Annonce
Aarhus

Ny bog: Marie Lock-Hansen blev myrdet af sovjetisk hyret lejemorder

Ægteparret Lock-Hansen i boligen, hvor Marie Lock-Hansen 10. november 1967 faldt for tre kugler. Privatfoto fra Århus Stiftstidende arkiv

Mordet på Marie Lock-Hansen, som på fredag runder det 50. år som uopklaret, var et resultat af den kolde krig. Det blev orkestreret af en aarhusiansk advokat med en sovjetisk hyret lejemorder, hævder forfatter i ny bog om dansk kriminalhistories største og mest myteomspundne drabssag.

Højbjergmordet: På fredag den 10. november er det præcis 50 år siden, 43-årige Marie Lock-Hansen blev dræbt af tre pistolskud i sit og ægtemanden Oscar Lock-Hansens hjem på Hestehavevej 2B i Aarhus-forstanden Højbjerg.

Drabsmanden er aldrig blevet pågrebet, men adskillige teorier om både gerningsmand og motiv har været fremsat. Nu fremsættes endnu én: Sovjet-magten stod bag drabet, der blev udført af en københavnsk lejemorder og med en hård kerne fra den spektakulære, private danske efterretningstjeneste i 50'erne og 60'erne, "Firmaet", som medspiller.

Det fremgår af en ny bog om mordet, "Mysteriet om Marie." Den er skrevet af forfatteren Knud Simonsen fra Ugelbølle på Djursland. Bogen præsenterer han som en dokumentarisk roman.

- Det er ikke det samme som en dokumentaristisk bog. Det er en roman, men den tager udgangspunkt i faktiske forhold og virkelige hændelser, siger Knud Simonsen til avisen Danmark.

Men der er ingen fiktion i bogens hovedpointe, at Sovjetmagten stod bag drabet, hævder han - uden dog at levere skyggen af bevis.

Annonce
Forfatten Knud Simonsen sender ny bog på gaden om Højbjergmordet. Heri hævder han, at Marie Lock-Hansen blev dræbt af en lejemorder, hyret af sovjetiske agenter. Arkivfoto: Henrik Ask

"Firmaet"


  • "Firmaet" var en privat antikommunistisk efterretningstjeneste, der blev oprettet af højreorienterede tidligere modstandsfolk, der frygtede en kommunistisk magtovertagelse i Danmark. Det skete i 1948 på foranledning af det kommunistiske kup i Prag. Tjenesten ophørte i 1963.
  • Tjenesten var hemmelig, men var kendt og accepteret af skiftende statsministre og andre toppolitikere og støttet af CIA. Det blev afsløret af daværende statsminister Jens Otto Krag i 1975, da han i beruselse talte over sig til DR's Washington-korrespondent Chr. Winther. Oplysningerne er yderligere bekræftet i en rapport fra Forsvarets Efteretningstjeneste i 1963.
  • Formålet var at indhente oplysninger om og skade Danmarks Kommunistiske Parti. Det skete bl. a. ved en årelange aflytning af DKP's næstformand Alfred Jensens bolig i København og ved at producere falske DKP-breve og skrivelser, der blev runddelt internt i partiet. Det spillede en afgørende rolle for sprængningen af partiet og eksklusionen af formanden Aksel Larsen, som efterfølgende dannede SF i 1958.
  • En fremtrædende socialdemokrat, Kjeld Olesen, indrømmede i 1998, at han som ung mand deltog operationelt i aflytningerne. Kjeld Olesen var medlem af Folketinget 1966-1987, forsvarsminister 1971-1972 og udenrigsminister 1979-1982.
  • Kilder: Dagbladet Information og historikeren Peer Henrik Hansens bog "Firmaets største bedrift - den hemmelige krig mod de danske kommunister", forlaget Høst & Søn 2005.
Forfatten Knud Simonsen sender ny bog på gaden om Højbjergmordet. Heri hævder han, at Marie Lock-Hansen blev dræbt af en lejemorder, hyret af sovjetiske agenter. Arkivfoto: Henrik Ask
Ægtepagten, som ifølge endnu en bog blev årsagen til drabet på Marie Lock-Hansen. Arkivfoto: Karsten Bjørno

Dræbt på grund af sprogfejl

Argumentation tager afsæt i tidligere fremsatte påstande om, at Marie Lock-Hansen havde udenomsaffærer, og at hun blev dræbt af en af sin mands advokater.

- Sammen med en jurist, Jens Erik Mehlsen, er jeg dykket ned i arkiver og har fundet materiale, der ikke er blevet tillagt betydning af politiet. Når vi lægger alt det sammen, er jeg slet ikke i tvivl om, at Marie Lock-Hansen på advokatens foranledning blev dræbt af en mand hyret af sovjetiske agenter. Men det var ikke meningen, hun skulle dræbes, hun skulle kun skræmmes. Men sprogligt baserede misforståelser i opgaveoverdragelsen fra de sovjetiske agenter fik et fatalt resultat, siger Knud Simonsen.

Advokaten er i en tidligere bog, af Jørgen Skovsted, udokumenteret blev udråbt som morderen - og med navns nævnelse: den dengang kendte Aarhus-advokat Hugo Schmidt. I Knud Simonsens bog er han anonymiseret og har kun initialerne til fælles med virkelighedens advokat: I bogen hedder han Henrik Schou og er ikke den, der har fingeren på aftrækkeren. Han foranlediger blot drabet.

I dette hus på Hestehavevej i Højbjerg blev Marie Lock-Hansen dræbt. Det har ført til stribevis af teorier og bøger om drabet. Den nyeste, en roman, udkommer på fredag 10. november, på 50 års-dagen for drabet. Arkivfoto: Ib Rahbek Clausen

Afpresning og udenoms-sex

Drabet blev ifølge bogen udløst af en ægtepagt mellem Marie og Oscar Lock-Hansen. Ægtepagten fandtes i virkeligheden og var indgået få dage før drabet. I realiteten ville den blanke den velhavende civilingeniør Oscar Lock-Hansen fuldstændigt af i tilfælde af skilsmisse.

I bogen er det det, hun ønskede: Skilsmisse. Hun afpressede advokaten til at levere den ægtepagt, hun ønskede. Det kunne hun ifølge bogen gøre af to grunde: Dels havde hun haft et længerevarende seksuelt forhold til advokaten, dels havde hun i sin lille trykkerivirksomhed i villaen i Højbjerg - som også fandtes i virkeligheden - fremstillet hemmelige dokumenter og skrivelser for en aflægger af "Firmaet," som advokaten var involveret i.

I virkelighedens verden opererede "Firmaet" fra 1948 til 1963, hvor det arbejdede på at skade og undergrave det kommunistiske parti.

Blandt andet dagbladet Information har ad flere omgange afdækket forholdene bag "Firmaet." Dets eksistens og aktviteter, herunder ulovlige aflytninger af ledende kommunister, var stiltiende godkendt af flere statsministre og støttet af CIA. Det var skabt af tidligere modstandsfolk og andre, som frygtede en kommunistisk magtovertagelse i Danmark.

Ifølge Knud Simonsens bog fortsatte en kerne af "Firmaets" folk de antikommunistiske aktiviteter efter 1963. En af de ledende skikkelser udførte således femte kolonne-virksomhed som medlem af Danmarks Kommunistiske Parti. Her var man i den grad træt af de mange desinformerende tryksager, der undergravede partiets arbejde og yppede internt kiv og splid - en irritation, der blev delt i Moskva, der ikke havde brug for uro på bagsmækken i den kolde krigs kamp om verdensherredømmet.

Ad den vej lykkedes det, hævdes det i bogen, de danske antikommunister, der absolut ikke havde brug for afsløring af deres ulovlige aktiviteter, at få sovjetiske agenter til at hyre en dansk mand af anløben kaliber til at lukke munden på den trykkeriindehavende forstadsfrue i det jyske.

I dette hus på Hestehavevej i Højbjerg blev Marie Lock-Hansen dræbt. Det har ført til stribevis af teorier og bøger om drabet. Den nyeste, en roman, udkommer på fredag 10. november, på 50 års-dagen for drabet. Arkivfoto: Ib Rahbek Clausen

- Vanvittig teori

En af mordsagens kerneefterforskere, den i dag pensionerede kriminalkommissær, Preben Nibe, har ikke læst bogen, kun fået refereret konklusionen. Den imponerer ham ikke.

- Konspirationsteorierne slutter aldrig, dette er endnu en, og den er vanvittig, siger Preben Nibe.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Er du agil nok til fremtiden?

Er du parat til fremtiden med en kampklar hjerne og følelsesmæssig agilitet? Hvis du ikke aner, hvad agil betyder, så læs med, for det er ordet, som du skal flashe i din jobansøgning og til mus-samtaler i øjeblikket. Agil er ifølge ordnet.dk afledt af at agere og betyder, at man kan agere hurtigt, let og smidigt i sine bevægelser. Mest forbinder jeg agil med hundetræning, men af for mig ubegribelige veje er det blevet oversat til, at man kan ”navigere i uvished, handle passende under pres, tage kalkulerede risici i ukendte territorier, innovere og skabe en stabil fremdrift i høj sø”, som det står på en hjemmeside, hos en af de mange konsulenter, der tilbyder at give dig en kampklar hjerne, emotionel agilitet og agil lederkompetence. Her kunne en og anden jo nok føle sig koblet af fra start. Det kan man måske også i Landbrugsstyrelsens stillingsopslag, hvor man søger en ny medarbejder i form af en agil coach og anvender ordet ”agil” 26 gange i annoncen, hvis jeg har talt rigtigt. Som så mange andre stedet rulles det agile koncept nu ud for fuld skrue, også på offentlige arbejdspladser. Det består af en række sikkert gode og brugbare metoder, der kræver mere indsigt end jeg har, men det er ifølge stillingsannoncen noget med Daily Stand-ups og en række agile ceremonier, hvilket lyder lige vel ”loge-agtigt” for mig. Indtil for nylig var det disruption, der blæste ind over det ganske land. Enhver arbejdsplads stod med risiko for at blive disruptet eller på mere lavdansk forstyrret af ”nogen”, der på grund af den globale digitale motorvej kunne udføre jobbet hurtigere, billigere og med mere individuelle services. Til konferencer gjorde forretningsfolk sig klar til kamp, når det lød fra talerstolen, at mange vil blive overflødiggjort i løbet af de næste 5-10 år. Så er der brug for disruption-eksperter, hvis ikke angstens sved skal få overtaget. Det med disruption er ved at være overstået. Altså ikke konkurrencen, men som de fleste hotte ord kan management konsulenter kun leve af dem i få sæsoner. Som fremtidsforsker lever jeg også som konsulent, og jo mere forvirring og rav i gaden nye ord kan skabe, desto bedre for mig. Når det regner på præsten, drypper det også i min biks. For som fremtidsforsker har man fokus på at vende skråen og vurdere nye ord og tendenser, og det er der heldigvis i tiltagende grad brug for. Jo mere man forstår de vigtigste megatrends og krydspresset imellem dem, jo større er chancen for ikke at blive grebet af panik og angst, også når de nye hektiske buzzword opstår. Hvad er så det næste? Det er forhåbentlig ordet ”nænsomhed” og det er ikke så blødt, som det lyder. For måske er nænsomhed den nye effektivitet? Mange af de frække ord kan hurtigt slå en hjem i utilstrækkelighedsludo, for hvem evner eller orker i virkeligheden at besidde evige kampklare agile hjerner og hjerter? I fremtiden skal vi – bedste bud – leve af innovation og udvikling blandt andet i forhold til den grønne opstilling. Derfor skal alle byde ind med sine kompetencer og betragtninger, for den gode ide respekterer ikke ledelseslag. Det kan snildt være Lise i omstillingen, der opfatter et signal fra en kunde, der kan give anledning til en bedre service fremover. En sådan åben innovation kræver, at alle tør komme med deres ideer og ikke er så stresslammede, at kreative tanker er gået i baglås. Måske skal vi i fremtiden være mere nænsomme med hinanden, ikke grine af fjollede ideer og fejl eller dømme hinanden ikke agile, bare fordi man insisterer på at nyde sin traditionelle madpakke i sine ikke-agile sutsko.

Annonce