Annonce
Erhverv

Ny erhvervsplan for bæredygtig vækst i Aarhus

- Jeg ønsker en rigere by, hvor der er råd til at tage vare på de mennesker, der har behov. Vi har allerede etableret en klimafond på 116 mio. kroner sammen med en række andre initiativer med fokus på indkøb og produktion i kommunen. Jeg kan se et stort potentiale for en by som Aarhus, fastslår Jacob Bundsgaard. Foto: Christian B
Klimaforandringer og stigende urbanisering er en udfordringer i storbyer i hele verden. Nu er erhvervskontaktudvalget klar til et lokalt bud på, hvordan Aarhus skal gå en bæredygtig fremtid i møde.
Annonce

AARHUS: Erhvervskontaktudvalget i Aarhus er klar med en ny erhvervsplan. ”Partnerskaber for bæredygtig vækst” skal fremtidssikre Danmarks næststørste by for både virksomheder og indbyggere.

- Planen er nødvendig, fordi den sikrer, at den grønne omstilling kommer til at gå hånd-i-hånd med bæredygtig vækst. Vi skal stadig have råd til at investere i velfærd, og med denne plan sørger vi for bæredygtig erhvervsudvikling og vækst i mange år frem, pointerer borgmester Jacob Bundsgaard.

Erhvervsplanen tager udgangspunkt i, at en bæredygtig verden begynder med bæredygtige byer. Planen fremhæver de erhvervsmæssige udfordringer, som Aarhus står over for med fokus på kampen for et velfungerende og konkurrencedygtigt vækstcenter i Vestdanmark.

- Vi har mange solide styrkepositioner i Aarhus, og planen er vores bud på en effektiv ramme for en grøn omstilling frem mod målet om en CO2-neutral by i 2030. Samtidig ønsker jeg en rigere by, hvor der er råd til at tage vare på de mennesker, der har behov. Vi har allerede etableret en klimafond på 116 mio. kroner sammen med en række andre initiativer med fokus på indkøb og produktion i kommunen. Jeg kan se et stort potentiale for en by som Aarhus, fastslår Jacob Bundsgaard.

Partnerskaber for bæredygtig vækst

Planen rejser en stribe spørgsmål om fem centrale udfordringer:

Hvordan skabes internationalt konkurrencedygtige rammer for virksomheder og vidensinstitutioner, så Aarhus fortsat kan være en af de mest attraktive storbyer i Nordeuropa at investere og drive virksomhed i?

Hvordan udbygges Aarhus som en aktiv, attraktiv og bæredygtig by i Nordeuropa, der giver høj livskvalitet til borgerne og begejstrer de mange besøgende?

Hvordan sættes hele Aarhus Kommune mere i spil som udviklings-, test- og demonstrationspartner for smarte bæredygtige løsninger?

Hvordan skabes der plads til 450.000 borgere og 250.000 arbejdspladser i Aarhus i 2050, og hvordan sikrer vi balance mellem udbud og efterspørgsel af boliger og erhvervsarealer?

Hvordan håndteres flere borgere og øget trængsel?

12 østjyske kommuner arbejder sammen i Business Region Aarhus for at binde området tættere sammen som en stærk by-region. Samarbejdet er ifølge kommunerne afgørende for at udnytte de synergimuligheder, der er på tværs af kommunegrænserne.

”Partnerskaber for bæredygtig vækst” er udarbejdet sammen med en lang række interne og eksterne aktører, dels via arbejdsgrupper indenfor særlige spor, dels ved dialogmøder. Planen skal sætte retningen og rammerne for den erhvervs- og bypolitiske indsats i Aarhus.

Planen er godkendt af Aarhus Kommunes Erhvervskontaktudvalg og på vej gennem byrådet med forventet endelig godkendelse i begyndelsen af 2020.

Annonce

Brug for stærke partnerskaber

Verden står i disse år over for en række store udfordringer med omfattende klimaforandringer og en stigende urbanisering, som betyder, at byer overalt i verden nu og i fremtiden kommer til at få endnu større indflydelse på og ansvar for, hvordan klima- og energiudfordringer skal løses.

I 2050 forventes 70 procent af verdens befolkning at leve i byer, og det er denne udfordring, den nye erhvervsplan tager fat på. Indbyggermæssigt er Aarhus en lille by sammenlignet med andre byer rundt om i verden, men Aarhus står i international sammenhæng stærkt inden for vedvarende energi, energioptimering og CO2-bevidsthed.

Borgmester Jacob Bundsgaard er medlem af formandskabet i Erhvervskontaktudvalget:

- Vi skal lykkes med få grøn omstilling og et godt erhvervsklima til at gå hånd-i-hånd og har derfor brug for stærke partnerskaber. Erhvervsplanens initiativer er ambitiøse og skal gennemføres i et tæt samarbejde med de øvrige Business Region Aarhus kommuner, virksomheder, organisationer og vidensinstitutioner.

Og han tilføjer:

- Planen vil være en succes, når den bringer os tættere på målet om CO2-neutralitet. For mig er det vigtigt, at vi har udviklet planen sammen med erhvervslivet og de faglige organisationer. Det er en fælles plan, vi skal gøre det sammen, og jeg vil gerne opfordre de lokale virksomheder til at tage del i arbejdet. Se på jeres egen praksis og jeres egne processer og del jeres viden om bæredygtighed med andre.

Annonce

90.000 mia. kroner

Med klimaaftalen fra Paris skruer verdens lande netop nu op for de grønne investeringer. De næste 12 år skal der globalt investeres 90.000 mia. kroner, og det giver ifølge Aarhus-borgmesteren dansk erhvervsliv en unik chance.

Terje Vammen er bestyrelsesformand for Erhverv Aarhus og medlem af formandskabet i Erhvervskontaktudvalget. Han siger:

- Erhvervsplanen er skarp på flere af de udfordringer og muligheder, Aarhus har i forhold til at sikre konkurrencedygtige erhvervsvilkår. Planens fokus på bæredygtig vækst rummer flere potentialer, men stiller samtidig krav til, at vi bliver skarpere på de økonomiske muligheder, beskæftigelsen og rammevilkårene i forhold til bæredygtig udvikling.

Kresten Vendelboe, formand for LO Aarhus og ligeledes medlem af formandskabet i Erhvervskontaktudvalget, peger på, at det er en visionær plan med visioner, der dækker både virksomheder, lønmodtagere og borgere i Aarhus, der lægges frem.

- Det er en plan, som vil få vores by og område til fortsat at vækste og vokse på den gode måde i fremtiden, siger Kresten Vendelboe.

- Erhvervsplanen er skarp på flere af de udfordringer og muligheder Aarhus har i forhold til at sikre konkurrencedygtige erhvervsvilkår, siger Terje Vammen, som er bestyrelsesformand for Erhverv Aarhus og medlem af formandskabet i Erhvervskontaktudvalget. Pressefoto
Annonce

Universitetet er også med

Aarhus Universitet er også på vej med en ny strategi for bæredygtighed. Universitetet har i forbindelse med den nye bæredygtige erhvervsplan iværksat en strategiudvikling i forhold til bæredygtighed og klima i første omgang frem mod 2025.

Aarhus Universitets bæredygtighedskonsulent, Susanne Søes Hejlsvig, siger, at strategien skal indeholde ambitiøse mål inden for eksempelvis bygninger, transport, indkøb og affald.

- Strategien skal i høring i begyndelsen af 2020 og forventes vedtaget i foråret 2020. Bæredygtighed er i øvrigt én af principperne i Campus 2.0, som er en masterplan for universitetets fysiske udvikling, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Aarhus indfører corona-restriktioner, tester og vil bremse smittespredning i det somaliske miljø

Aarhus

Politiet øger patruljeringen i Aarhus: Klar med hotspots, hvis det bliver nødvendigt

Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Danmark

Kåre Mølbak kan ikke anbefale fase 4 af genåbning

Annonce