Annonce
Byudvikling

Ny bydel i Risskov gror hastigt frem

Et kig ind mellem de lave, såkaldte supervillaer, der hver rummer 12 boliger, og en af AP Pensions boligstænger. Foto: Axel Schütt

I Risskov Brynet er 350 boliger nu færdige og beboede, og der er mange flere i pipelinen. Når den nye bydel er bygget færdig om fire år, rummer den 1.500-1.800 boliger

AARHUS: Nu begynder man efterhånden at kunne fornemme, at det faktisk er en helt ny bydel - Risskov Brynet - der er ved at vokse frem i det tidligere erhvervskvarter omkring Bryggervej i Risskov, hvor tidligere blandt andre Århus Sporveje og Hells Angels holdt til.

Her er primært AP Pension og ejendomsselskabet Domis i gang med at opføre 1.500-1.800 boliger på området, der grænser op til Vejlby Ringvej til den ene side og strækker sig næsten ned til Grenåvej til den anden.

Annonce
Her er starten på det næsten 400 meter lange og sammenhængende boligbyggeri mod Vejlby Ringvej. Bag hegnet på toppen af den lave hvide bygning gemmer der sig en bane, hvor de mange unge beboere kan spille fodbold og basketball. Foto: Axel Schütt
AP Pensions byggeri består blandt andet af to lange og lidt krogede boligstænger, hvor der er gjort meget ud af at skabe forskellighed i facaderne.Foto: Axel Schütt

Klar til næste etape

De første 134 lejligheder i AP Pensions byggeri stod færdige i starten af året. Nu er lejerne også begyndt at flytte ind i anden etape af pensionskassebyggeriet - 161 lejligheder, der for langt størstedelen er udlejet. I slutningen af 2018 forventer AP Pension at kunne sætte punktum for sin del af Risskov Brynet, når tredje etape - omkring 125 boliger - står færdige.

- Med boligerne i Risskov Brynet har vi skabt en række attraktive boliger for beboerne i Aarhus, og at dømme efter den store efterspørgsel, så har vi ramt rigtigt. Lejlighederne har forskellig størrelse, og de er indrettet, så de matcher både de enlige og børnefamiliernes behov. Jeg er stolt over, at vi med dette byggeri er med til at skabe nyt liv i et tidligere industrikvarter til glæde for områdets beboere, siger Peter Olsson, direktør i AP Pensions Ejendomsudviklingsselskab, AP Ejendomme.En opgørelse viser, at beboersammensætningen er blandet: Unge studerende, unge par med små børn og enlige og par, der primært er i 40´erne og 50´erne.

Risskov Brynet skyder frem. Til venstre bagsiden af byggeriet mod Vejlby Ringvej, til højre den første boligejendom inde baf ved.Foto: Axel Schütt

I den anden ende

På en lille terrasse i den anden del af Risskov Brynet - i enden mod Vejlby Ringvej - sidder Rudi Kristensen og Henriette Nielsen i solen med deres lille søn, Alex.

For 14 dage siden flyttede parret flyttede parret ind i en af de første 55 lejligheder, der er færdige i Domis-delen af Risskov brynet. En to-værelses lejlighed på 83 kvadratmeter til 9.400 kr. om måneden inklusive forbrug.

Huset, de bor i, ligger i starten af det næsten 400 lange og sammenhængende boligbyggeri langs Vejlby Ringvej, der nu vokser frem etape for etape. På taget af et af dem, er der en mindre boldbane i 5. sals højde med hegn omkring. Den ser ud til at være lige ved at være klar til at blive indtaget af unge mennesker med bolde.

Henriette Nielsen, Rudi Kristensen og deres lille søn, Alex, flyttede for et par uger siden fra en lejlighed på Ringgaden til en lejlighed i Risskov Brynet. Det har de ikke fortrudt.Foto: Axel Schütt

En ung familie

- Her er dejligt, siger Henriette Nielsen.

Og Rudi Kristensen er mere glad for at bo her, end han havde regnet med at blive.

- Vi har Veri Centeret og et fitnesscenter lige i nabolaget, og hvis man trænger til lidt mindre urbane omgivelser, er der et kolonihavekvarter lige ovre på den anden side af ringvejen, mens vi venter på, at de mange grønne fællesområder, der er planlagt i Risskov Brynet, bliver lavet, siger Rudi Kristensen.

Tidligere boede parret i en lejlighed ved Ringgaden tæt på universitetet, hvor Henriette Nielsen læser statskundskab, men efter familieforøgelsen blev der brug for mere plads og valget faldt på Risskov Brynet.

Det har de ikke fortrudt.

Helt færdig i 2020/21

De små 600 lejligheder, Domis bygger mod Vejlby Ringvej er alle 2- og 3-værelses, der primært henvender sig til studerende.

Indtil videre er det også unge, der er flyttet ind.

- Blandt os, der lige er flyttet ind i første etape, har jeg ikke set nogen, der ikke er unge, siger Rudi Kristensen.

Men der kommer også boliger til andre end unge længere inde på området.

- Samtidig med at vi nu er i gang med at bygge fra begge sider mod Vejlby Ringvej, tegner og projekterer vi på noget af det kommende byggeri inde bagved. Det går stærkere, end vi havde forventet, og lige nu ser det ud til, at vi er færdige i Risskov Brynet i 2020 eller 2021, siger Lars-Erik Larsen, direktør i Domis.

Også Arbejdernes Andelsboligforening - AAB - skal bygge i Risskov Brynet: 106 boliger i et blandet byggeri med lejligheder til unge, til familier og til handicappede. Derudover bygger kommunen en daginstitution.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce