Annonce
Livsstil

Ny bog gør op med uderummets myter og indgroede vaner: Din have - dine regler

Kenn Römer-Bruhn elsker kompost. Derfor var det selvfølgelig oplagt at have et kapitel med i den havebog om netop det emne. Han er desuden indehaver af en af Københavns største private haver på 13.000 kvadratmeter, hvor han fotograferer og holder havekurser og finder inspiration til sin podcast og sit haveunivers www.blomsterhaven.dk. Medforfatteren til havebogen, Nanna Louise Teckemeier, var redaktør på havebladet Alt om haven, der lukkede i 2020. Foto: Kenn Römer-Bruhn
Så blev det maj, og haven kalder. For nogle giver det konstant dårlig samvittighed, men for de to forfattere til bogen ”Din have - dine regler” skal haven frem for alt være en fritidsfornøjelse, ikke et fritidsjob. De advokerer for en holdningsændring og gør samtidig op med myter, dogmer og indgroede vaner i havelivet.

Bliver du usikker, når snakken falder på beskæring af æbletræer eller deling af stauder? Eller er du den, der for længst stresser over listen af gøremål i forårshaven og føler dig overvældet, længe før du har fået havehandskerne på? Over mængden af mos i græsplænen, skvalderkål i bedet, eller at hækken skal klippes inden sankthans?

Så er der netop udkommet en bog til dig med titlen ”Din have - dine regler”. På 250 sider giver de to erfarne haveskribenter Kenn Römer-Bruhn og Nanna Louise Teckemeier deres bedste bud på en guide til en skøn have uden stress. Og særligt det sidste ligger dem meget på sinde.

- Vi vil gerne advokere for en holdningsændring blandt haveejere. Haven skal være en fritidsfornøjelse og ikke et fritidsjob. Sig farvel til havearbejde og sig goddag til havehygge. Og lad dig ikke drukne i den flod af råd og regler, du kan google dig frem til. I haven er det dig, der bestemmer, og du har ikke andre pligter end dem, du giver dig selv, pointerer Nanna Louise Teckemeier, der var redaktør for havebladet Alt om haven frem til første bølge af corona i 2020, hvor bladet måtte lukke.

Annonce

Her arbejdede Nanna Louise Teckemeier sammen med Kenn Römer-Bruhn, der var fotograferende haveskribent, og sammen tog de sig af bladets brevkasse. De dannede sig hurtigt en fornemmelse af, hvad der optog havefolket. For der var nogle spørgsmål, der altid gik igen, og emnerne kredsede om græsplænen, hækken, blomsterbedet og roserne, beskæring, ukrudt, kompost og dyrkning i krukker og højbede. Det er også de typiske elementer i en have, og derfor gav det god mening for makkerparret at inddele bogen i overordnede kapitler med disse temaer.

Haven er din egen

Hvert kapitel indeholder afsnit inspireret af spørgsmål, de ofte bliver stillet, og forholder sig til de mest udbredte haveråd, regler, myter og indgroede vaner - om de virker, og hvad du kan gøre som alternativ.

- Vi håber, at bogen kan minde den nye haveejer såvel som den garvede om, at haven er dit egen, et afgrænset uderum ejet af dig - og få alle til at give slip på forventningerne og ikke lade sig styre af billeder af flotte, farvekoordinerede blomsterbede på Instagram, som måske kræver mere tid, end du har, siger Nanna Louise Teckemeier.

I bogen sætter forfatterne fokus på ukrudt - og sætter spørgsmålstegn ved, hvad vi opfatter som ukrudt. Skvalderkål kan for eksempel også godt være smukke. Foto: Kenn Römer-Bruhn
Enkelte vilde planter skal holdes lidt i skak. Her er pæoner og prikbladet fredløs gode samarbejdspartnere i haven. Foto: Kenn Römer-Bruhn

Hun er særligt glad for kapitlet ”At være eller ikke være ... ukrudt”, der gerne vil give plads til en mere positiv indstilling at tænke haven på og gøre op med tendensen med, at folk mener, noget er ukrudt, hvis ikke selv har plantet det.

Langhåret vildskab eller trimmet golfbane? Om du er til den ene eller den anden slags græsplæne - eller måske en mellemting - tager havebogen dig i hånden, hvad angår plænepleje, myter, redskaber og gødning. Foto: Kenn Römer-Bruhn
Mange haveejere - og måske særligt de nye - er nervøse for at give sig i kast med roser. Men det er der ifølge forfatterne ingen grund til. Foto: Kenn Römer-Bruhn 

- Det mest stillede spørgsmål til haven, vi har fået, er nok: ”Er det her ukrudt?” Mange føler, at de af pligt skal skelne, men nogle vilde planter tager sig pænt ud. Andre breder sig voldsomt og kan tage magten fra andre planter, lyder det fra Nanna Louise Teckemeier, der sammen med Kenn Römer-Bruhn advarer mod en håndfuld af de mest aggressive arter og ellers anbefaler, at man giver resten - det uventede - en chance på et par sæsoner i haven for at se, hvad det kan blive til.

Få også inspiration til opdeling af haven i rum. På den måde kan en stor have blive lidt mere hyggelig at være i. Tænk i rummenes funktion, og tænk over, hvilken stemning og udtryk hvert rum gerne må have. Foto: Kenn Römer-Bruhn

- Brug tiden på elementer i haven, der gør dig glad, hvad enten det er formklippet stedsegrønt eller et farverigt blomsterbed, der passer sig selv. Og husk, det er helt legitimt at sige, at man meget godt kan lide mos i plænen.

Beskæring af frugttræer kan give nervøse trækninger hos den nye haveejer. Man kan google sig frem til mange forskellige anvisninger, men ifølge ”Din have - dine regler” kan du beskære, når det passer dig bedst: efterår, vinter og forår. Prøv dig frem, og vær ikke bange for at eksperimentere. Foto: Kenn Römer-Bruhn

”Din have - dine regler”

Af forfatterne Kenn Römer-Bruhn og Nanna Louise Teckemeier, begge erfarne haveskribenter.

250 siders guide til en skøn have uden stress. Udkom 31. marts 2022

Bogen henvender sig til både nybegyndere og erfarne haveejere, gør op med myter og dogmer på haveområdet og foreslår enklere måder at holde have på, uanset om man er til ”vild med vilje” eller stram minimalisme.

Følg de to haveskribenter, der deler ud af deres viden på: www.altanguru.dk og www.blomsterhaven.dk.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen siger farvel til AGF: 1.693 dage med 'Let's fucking go!'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Henrik Ochsner var et sjældent menneske i ordets fineste forstand

Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Aarhus

Classic Race Aarhus genopstår i miniformat søndag

Aarhus

Dårlig dømmekraft på sidste skoledag: Elever fik overrakt karameller med nåle i

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Aarhus

Vandrehistorien: Passer det, at Beder-Malling trækker dødbringende lyn til?

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Debat

Magt- og udstødelseskultur findes ikke kun på Herlufsholm: Det gennemsyrer hele konkurrencestaten og dansk politik

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Annonce