AARHUS: Århus Stiftstidende har gennem 2019 fejret sin 225 år fødselsdag med en række markante begivenheder.
En udsolgt AGF-kamp, en jubilæumsfest, en gourmetmiddag på toppen af Aros og en lang række andre markeringer er det blevet til i løbet af året.
Torsdag kommer næste højdepunkt med udgivelsen af "Først med det Sidste."
En bog om avisens 225 års historie og ikke mindst de artikler fra hele verden og Aarhus, der næsten dagligt siden 1794 har fyldt avisen.
Bag bogen står journalist og tidligere direktør hos TV2 Østjylland, Peter Kramer, der har haft opgaven med at finde ud af, hvordan verdens forandring i de 225 år er blevet set fra Aarhus, gennem avisens spalter.
Men hvordan griber man opgaven an og vælger ud blandt 70.000 aviser og 225 års daglig dækning?
- Jeg er ikke historiker. Jeg har grebet det an som journalist og kigget på, hvad det er, der har været spændende og på dagsordenen i de 225 år. Bogen skal heller ikke ses som en forskningsmæssig gennemgang af årene, men en tour de force i, hvad der har optaget sindene i Aarhus, fortæller Peter Kramer.
- Det spændende ligger i at se, hvordan en avis, her Stiften, har anskuet verden og de store forandringer, der er sket omkring den i så mange år.
Det har været fantastisk at kaste sig ud i og samtidig se, hvordan avisen er gået fra sit internationale fokus, til hvad den er i dag i takt med, at der er kommet flere indbyggere til
Peter Kramer, forfatter af bogen
En øjenåbner
Bogens forfatter har fået hjælp til at vælge ud i billedmateriale og tegninger af avisens mangeårige fotograf Kim Haugaard, og hele processen med at koge brudstykker af avisens historie ned til en bog, har været en øjenåbner, fortæller forfatteren.
- Det har været en utrolig spændende og utrolig positiv oplevelse. Det har været fantastisk at se avisens holdning til begivenheder, især de sidste 150 år. Den entusiasme og engagement, man er gået til opgaven med, siger Peter Kramer.
Han fortæller, at det har været en aha-oplevelse at se, hvordan en trykt avis faktisk opførte sig mere som TV2 News tilbage i 1849, end man ellers lige skulle tro.
- Vi er vant til at se på Breaking News og gule bjælker, og vi tænker, det er kommet til i vores levetid, men det er det ikke. Selv i 1849, da de tyske husarer kom, sendte man ekstra udgaver og flyveblade ud dagen før rytterfægtningen ved Stjernepladsen. Man har hele tiden været opmærksom på begivenhederne og rykket efter dem, siger Peter Kramer.
Født som international avis
I dag er Århus Stiftstidende defineret som en lokalavis, hvor dækningen udspringer fra Aarhus.
Men faktisk blev avisen født med en erklæret målsætning om at være en international avis til århusianerne.
- Noget af det, der har været interessant, har været at se, hvad østjyderne har fået at vide, når der er sket store begivenheder ude i verden. Avisen er jo kommet til under den franske revolution, og mens guillotinerne har hugget løs, siger Peter Kramer.
- Det har været fantastisk at kaste sig ud i og samtidig se, hvordan avisen er gået fra sit internationale fokus, til hvad den er i dag i takt med, at der er kommet flere indbyggere til, lyder det fra forfatteren.
Aarhus var nemlig så lille i 1794, at det ikke gav mening at berette om det lokale. Der skete simpelthen for lidt, eller det der skete, gik alligevel fra mund til mund så hurtigt, så man måtte vende avisens øjne mod København og resten af verden for at finde interessant stof at fylde spalterne med.
Reception på bogen
Her kan man købe bogen til en tilbudspris af 249 kroner. Normalpris 299
Reception torsdag
"Først med det Sidste" var gennem masser af år avisens slogan, ligesom ordene var en del af den måske mest ikoniske plakat fra avisens historie, nemlig Aage Rasmussens flyvende journalist fra 1938.
Peter Kramer er blevet ganske tilfreds med bogen, som han kalder et kalejdoskopisk overblik over begivenheder med Århus Stiftstidende i centrum.
Bogen udkommer torsdag, og der er reception på toppen af Salling i Væksthuset på Salling Rooftop klokken 15.00, hvor avisens abonnenter er velkomne.
Her kan bogen købes til en særpris på 249 kroner, mens normalprisen kommer til at lyde på 299 kroner.