Annonce
Kultur

Ny bog om dansk whisky

Ny bog sætter fokus på dansk whisky gennem 18 destillerier historie. PR-foto

ØSTJYLLAND: Ny bog sætter fokus på dansk whisky gennem 18 destillerier, her i blandt to i det østjyske; Sall Whisky og Brænderiet Enghaven.

- Det er enormt vigtigt for os at skabe en lokal whisky, hvor vi selv har kontrol over såning, dyrkning og høst af kornet, og når vi endeligt smager på den færdige whisky, kan vi udpege præcis den mark, hvor kornet er dyrket. Sådan lyder det fra Snævar Albertsson fra Sall Whisky i den nye bog "Dansk Whisky".

Bogen fortæller historien om hvert enkelt destilleri – deres begyndelse, deres udfordringer og deres tanker om whisky. Det er en bog om skabertrang, stædighed og velsmagende iværksætteri hele vejen fra Jammerbugten til Bornholm.

"Dansk Whisky" udkommer på Byens Forlag 5. oktober og er skrevet af journalist Per Gregersen. /kls

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce