Annonce
Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

I weekenderne i juni måned alene har cheflivredder John Mogensen fire gange rykket ud for at hente sejlere på SUP-boards, der ikke selv kunne komme i land. Foto Lars Johannessen.
Både børn og voksne kommer i stigende grad i vanskeligheder på de såkaldte SUP-boards. Cheflivredder har fire gode råd, hvis du vil undgå ulykker.

HORNBÆK: - Det er ikke et legetøj, siger cheflivredder John Mogensen fra Livredningstjenesten Nordsjælland om de såkaldte stand up paddle boards - også kendt som SUP-boards.

- Sidste år hentede vi rigtig mange børn ind. Og jeg er overbevist om, at vi får flere af dem i år, siger John Mogensen.

I stigende grad må cheflivredderen tænde motoren på sin båd og sejle ud efter børn og voksne, der er drevet til havs eller er faldet i vandet fra de populære boards.

Annonce

Det giver livredderne "sved på panden", når børnene falder i vandet på steder, hvor de ikke kan bunde - eksempelvis mellem to revler. Selv om det er lovpligtigt at have en redningsvest med ombord, så er der nemlig mange, der ikke har andet end badetøj på, når de sejler eller leger på boardet, oplever John Mogensen.

Et SUP-board ligner til forveksling et surfboard til bølgesurf - med en tilhørende paddel. Og et stigende antal voksne padler ture langs kysten eller lader deres børn bruge de over to meter lange boards på strandene til leg - som med oppustelige badedyr.

Cheflivredderen kan godt forstå, at SUP-boardet er populært, og han betegner selv en tur på ét som "helt vildt fantastisk". Men det er ikke ufarligt at kaste sig over en ny hobby på vandet, understreger han.

- Jeg hader de situationer, hvor to- tre børn sidder på boardet, og så er der én, der falder i uden redningsvest eller leash (Et lille reb, der forbinder bordet med den, der sejler på det, red.). For børnene kan ikke vende brættet og komme tilbage til den, der falder i, hvis der bare er en smule vind, der driver dem væk, siger cheflivredderen.

Antager, at det er trygt

Den nye dille giver liveredderne "sved på panden".

- Forældrene antager jo alle sammen, at det er rimeligt trygt. Og det er nok det, der sidder mest i mit hoved: Som livredder er det jo ikke i vores primære synsfelt at sidde og tælle, om der er ét, to eller tre børn på det stand up paddle, siger han.

SUP-boards er ikke legetøj, siger livredder John Mogensen. Foto: Morten Pape

Cheflivredder John Mogensen mener derfor, at forældre bør huske på, at en dag på stranden med børn ikke er en "fridag" - men derimod en "hård arbejdsdag".

- Hvis du gerne vil have en fridag på stranden, så lad børnene blive i institutionen, ik? Det tager tyve sekunder at drukne, og det er altså ikke særlig lang tid, man skal kigge væk, siger John Mogensen.


Hvis du gerne vil have en fridag på stranden, så lad børnene blive i institutionen, ik? Det tager tyve sekunder at drukne, og det er altså ikke særlig lang tid, man skal kigge væk.

Cheflivredder John Mogensen


LIVREDDERENS FIRE GODE RÅD TIL SUP-BOARD

  • GÅ ALDRIG UD PÅ DIT BOARD UDEN LEASH. Alle boards har en snor med et spænde, der skal sættes om foden, så boardet ikke driver væk fra dig, hvis du falder af. Det er den, der giver dig mulighed for at have noget at holde fast i, hvis du falder i.
  • SEND ALDRIG DINE BØRN UD PÅ BOARDET ALENE. Og husk, at det er lovpligtigt at have redningsvest på - både for børn og voksne.
  • START I PÅLANDSVIND, når bølgerne ruller ind mod land. For hvis der sker noget, så kommer du ind til land igen.
  • TAG ET SUP-KURSUS: Så ved du, hvad du skal gøre, hvis du kommer i en uventet situation.
Annonce

De voksne driver også til havs

Det er dog langt fra kun kun børn, der kommer i knibe på på vandet på de ofte farverige boards.

- Jeg har siddet i Hornbæk de seneste weekender, og jeg har allerede været ude og hente fire på SUP-board, som var drevet ud og ikke selv kunne komme ind, siger han.

I alle tilfælde var det voksne mennesker, der var blevet overrasket over fralandsvinden ud for nordkysten.

Nordsjællands Politi har ikke før artiklens udgivelse kunne nå at svare på, hvor mange bøder, der er givet for at undlade at bære redningsvest på et SUP-board.

- Det giver sved på panden for livredderne, som er unødvendig. Og også for forældrene, når de opdager, at barnet er faldet i, siger cheflivredder John Mogensen om sine oplevelser med børn, falder i vandet uden redningsvest fra de populære såkaldte Stand up paddle boards. Foto: Lars Johannessen.
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

Medier: Mette Frederiksen ventes at fjerne restriktioner

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Danmark

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Annonce