Annonce
Mad og drikke

Ny bog: Kan du klare en måned uden alkohol?

“En måned uden alkohol” af Annie Grace . PR-foto
For tredje år i træk kører Sundhedsstyrelsen kampagnen “Hvid januar” med budskabet: “Bryd vanen. Prøv en måned uden alkohol og start det nye år sundere og med ny energi”. Er du fristet til at prøve, kan du i år hente inspiration og hjælp i en nyligt oversat amerikansk selvhjælpsbog.

Det er ikke kun Sundhedsstyrelsen, der opfordrer til, at man tager sine alkoholvaner op til revurdering ved at holde sig fra øl, vin og andre gode sager en hel måned. Den amerikanske selvhjælpsforfatter Annie Grace kommer også med opfordringen i sin seneste bog, der på dansk slet og ret hedder “En måned uden alkohol”.

Forfatteren havde på egen krop mærket, hvordan et enkelt glas vin efter arbejde stille og roligt med årene var blevet til et par flasker vin hver aften. Hun besluttede sig for at holde op med at drikke og udviklede en metode, som hun på ægte amerikansk vis gerne ville dele med andre. Mod betaling naturligvis.

Metoden består af tre faser: Awareness, Clarity og Turnaround, som giver akronymet ACT, der også er det engelske ord for at handle. På dansk bliver det en anelse mere kluntet til: Bliv bevidst, få klarhed, vend den om.

I bund og grund handler det om at sætte ord på, hvorfor man har lyst til alkohol. Det kan være, som hun skriver i indledningen: “Alkohol får mig til at slappe af”. Næste skridt er at få klarhed over, hvorfor man tænker sådan. Det kan være referencer til film og serier eller forældres alkoholvaner. Det handler også om at få afklaret, hvad det vil sige at slappe af. Er der for eksempel videnskabeligt belæg for, at alkohol får dig til at slappe af? Når man så har gjort regnskabet op og fundet ud af, hvor meget hold der er i den oprindelige antagelse, at “alkohol får mig til at slappe af”, og hvor meget vanetænkning der er, vender man det hele på hovedet. Her bruger Annie Grace eksempler fra sit eget liv: Alkoholen giver hende tømmermænd, dårlig samvittighed og er årsag til mange skænderier med kæresten.

Formålet med teknikken er at skabe et alternativt perspektiv på den enkeltes forhold til alkohol.

I indledningen får man en række gode råd, inden man kaster sig ud i “eksperimentet”, som hun kalder det. Størstedelen er dog banaliteter som for eksempel at drikke rigeligt med vand, få masser af søvn, dyrke motion og spise sundt.

Hvert kapitel er tilegnet en dag i eksperimentet, der skal hjælpe læseren med at forstå de mange fælder og vanetænkninger, der er i forhold til alkohol. Her kan man også finde nogle værktøjer til at takle situationer, hvor en kold pilsner føles som det mest naturlige i verden. En slags daglig opfordring og klap på skulderen.

Herudover er der en række bonus-kapitler, hvor man ved hjælp af ACT-teknikken skal gøre op med forudindtagede, kulturbestemte antagelser om alkohol. Netop disse afsnit bliver ret repetitive og i længden overflødige.

De 30 dags-kapitler indledes med et motiverende citat og afsluttes med dagbogsindlæg fra mennesker, der har været igennem eksperimentet. Det er alt sammen meget amerikansk og harmonerer ikke med mit temperament, men for andre kan det være lige det, der skal til for at kaste sig ud i en måned uden alkohol.

Annie Grace “En måned uden alkohol - et gennemprøvet eksperiment, der virker” Oversat af Kirsten Kincaid 312 sider Vejl. pris 249,95 kroner Tre stjerner

Annonce

Tre gode grunde til at holde hvid januar

Søvn: Du falder lettere i søvn med alkohol. Men du sover dårligere. Uden alkohol får du et bedre søvnmønster med mere af den dybe søvn.

Sundhed: Der er næsten lige så mange kalorier i alkohol som i fedt. Derfor er en alkoholfri måned en måde hvorpå man kan begrænse sit kalorieindtag.

Økonomi: Du sparer penge. Det kommer selvfølgelig an på dit forbrug – og hvor ofte, du går i byen i løbet af en måned.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];