Annonce
Navne

Ny chef for Retten i Aarhus: Ophobning af retssager bliver første udfordring

Karen Thegen skifter jobbet som retspræsident ved Retten i Sønderborg ud med samme titel ved Retten i Aarhus. Arkivfoto: Claus Thorsted
Retspræsident Bodil Ruberg stoppede pludseligt i april, og nu er en ny fundet. En af de største udfordringer, den nye retspræsident skal forholde sig til, er den store ophobning af retssager ved Retten i Aarhus. Det skyldes blandt andet bandekonflikt, corona-nedlukning og en voldsom stigning i antallet af sager fra 2019 til 2020.

NYT JOB: Retspræsident Karen Thegen fra Sønderborg tager nordpå og bliver chef for Retten i Aarhus. Det skriver Dommerudnævnelsesrådet på sin hjemmeside.

Retten i Aarhus har manglet en retspræsident, siden Bodil Ruberg pludselig stoppede i april efter 10 år på posten som øverste chef. Karen Thegen starter 1. september, og indtil da er Vagn Kastbjerg konstitueret retspræsident.

Århus Stiftstidende har uden held forsøgt at få en kommentar fra den nye retspræsident, men til Sonderborgnyt.dk siger hun:

Annonce

- Det er en større byret end den her i Sønderborg, så det er også en forfremmelse, siger Karen Thegen, der i forbindelse med jobskiftet flytter fra Aabenraa til Aarhus, fordi der er for langt at pendle.

Retten i Aarhus har inklusive juristerne i alt cirka 90 ansatte, og i Sønderborg er der 70 medarbejdere, hvoraf de ti er dommere.

Retssager hober sig op

En af de udfordringer, som Karen Thegen skal forholde sig til fra start i det nye job, er et kæmpe efterslæb. Med andre ord hober retssagerne sig op, og ifølge seneste status skal straffelovsovertrædere i gennemsnit vente et år og tre måneder på at få deres dom.

I januar i år beskrev Århus Stiftstidende problemerne med den lange ventetid, og her var der specielt tre årsager til det stigende problem.

Alene fra 2019 til 2020 steg antallet af sager nemlig med 1.126 til i alt 14.395 sager.

Derudover var der coronanedlukningen i foråret 2020, og selv om Retten siden åbnede for straffesager, så måtte Retten i Aarhus aflyse sager, hvor parter i sagerne meldte sig syge eller skulle testes.

Det er særligt siden bandekonflikten i 2017, at Retten i Aarhus har skullet behandle flere arrestantsager, som kommer oven i en i forvejen stor sagsbunke. Men der er ikke nogen entydig forklaring på den stigning i antallet af sager, man så fra 2019 til 2020.

Annonce

Håber på flere dommere

Retten i Aarhus har denne sommer ferielukket i tre uger. Det er der en simpel årsag til, lyder det fra Vagn Kastbjerg, der er konstitueret retspræsident hos Retten i Aarhus.

- Vi har et nødberedskab på tre-fire-fem dommere, der tager sig af grundlovsforhør og lignende. Men problemet er, at vi ikke kan få domsmænd og vidner til at møde i ferieperioden, siger Vagn Kastbjerg.

På grund af den lange ventetid håber den konstituerede retspræsident, at Retten i Aarhus får tilført flere midler fra Finansministeriet, så der kan ansættes flere dommere.

- Det er ikke lokaler, vi mangler. Det er årsværk, siger Vagn Kastbjerg.

I 2020 tilbød Retten i Holstebro og Herning at stille kapacitet til rådighed for at nedbringe antallet af ventende sager i Aarhus.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Debat For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Uddannet: Otte mand klar til datateknikken

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce