Annonce
Kultur

Ny festival i Aarhus: Serier skal ses i biografen

Her i biografen Øst for Paradis bliver serierne vist. Foto: Michael Svenningsen
Aarhus laver en seriefestival, der skal samle publikum om serier i biografen og gøre byen til seriehovedstad.
Annonce

AARHUS: Aarhus får en ny festival. Den handler om om filmserier og skal samle publikum i biografen.

Aarhus Seriefestival holdes for første gang 30. oktober-1. november 2020. Den vil gøre Aarhus til nordisk seriehovedstad og vise potentialet i at betragte og formidle tv-serier som kulturelle events. Filmby Aarhus og M2, der også står bag branchefestivalen "this.", er initiativtagere.

Engang blev der set skævt til tv-serier, og biograffilm blev betragtet som en markant finere kunstform. Men udviklingen er vendt og serieformatet blevet ekstremt eftertragtet hos både instruktører, skuespillere og – ikke mindst – publikum.

Streamingtjenester som Netflix og HBO, der står bag monstersucceser som "Orange Is the New Black", "Stranger Things", "Game of Thrones", "House of Cards", "The Handmaid’s Tale" og "Westworld", kan tage en stor del af æren for, at udviklingen er vendt. Herhjemme og internationalt har serier som "Borgen", "Broen" og "Forbrydelsen" høstet massiv anerkendelse.

Aarhus Seriefestival

Aarhus Seriefestival holdes for første gang 30. oktober-1. november 2020. Den vil gøre Aarhus til nordisk seriehovedstad og vise potentialet i at betragte og formidle tv-serier som kulturelle events. Initiativtagere er Filmby Aarhus og M2, der også står bag branchefestivalen "this."

Annonce

Den kollektive oplevelse

Når vi ser serier derhjemme, går vi glip af den kollektive oplevelse, som en tur i biografen tilbyder.

Det laver Aarhus Seriefestival om på. Den mener, vi bør se serier sammen. Som noget, der stimulerer vores behov for at have fælles oplevelser, og som udgør vigtige kulturelle referencerammer for os alle sammen. Målet er at demonstrere, hvordan serier bør betragtes og formidles som kulturelle events, der er med til at sikre sammenhængskraften i vores samfund.

Serierne bliver vist i Øst for Paradis og Filmby Aarhus’ studier – kombineret med snigpremierer, talks og besøg fra kendte instruktører, skuespillere og andre aktører.

Temaet for festivalen er "Serier, vi ser sammen".

Annonce

Stort potentiale

Aarhus Seriefestival udspringer af branchefestivalen "this.", som Filmby Aarhus og M2 står bag, og som Det Danske Filminstitut har støttet siden år ét.

I år afvikles "this." for tredje gang 29.-31. oktober, og overlapper delvis Aarhus Seriefestival. Hovedtemaet for "this.2020" er "The Future of Digital Storytelling & Audience Engagement".

Felicia Jackson, som er festivalchef for både "this." og Aarhus Seriefestival, siger:

- Det første afsnit af en ny serie fortjener at blive set i biografen – sammen med andre. Vi tror på, at vi med festivalen kan imødekomme tendensen at streamingtjenesterne i stigende grad ønsker at få deres indhold vist i biografen. Det ser man tydeligt ved Netflix’ nylige overtagelse af den historiske biograf, Paris Theater i New York, hvor de vil vise deres egne produktioner.

- Vores ambition er at gøre Aarhus til nordisk seriehovedstad, siger Steen Risom, konstitueret chef for Filmby Aarhus.

Program og samarbejdspartnere vil blive offentliggjort i de kommende måneder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce