur fra Sydafrika og Lesotho i Afrika til Gl. Holte og Nordsjælland. En tur med ét formål: At komme tættere på Peter Frederiksen.

Det er ham, der er tækkemanden. Han mestrer et fint gammelt håndværk, hvor man syr strå fast på tagkonstruktionen med tyk ståltråd. Men det er de andre ting, han gør, som kan virke frastødende. Og det er nogle af de ting, der gør, at han lige nu bor i en underjordisk celle i det mest sikre fængsel i hele Afrika. Her sidder han isoleret 23 timer i døgnet, og han er ikke i direkte kontakt med andre mennesker. Hverken med de andre indsatte, som er bandeledere, massemordere eller med dem, der har voldtaget børn, eller med fangevogterne.

- Vi ville finde ud af, hvem Peter Frederiksen er. Det var vores mål med denne her bog, siger Helle Maj og peger på bogen.

Annonce

Helle Maj

Helle MajFødt 1963 på Frederiksberg.

Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole og Politiken 1984-1988.

Startede produktionsselskabet Mayday Press med fotograf Jørn Stjerneklar i 1989. Flyttede til Afrika samme år, først Namibia, så Uganda og Kenya. I 2000 tilbragte hun tre et halvt år i USA, hvor hun dækkede it-stof for Børsen. Herefter vendte hun tilbage til Kenya.

I 2005 rykkede Mayday Press til Sydafrika.Jørn StjerneklarFødt 1957 på Amager.

Gik freelance som selvlært fotograf i 1983.

Rejste Sydamerika og Afrika tyndt allerede i 1970'erne og 1980'erne, før han med Helle Maj stiftede Mayday Press i 1989 og flyttede til Kenya. Var i USA 2000-2003, Kenya 2003-2005. Og Cape Town fra 2005 til i dag.

Aage Frederiksen sammen med en meget ung Peter Frederiksen på job i Nordsjælland. De to havde et meget tæt forhold. Foto fra bogen

Storvildtjægeren

Der er mindst én historie om Peter Frederiksen, som du nok har hørt om i forvejen. Det gik hele verden rundt, da politiet i september 2015 fandt 21 poser med afskårne kønsdele fra kvinder i den 63-årige danskers kummefryser i den sydafrikanske by Bloemfontein. Det var hans egen kone, Tshidi, der kontaktede politiet, da hun fandt poserne, mens hun ledte efter noget kød til aftensmaden. Hun fortalte også politiet, at hendes mand havde skåret hendes kønsdele af uden at få lov.

Det skulle blive fatalt for hende at gå til politiet, men det vender vi tilbage til.

For Helle Maj og Jørn Stjerneklar begynder historien om den danske tækkemand længe før nogen vidste, hvad han gemte i fryseren. Og hvad han i øvrigt gemte af sorte hemmeligheder. De møder ham første gang i november 2014 i en hotelbar. Han har en løvetand i en lædersnor om halsen og ligner en type, de kender alt for godt fra de 25 år, parret har dækket Sydafrika som henholdsvis journalist og fotograf.

- Der er mange pralerøve blandt de europæiske storvildtjægere, man møder hernede, og han var den der brovtende type med store armbevægelser, som snakkede meget om sig selv, siger Jørn Stjerneklar.

Helle Maj på arbejde for politiet, i forbindelse med ransagning af Peter Frederiksens depot. På jorden ligger blandt andet Lars von Triers film "Antichrist", som Peter Frederiksen var helt vild med. Foto fra bogen

Makkerskab med politiet

Alligevel bliver de tilpas nysgerrige over hans vilde historier på kanten af loven. Han bor i Afrika, fordi han er efterlyst i Danmark efter flere grove overtrædelser af våbenloven. Han vil gerne have, at Helle Maj skal skrive hans utrolige historie:

- Jeg har en historie, som er bedre end "Den sorte enke", siger han til hende.

Det er titlen på Helle Majs første bog om, hvem der i virkeligheden stod bag drabet på den danske millionær Preben Povlsen i Sydafrika.

Da de mødes med ham igen i hans hjem, bruger de meget tid sammen. Efter tre dage rejser de vantro de 1000 kilometer hjem til Cape Town, hvor de bor. Med sig har de mere end 12 timers filmet interview, som senere bliver kernen i dokumentaren "Hvid mands dagbog". Og som nu er afsættet til en bog, der følger den danske våbenhandler helt tilbage til barndommen i Gl. Holte.

Bogen er også historien om et uhørt tæt samarbejde mellem det sydafrikanske politi og den danske journalist og hendes mand. Helle Maj fortæller politiet, at hun ved, Peter Frederiksen noterer alt ned i sine dagbøger. Og hun ender med selv at være den, der oversætter de danske dagbogsnotater til engelsk.

- Der træder vi over en linje, hvor vi får adgang til bevismateriale, og så kan vi ikke dække sagen journalistisk mere, siger Helle Maj.

Hun laver en aftale med politiet, og hun og Jørn Stjerneklar bliver en vigtig del af efterforskningen. Til gengæld må de ikke offentliggøre noget før efter retssagen.

Fotograf Jørn Stjerneklar i samtale med Peter Frederiksen i byretten i Bloemfontein juni 2016. Under hele retsforløbet snakker de to sammen. På trods af at Peter Frederiksen mener, både Maj og Stjerneklar er nogle "røvhuller". Foto fra bogen

Ingen straf for omskæringer

Dommen falder i marts 2018: To gange livsvarigt fængsel for en stribe forbrydelser. Heriblandt at have bestilt drabet på sin kone, Tshidi, mens han sad i fængsel og for voldtægt og andre overgreb på sin steddatter.

I retten slår en socialrådgiver fast, at Peter Frederiksen ikke kan rehabiliteres. Det sker med ordene: Enhver rehabiliteringsproces starter med erkendelsen "Jeg har handlet forkert". Det føler Peter Frederiksen ikke, at han har.

Og dommeren slutter med at sige: Jeg kunne have besluttet ikke at idømme dig to livstidsdomme, hvis jeg havde haft sympati over for dig. Det er jeg ikke parat til. Jeg tager hensyn til forbrydelsens grovhed og samfundets interesse.

Ironisk nok fik Peter Frederiksen ingen straf for de kvinde-omskæringer, som gjorde ham til en gruopvækkende nyhedshistorie i hele verden.

- Det er forbudt at skære i folk, hvis man ikke er læge, i Sydafrika. Men de har sjusket, så da sundhedsloven blev opdateret, glemte de at få en strafferamme for overtrædelse af loven med, siger Helle Maj.

Men der er rigeligt med strafferammer til en mand som Peter Frederiksen. I "Tækkemanden" trækker Helle Maj tråde fra Peter Frederiksen til flere andre mord, som ikke var en del af retssagen mod ham. Og til anden kriminalitet.

Men bogen følger også sporet baglæns tilbage til en barndom, som bestemt heller ikke er for sarte sjæle. Helle Maj har gennemført 180 interviews med blandt andre efterladte, ofre, politifolk, familie og elskerinder.

- Det har været et puslespil at få kortlagt Peters barndom, siger Helle Maj.

Forfatter og journalist Helle Maj og hendes mand, fotograf Jørn Stjerneklar lider begge af postruamatisk stresslidelse efter mange traumatiske oplevelser i Afkrika. Oplevelserne med Peter Frederiksen fik symptomer til at blusse op igen. Foto fra bogen

- Han vil rydde os af vejen

Peter Frederiksen har vist sig at have særdeles gode forbindelser, og har kunnet boltre sig på et kontinent, hvor bestikkelse åbner døre, og hvor penge kan få fjernet mennesker, der er i vejen, hvis man er kynisk nok.

Det er tækkemanden, og han er også kommet helt ind i hovederne på Helle Maj og Jørn Stjerneklar. Især da det undervejs i kautionssagen i 2016 viste sig, at Peter Frederiksen ved en fejl havde fået deres adresse i Cape Town.

- Da var vi bange for ham, siger Helle Maj og suppleres af sin mand:

- Jeg fik en mavepuster, for han er superfarlig. Det farligste menneske, jeg har mødt, tror jeg, siger Jørn Stjerneklar.

I forvejen er Maj og Stjerneklar mærket af mange års dækning af vold, krig og sult.

- Vi har jo begge to været udsat for alle mulige grimme ting, og lider jo af ptsd (posttraumatisk stresslidelse, red.), men det går jo i sig selv for det meste. Men når det så bliver så kontant, at nu kan han få fat i os, og vi holder øje i bakspejlet, så får man et tilbagefald. Det gjorde vi begge to. Heldigvis ikke samtidig.

- Jeg fik sådan nogle træthedsanfald. Jeg kunne stå op om morgenen efter at have sovet godt, og så en time efter skulle jeg bare sove igen, siger Helle Maj.

- Og jeg havde nætter, hvor jeg ikke sov, fordi det kværner rundt i hovedet, siger Jørn Stjerneklar.

- Vi har lært, at vi kan klare det ved at tale om det med hinanden og erkende, at vi indimellem må søge professionel hjælp. Hvis du ikke har nogen at snakke om følelser med, så bliver du skør, siger Helle Maj.

Og Peter Frederiksen flytter nok ikke helt ud af hovederne på de to:

- Jeg er sikker på, at han oppe i sit hoved har besluttet sig for, at vi skal ryddes af vejen, hvis det bliver muligt, siger Helle Maj.

"Tækkemanden" udkom på People's Press den 14. november. Forfatter Helle Maj og fotograf Jørn Stjerneklar står bag bogen, der afdækker Peter Frederiksens liv.

Som Peter Madsen

- Føler I egentlig, at I har været heldige at få fingrene i den her historie eller det modsatte ?

- Jeg vil sige det sådan, at hvis der igen er en, der kontakter os og siger, at han har en historie, der er bedre end Peter Frederiksens, så siger jeg: Nej tak. Find en anden journalist. Men det har været spændende og en opgave, jeg ikke ville have været foruden, siger Helle Maj.

Hun gik i gang med bogen for at finde ud af, hvem Peter Frederiksen egentlig er. Det har hun ikke fundet ud af, erkender hun:

- Han er uden for kategori. Han kan voldtage små børn, han kan skære i kvinder, han kan dræbe, han kan bestille drab, han er kannibal, han er storsvindler, han er en gemen tyv, han har rockerforbindelser, laver bomber og sælger våben, og han er charmerende. Jeg kan ikke forstå ham, siger Helle Maj.

Hun har interviewet to psykiatere, og når de skal sætte ord på, er det "psykopat" og "polymorf pervers". Samme betegnelse som morderen Peter Madsen, der skamferede og dræbte journalisten Kim Wahl om bord på sin ubåd.

Vi er tilbage ved Helle Majs spørgsmål: Er bogen for frastødende? Selv mener hun, at den er spændende.

- Måske skulle vi bare have lavet den som en fiktiv roman og kaldt den en krimi, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce