Annonce
Aarhus

Ny bog om ældrebyrden som ressource

Forfatter Ulla Skovsbøl har udgivet bog om generationskløften mellem unge og gamle idag

Journalist og forfatter Ulla Skovsbøl står bag bogen Generationsmøder. Arbejdet med bogen har åbnet hendes øjne for de mange uudnyttede ressourcer, der ligger i mødet mellem generationer.

Annonce

Ældrebyrden. Udgifter, besvær, problemstillinger og generationstyveri, som Statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde det i sin nytårstale.

»Det er helt forkert,« siger journalist og forfatter Ulla Skovsbøl.

Vores retorik og opfattelse er negativ, når talen falder på især vores ældre. Det faktum, at de er i overtal, volder problemer. For hvem skal betale, når gamle skal passes og plejes i de sidste etaper af deres lange liv, der kun bliver længere og længere med tiden?

De ældre er en byrde. En byrde for samfundet, for den unge generation, der skal forsørge dem. Hver gang en ældre skal have en ydelse, så stjæler de fra de unge. Groft sagt.

Alt andet end byrde

Det sidste års tid har hun arbejdet med bogen Generationsmøder, der griber problemstillingen helt anderledes an. Hun har taget de positive briller på, og med syv forskellige eksempler viser hun i bogen, at der ligger masser af skjulte ressourcer i mødet mellem generationer.

»Jeg har besøgt en række børneinstitutioner og skoler, der samarbejder med plejehjem eller grupper af ældre. Hvert enkelt sted har vist mig, hvor store og mange kvaliteter, der er ved et generationsmøde,« fortæller hun.

Vi sidder i solen på Ulla Skovsbøls terrasse med udsigt ud over grønne skove og landligt idyl. Bogen ligger på bordet, hvor kaffen er skænket til en snak om bogens grundlæggende tema: Mødet mellem generationer og det - endnu - uopdagede potentiale, der ligger deri.

»Vi skal jo tænke på vores ældre som en ressource i stedet for en byrde. Og dag har vi jo med en gruppe mennesker at gøre, hvor rigtig mange er både aktive og raske, og så mener jeg jo, at jo mere vi anser de ældre for at være en ressource, jo mere bliver de det også.«

En god ven 60+

Projekt Bedste Ven er bare et af de syv initiativer, Ulle Skovsbøl er stødt på i sin research.

Projektet er blevet til på Socialministeriets initiativ, og der er givet 17,7 millioner kroner i støtte over fire år.

Og ideen med Projekt Bedste Ven er egentlig så simpelt, at det næsten er banalt.

Vi har en stor gruppe ældre i Danmark. Mange er gået på efterløn, men savner rent faktisk at have noget at tage sig til, at være noget for nogen og at kunne dele ud af den enorme erfaring, de har efter et langt liv på godt og ondt. De har meget at byde på endnu.

I den anden grøft har vi en gruppe unge mennesker og børn, der udelukkende har glæde af tid og opmærksomhed fra voksne. I nogle tilfælde er der endda tale om sårbare unge, der måske bliver mobbet, unge, der mangler et stabilt familienetværk eller børn, der mangler bedsteforældre. Socialministeriet anslår, at der findes cirka 15.000 sårbare børn og unge i Danmark.

Og selvom Ulla Skovsbøl godt kunne have sine betænkligheder ved, om unge og ældre overhovedet kan få glæde af hinanden, så er hun i dag overbevidst om det modsatte.

»Når jeg spurgte, hvad der var det vigtigste, de kunne give børn og unge, så svarede alle som det første: TID. Det at have tid til at se børnene, høre dem og tid til empati, er altafgørende for både de ældre og de unge,« forklarer hun.

Bogen Generationsmøder er en inspirationsbog, der henvender sig især til pædagoger, lærere og plejepersonale, men pensionistforeninger eller ældre, der gerne vil engagere sig i børn og unge, kan også få glæde af bogen. Generationsmøder udkommer den 31. maj på forlaget Frydenlund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Ihler fik debut for drømmeklubben: - Da jeg var lille, drømte jeg om at spille sammen med Nando Rafael

Annonce