Annonce
Aarhus

Ny dokumentar kritiserer elektrochok i Risskov

PSYKIATRISK HOSPITALS MUSEUM RISSKOV - Helt op til tresserne blev dette gamle elektrochok udstyr brugt.

Stadig flere danskere får elektrochok. I aftenens dokumentar på DR1 fortæller tidligere patienter fra Psykiatrisk Hospital i Risskov om kraftige bivirkninger.

Danske patienter behandles i stigende grad med elektrochok.

Det er først og fremmest patienter med svære depressioner, som udsættes for den omdiskuterede behandling, og de nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at op imod 2000 danske patienter årligt bliver behandlet med elektrochok. Det er en stigning på 37 procent siden 2003.

Hver patient får adskillige elektrochok, og i år skønnes det, at der vil blive givet mere end 20.000 elektrochok på danske psykiatriske sygehuse.

I DR-dokumentaren 'Et stød i hjernen', som DR1 sender onsdag aften kl. 20.00, fortæller flere patienter, at elektrochok for dem har medført alvorlige og vedvarende bivirkninger, først og fremmest skader på hukommelsen.

DR har mødt flere patienter, som har mærket alvorlige følger af elektrochokbehandlingen. Heraf flere fra Psykiatrisk Hospital i Risskov.

I Danmark er der forsket meget lidt i, om elektrochok kan skade patienterne. Lægerne mener, at elektrochok er en skånsom behandling med kun få og forbigående bivirkninger, og i den danske patientinformation nedtones risikoen for alvorlige eller vedvarende skader.

Men de danske patienter, der fortæller om vedvarende bivirkninger, får støtte af en af verdens førende forskere på området:

»Forskningen har de seneste år dokumenteret, at elektrochok kan give varige skader på hukommelsen. Det er ikke længere rimeligt at benægte dette,« siger professor Harold Sackeim fra Columbia University i New York i dokumentaren. Han har i flere år været forskningsleder på New Yorks psykiatriske institut.

Harold Sackeim mener, at psykiaterne må revidere deres opfattelse af, at elektrochok er en harmløs behandling. Han vurderer på baggrund af sin omfattende forskning, at op imod hver 10. patient risikerer at få store huller i hukommelsen efter en elektrochokbehandling.

Susanne Jørgensen fortæller sin historie i DR1 Dokumentaren 'Et stød i hjernen':

»Elektrochok har ødelagt rigtig meget for mig,« siger hun. Susanne Jørgensen har fået 35 elektrochok i perioder, hvor hun var indlagt med svære depressioner på Psykiatrisk Hospital i Risskov..

Hun er mor til to voksne børn og fortæller, at erindringer om store begivenheder og vigtige perioder i hendes liv er blevet slettet efter elektrochokbehandlinger på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Det har været pinefuldt for Susanne Jørgensen og for hendes nærmeste familie.

De danske psykiatere ser anderledes på elektrochok:

»Det er en god behandling til svært deprimerede patienter. Den er livreddende, den er hurtig, og den er meget effektiv,« siger Poul Videbeck, professor i Psykiatri ved Psykiatrisk Hospital i Risskov til DR1.

En anden patient, der er blevet behandlet med elektrochok i Risskov, er Preben Borchmann. Han har også oplevet store hukommelsestab efter behandlingerne, men han mener, at det har været prisen værd, for elektrochokbehandlingerne har dæmpet hans depressioner i en grad, så han i en længere periode kunne bevare sin tilknytning til arbejdsmarkedet:

At miste sin hukommelse er en høj pris at betale. Men det er prisen værd, siger han.

I Danmark har elektrochok hidtil været lidt af et tabu, som offentligheden har fået meget lidt indsigt i. Dansk tv har således ikke tidligere fået lov at filme en elektrochok-behandling, men i DR1-Dokumentaren 'Et stød i hjernen' kan seerne for første gang følge en dansk patient få elektrochok.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Annonce