Annonce
Aarhus

Ny bog: Verden og Aarhus i 225 år set med Stiftens briller

Torsdag udkommer Stiftens jubilæumsbog, der er et indblik i både Aarhus- og verdenshistorie set gennem 225 års aviser. Foto: Axel Schütt
Ny bog om 225 års Aarhus- og verdenshistorie er klar på hylderne. Bag den ligger et stort gravearbejde for at finde de mest spektakulære begivenheder som de blev beskrevet og behandlet i Århus Stiftstidende.

AARHUS: Århus Stiftstidende har gennem 2019 fejret sin 225 år fødselsdag med en række markante begivenheder.

En udsolgt AGF-kamp, en jubilæumsfest, en gourmetmiddag på toppen af Aros og en lang række andre markeringer er det blevet til i løbet af året.

Torsdag kommer næste højdepunkt med udgivelsen af "Først med det Sidste."

En bog om avisens 225 års historie og ikke mindst de artikler fra hele verden og Aarhus, der næsten dagligt siden 1794 har fyldt avisen.

Bag bogen står journalist og tidligere direktør hos TV2 Østjylland, Peter Kramer, der har haft opgaven med at finde ud af, hvordan verdens forandring i de 225 år er blevet set fra Aarhus, gennem avisens spalter.

Men hvordan griber man opgaven an og vælger ud blandt 70.000 aviser og 225 års daglig dækning?

- Jeg er ikke historiker. Jeg har grebet det an som journalist og kigget på, hvad det er, der har været spændende og på dagsordenen i de 225 år. Bogen skal heller ikke ses som en forskningsmæssig gennemgang af årene, men en tour de force i, hvad der har optaget sindene i Aarhus, fortæller Peter Kramer.

- Det spændende ligger i at se, hvordan en avis, her Stiften, har anskuet verden og de store forandringer, der er sket omkring den i så mange år.

Det har været fantastisk at kaste sig ud i og samtidig se, hvordan avisen er gået fra sit internationale fokus, til hvad den er i dag i takt med, at der er kommet flere indbyggere til

Peter Kramer, forfatter af bogen

En øjenåbner

Bogens forfatter har fået hjælp til at vælge ud i billedmateriale og tegninger af avisens mangeårige fotograf Kim Haugaard, og hele processen med at koge brudstykker af avisens historie ned til en bog, har været en øjenåbner, fortæller forfatteren.

- Det har været en utrolig spændende og utrolig positiv oplevelse. Det har været fantastisk at se avisens holdning til begivenheder, især de sidste 150 år. Den entusiasme og engagement, man er gået til opgaven med, siger Peter Kramer.

Han fortæller, at det har været en aha-oplevelse at se, hvordan en trykt avis faktisk opførte sig mere som TV2 News tilbage i 1849, end man ellers lige skulle tro.

- Vi er vant til at se på Breaking News og gule bjælker, og vi tænker, det er kommet til i vores levetid, men det er det ikke. Selv i 1849, da de tyske husarer kom, sendte man ekstra udgaver og flyveblade ud dagen før rytterfægtningen ved Stjernepladsen. Man har hele tiden været opmærksom på begivenhederne og rykket efter dem, siger Peter Kramer.

Annonce

Født som international avis

I dag er Århus Stiftstidende defineret som en lokalavis, hvor dækningen udspringer fra Aarhus.

Men faktisk blev avisen født med en erklæret målsætning om at være en international avis til århusianerne.

- Noget af det, der har været interessant, har været at se, hvad østjyderne har fået at vide, når der er sket store begivenheder ude i verden. Avisen er jo kommet til under den franske revolution, og mens guillotinerne har hugget løs, siger Peter Kramer.

- Det har været fantastisk at kaste sig ud i og samtidig se, hvordan avisen er gået fra sit internationale fokus, til hvad den er i dag i takt med, at der er kommet flere indbyggere til, lyder det fra forfatteren.

Aarhus var nemlig så lille i 1794, at det ikke gav mening at berette om det lokale. Der skete simpelthen for lidt, eller det der skete, gik alligevel fra mund til mund så hurtigt, så man måtte vende avisens øjne mod København og resten af verden for at finde interessant stof at fylde spalterne med.

Reception på bogen

Torsdag klokken 15 er der reception på Først med det Sidste på Salling Rooftop, hvor abonnenter af avisen er velkomne

Her kan man købe bogen til en tilbudspris af 249 kroner. Normalpris 299

Annonce

Reception torsdag

"Først med det Sidste" var gennem masser af år avisens slogan, ligesom ordene var en del af den måske mest ikoniske plakat fra avisens historie, nemlig Aage Rasmussens flyvende journalist fra 1938.

Peter Kramer er blevet ganske tilfreds med bogen, som han kalder et kalejdoskopisk overblik over begivenheder med Århus Stiftstidende i centrum.

Bogen udkommer torsdag, og der er reception på toppen af Salling i Væksthuset på Salling Rooftop klokken 15.00, hvor avisens abonnenter er velkomne.

Her kan bogen købes til en særpris på 249 kroner, mens normalprisen kommer til at lyde på 299 kroner.

En sjælden forside fra 1898, hvor det kommende Aarhus Teater blev tegnet set fra Rozzis, en café på hjørnet af Bispetorv.
Århus Stiftstidende har i en del af de 225 år haft et internationalt sigte, og derfor er de største udenlandske begivenheder også kommet på forsiden. Her fra Berlinmurens fald.
Det blev ikke Rebild Bakker, men foran Marselisborg Slot, at der skulle laves en mindepark for de faldne i 1. verdenskrig, og lørdag 12. juli,1924 så avisens forside sådan her ud.
Forfatter til bogen, journalist Peter Kramer. Foto: Kim Haugaard
Navnet til bogen kommer fra Aage Rasmussens ikoniske plakat her.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Hvad nu, Venstre: Ahlers exit er en katastrofe

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce