Annonce
Aarhus

Ny byggetrend? Markante guldbygninger popper frem i Aarhus

En renovering i Frederiks Allé får lige nu en del opmærksomhed. Lejlighedskomplekset er det seneste byggeri i Aarhus, som har fået guldfacade. Foto: Axel Schütt
Et eksklusivt og usædvanligt materiale er begyndt at dukke op flere steder i Aarhus.

AARHUS: Der var en, der var to, der var tre ...

Aarhus er lige nu ved at blive forgyldt. I hvert fald bliver flere og flere nye bygninger bygget med et materiale, som får forbipasserende århusianere til at spærre øjnene op.

En stor renovering i Frederiks Allé er lige nu ved at skabe opmærksomhed, da et større lejlighedsbyggeri er blevet iklædt en guldfacade.

Bygningen er den seneste i Aarhus, som bliver bygget med det eksklusive materiale tombak, som starter med en meget iøjnefaldende guldfarve, men som med tiden patinerer og bliver mere kobberfarvet.

Også i Mejlgade og Fredensgade er der kommet "guldbygninger" de senere år, som har fået mange nysgerrige blikke.

I Mejlgade er man nu færdig med en markant ombygning, der også indeholder et guldtag. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Det startede i Fredensgade

Især i Fredensgade kan man se, hvordan det populære, men dyre materiale kommer til at se ud med tiden.

Guldtaget, som bygningen i nummer 42 fik sat på i 2018, har nu ændret farve markant på de knap to år, og i dag ligner det mere kobber end guld.

I Frederiks Allé skal man derfor ikke til at vænne sig til guldrefleksionerne i den nye renovering, for med tiden vil det også blive rustfarvet, fortæller ejendomsansvarlig hos Frede Andersen, der ejer bygningen, der både er ved at blive renoveret indvendigt og udvendigt.

- Det skal ikke være en billig renovering, men en kvalitetsrenovering, og derfor har vi valgt tombak, siger Eva Krog Hansen, der fortæller, at arbejdet er færdigt om en måned, hvor man for alvor kan se den specielle facade uden stilladser.

Det er det århusianske arkitektfirma Gandrup, Krabbe og Vang, der står bag både renoveringen i Frederiks Allé og Fredensgade, ligesom man også har tegnet den runde café i Risskov, hvor tombak også er brugt.

Annonce

Aarhus var first mover

Tombak er en nyere trend i byggerier, men at der er kommet tre så hurtigt efter hinanden i Aarhus er mest en tilfældighed, vurderer forskningschef på Arkitektskolen, Thomas Bo Jensen.

- Flere og flere bygherrere og arkitekter er blevet opmærksomme på at bruge tombak på mere end tage. Det er blevet en mulighed som beklædningsmateriale, fordi det kommer til at ligne kobber, inden det irer og bliver grønt, og det passer måske bedre til en ny bygning.

Han fortæller, at Aarhus faktisk var lidt af en first mover, da man allerede i halvfemserne brugte tombak til Bruuns Bro.

- Materialet er så specielt, så det bliver irreterende, hvis det bliver for almindeligt. Derfor kommer det ikke til at blive brugt alle steder, siger Thomas Bo Jensen.

Tombak er en messinglegering, der primært består af kobber og zink. Den patinerer derfor hurtigt, og her kan man se, hvordan den ser ud efter to år. Foto: Tobias H. Niebuhr
Annonce

Guldægget på Vesterbro Torv

Men hvor man i Mejlgade, Fredensgade og Frederiks Allé skal skynde sig, hvis man vil nyde guldfarven, inden den bliver mere rødbrun, så kan man se frem til guld for alle pengene på Vesterbro Torv i lang tid fremover.

Her er et af byens mest omtalte byggerier lige nu i fuld gang. Ejendomsudvikler Jørn Tækker er godt i gang med at omdanne bygningen på hjørnet af Vesterbro Torv og Vester Allé, der i stueplan huser Super Brugsen. En markant ombygning af hjørnet kommer ikke kun til at sende bygningen fra to til otte etager, men bliver toppet med en buet guldfacade, der både i byrådssalen og på de sociale medier, delte vandende, da visualiseringerne af projektet kom frem i 2016.

Den Gaudi-inspirerede facade bliver ikke bygget i tombak, men i et materiale, der hedder My Gold, og det falmer ikke med tiden.

Efter planen er byggeriet på Vesterbro Torv færdigt i løbet af 2020.

Sådan kommer Vesterbro Torv til at se ud inden længe. Bygningen, som Jørn Tækker står bag, bliver opført i materialet Pure Gold, som beholder sit guldlook. Visualisering: JDS
Annonce

Sådan ser tombak ud efter to år:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce