Annonce
Erhverv

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

- Når det kommer til taleskrivning, bliver man tit sendt tilbage til Sokrates og Aristoteles, hvor man drukner i græske begreber. Derfor er der brug for en bog som min, der på lettilgængelig måde formidler, hvordan man kan skrive en tale, selvom man ikke har en baggrund i kommunikation, mener Rune Kier. Pressefoto
Er du træt af tomme taler om grøn omstilling og CO2-mål? Så kan det være, at du skal kigge lidt i Rune Kiers nye bog "Klimataler", hvis formål er at klæde unge som gamle på til at tale klimakamp i et sprog, som modtagerne forstår.

Skanderborg: Hvordan taler man om klimaet uden at lyde frelst? Og hvad skal der til, for at få folk til at forstå alvoren i en klimakrise, så de handler? Netop de spørgsmål og flere til har den 42-årige antropolog og tidligere taleskriver Rune Kier længe beskæftiget sig med.

Først som taleskriver i 2013 for Martin Lidegaard i Ministeriet for Klima, Energi og Bygninger og senere for Kirsten Brosbøl i Miljøministeriet. Siden som kommunikationsansvarlig for Aquaglobe - Water Solution Center, hvor han fra 2016 til 2019 var med til at udbrede kendskabet til dansk vandteknologi, og efterfølgende som selvstændig, hvor han blandt andet har rådgivet Klimabevægelsen i Danmark om, hvordan man bedst bliver hørt.

Mange taler bliver hurtigt frelste og lyder som om, den der taler altid har vidst, hvad klimakrisen var. Men hvis du som publikum ikke genkende dig selv i det, så bliver det hurtigt svært at følge med

Rune Kier, forfatter til bogen Klimataler

Netop de erfaringer trækker han på i sin nye bog Klimataler med gode råd til, hvordan man bedst undgår dem.

Annonce

- Mange af de fejl, der går igen i klimakommunikationen, handler om, at folk falder i de samme faldgruber. Derfor er der, som jeg ser det, brug for en guide til folk, der skal tale om emnet, og som de kan slå op i uden først at skulle læse op på græsk retorik og filosofi, siger Rune Kier.

Den 192 sider lange bog, der udkom 10. oktober på Retorikforlaget, er derfor med vilje skrevet i et sprog, der gør det muligt for teenagere såvel som bedsteforældre at læse med. For klimahandling vedrører os alle, mener forfatteren.

Vis din frygt

- Målet med bogen er, at vi får en bedre dialog om klima og dermed får mere opbakning til klimahandling i tide, før de værste konsekvenser af krisen indtræder, siger Rune Kier, der har bygget sin bog op om ni konkrete råd til den gode klimatale.

- Det vigtigste råd er nok, at du skal stå ved det budskab, du har, og den måde, du ser verden på, siger han.

- Hvis du er bange for, hvad krisen medfører, skal du derfor ikke skjule, at du er bange. Og du skal ikke kalde det for andet end en krise, hvis det er det, du mener det er, siger forfatteren, der også advarer imod, at man i sin tale lyder alt for skråsikker.

- Mange taler bliver hurtigt frelste og lyder som om, at den, der taler, altid har vidst, hvad klimakrisen var. Men hvis du som publikum ikke genkender dig selv i det, så bliver det hurtigt svært at følge med, siger Rune Kier.

I bogen, som kan købes i de fleste online boghandlere, har forfatteren endnu flere råd, som foruden taler ifølge Rune Kier også kan bruges til et andet formål: den interne og eksterne kommunikation i landets virksomheder.

- Når virksomheder går all-in på den grønne omstilling, kan det være en skræmmende opgave. Her kan bogen være med til at udstikke en retning i forhold til at være mere formålsdrevet og værdibaseret på den grønne omstilling, så det hele ikke handler om KPI’er og andre måltal, siger han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Alvorlig ulykke med hestevogn midt i juletravlt Aarhus

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Podcast

Lyt: De rigeste i Danmark skovler penge ind - Bestsellerejer og Lego-milliardær mærker ikke meget til coronakrisen

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Annonce